Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά - The Purpose

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλά στραβά και ανάποδα μου συνέβησαν τον τελευταίο καιρό.

Γιατί μου συνέβησαν και ποιος φταίει, δεν είμαι σίγουρος. Όμως μπορώ να σου πω με σιγουριά ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα: Δεν τα ανέμενα καθόλου. Καθόλου. Και για αυτό αισθάνθηκα χάλια.

Ξέρω ότι οι φιλόσοφοι λένε ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά ή στραβά γεγονότα, ότι υπάρχει μόνο η ερμηνεία που δίνουμε εμείς οι ίδιοι σε αυτά.

Και ίσως είναι εύκολο να αποδεχτούμε με έναν αόριστο τρόπο ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά γεγονότα, ότι εμείς δημιουργούμε ορισμούς και κατηγορίες για αντικειμενικά γεγονότα εκτός του ελέγχου μας. Όμως, όταν μας συμβαίνουν στην πραγματικότητα, και ειδικά όταν μας πιάνουν προ εκπλήξεως, η ανθρώπινη μεριά μας αντιδρά.

Λέμε είναι άσχημο. Νιώθουμε άσχημα.

Ο μικρόκοσμος μας

Επιπλέον, όταν είμαστε στο μικρόκοσμο μας όλη μέρα, μας φαίνεται φυσικό να πιστεύουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος είναι έτσι. Θέλουμε τα πράγματα να γίνονται με τον τρόπο μας και με τους όρους μας. Και αυτό είναι αδυναμία.

Αποκομμένοι λοιπόν στο μικρόκοσμο μας και ασφαλισμένοι από σκληρές αλήθειες που εμείς οι άνθρωποι κάποτε αποδεχόμασταν ως συνηθισμένες (από τον ξαφνικό και απρόβλεπτο καιρό στις ξαφνικές και απρόβλεπτες επιδημίες), πια ξεχνάμε πόσο ιδιότροπα μπορεί να γίνουν τα γεγονότα, πόσο στραβά μπορούν να πάνε τα πράγματα.

Επί τούτου δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε όλα αυτά τα ενδεχόμενα για να μη χαλάμε τη (ντελικάτη) διάθεσή μας ή να μην ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας.

Η ζωή όμως δεν το ανέχεται αυτό για πολύ.

Η μοίρα συχνά μας ξεγελά με τον εφησυχασμό προτού μας υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και άτεγκτη. Και είναι ανοησία να στηρίζεσαι στην καλή σου τύχη, θεωρώντας ότι δεν θα σε αφήσει ποτέ.

Η ζωή όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ανά πάσα στιγμή αλλάζει.

Ένα ατύχημα. Μία διάγνωση. Μία έκτακτη είδηση. Δεν χρειάζονται και πολλά παραπάνω.

Αύριο, μπορεί να γίνει ένα ατύχημα στην οικονομία και να χάσεις ότι κι αν έχεις. Μπορεί να γίνει ένας πόλεμος και να χρειαστεί να πολεμήσεις. Μπορεί να σε χτυπήσει κάποιος σε μια διασταύρωση. Μπορεί να μπει κάποιος διαρρήκτης σπίτι σου και να χάσεις τα πιο πολύτιμα υλικά σου αντικείμενα.

Αυτή είναι η ζωή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Δεν ξέρουμε πότε, δεν ξέρουμε πόσα, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. Αλλά είναι σίγουρο. Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν όλα πάνε στραβά

Η αντίδρασή μας

Στην αντίδρασή σου σε τέτοια στραβά γεγονότα, αναμφίβολα θα κάνεις στον εαυτό σου χιλιάδες ερωτήσεις. Οι πιο πολλές από αυτές δεν θα έχουν νόημα. Μία όμως μετράει πραγματικά. Ρώτα τον εαυτό σου: Αν συμβεί ξανά, είσαι καλύτερα προετοιμασμένος;

Δεν εννοώ αυτό που νομίζεις. Όχι αν πήρες χρηματοκιβώτιο. Αν έβαλες συναγερμό στο σπίτι. Αν έκανες πλάνο για διάφορα έκτακτα σενάρια. (ίσως βέβαια κι αυτά να βοηθούν σε ένα βαθμό).

Αλλά με το «ξανά» δεν εννοώ το ίδιο ακριβώς γεγονός. Εννοώ την ατυχία, το απρόβλεπτο, τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Οπότε: είσαι πνευματικά έτοιμος για έναν κόσμο που δεν μπορείς να ελέγξεις; Κατανοείς ότι δεν σε ξεχωρίζει κάτι από όσους υφίστανται δοκιμασίες; Έμαθες τίποτα από την τελευταία σου περιπέτεια;

Για να μπορείς να ξεπερνάς με επιτυχία τα στραβά και τα δύσκολα της ζωής, δες εδώ

Επειδή, για να γυρίσουμε λίγο στους φιλοσόφους που αναφέραμε, έχουμε μόνο μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι η αποδοχή. Βλέπεις, δεν ελέγχουμε αυτό που μας συμβαίνει. Καμία πρόοδος της τεχνολογίας, του πολιτισμού ή της κοινωνίας δεν πρόκειται να μας σώσει, υπό αυτή την έννοια.

Τι είναι υπό τον έλεγχό μας; Αφού η βιολογία και η ψυχολογία επιβληθούν μέσα μας αρχικά (όπως, για παράδειγμα, να νιώσουμε σοκ όταν συμβεί κάτι κακό), το μόνο που απομένει είναι η αντίδρασή μας. Ελέγχουμε το πώς φερόμαστε, ελέγχουμε τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας μετά.

Επιλέγουμε αν θα κάνουμε τον εαυτό μας ευάλωτο. Επιλέγουμε αν θα είμαστε μαλθακοί. Αποφασίζουμε αν θα παραπλανούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για έναν άγριο κόσμο. Να χρησιμοποιήσουμε τις αντιδράσεις μας σαν άμυνα. Κακά πράγματα θα συμβούν. Θα μας ρίξουν κάτω. Αλλά έχουμε την επιλογή να αμβλύνουμε την έκπληξη και να επιταχύνουμε την επάνοδό μας.

Εμείς αποφασίζουμε πως θα αντιδράσουμε στις δυσκολίες!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!

Για τον Συγγραφέα

Ο Γιώργος Παλαιός, οικονομολόγος και κάτοχος MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει μακρά προϋπηρεσία σε μία από τις μεγαλύτερες Τράπεζες στην Ελλάδα. Πιστεύει πολύ στον ανθρώπινο παράγοντα και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο asset κάθε επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της και ο τρόπος που αυτοί εμπλέκονται και συνεργάζονται. Με ισχυρό Business προφίλ και μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη της πλατφόρμας internet banking μεγάλης ελληνικής τράπεζας, τόσο από εμπορική όσο και από τεχνική πλευρά. Έχει διατελέσει IT Consultant σε εταιρία συμβούλων πληροφορικής και είναι πιστοποιημένος ISO Internal Auditor. Γνωστός στο χώρο από την αρθρογραφία του σε μεγάλα περιοδικά πληροφορικής και management, ο Γιώργος συνδυάζει πάντα την αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες, το management και τη στρατηγική. Στόχος του μέσα από το The Purpose είναι να προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια. Με όρεξη, υπομονή και διαρκή αναζήτηση νέων μεθόδων προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, είναι πάντα έτοιμος να μοιραστεί τις σκέψεις του με ανθρώπους που είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα.