Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής δεν είναι εύκολο πράγμα.
Πολλές φορές η εργασία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αλλά και της ζωής μας. Εστιάζουμε τόσο πολύ στο να εξελιχθούμε επαγγελματικά και να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, που παραμερίζουμε την προσωπική μας ζωή.
Το να έχεις όμως ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι δύσκολο αλλά και σημαντικό ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να δουλεύεις για όλη σου τη ζωή όσο και αν αγαπάς τη δουλειά σου. Χρειάζεται να βρεις μια ισορροπία ώστε να έχεις χρόνο και για την προσωπική σου ζωή.
Είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος βάζει σε προτεραιότητα και τις ανάγκες της προσωπικής του ζωής αλλά και της επαγγελματικής. Μπορεί κάποιος να θέλει να πάρει προαγωγή και να κάνει και οικογένεια. Το να καταφέρει να κάνει και τα δύο και να έχει χρόνο και για τα δύο, σημαίνει πως έχει βρει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.
Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις εσύ στη δουλειά και τι στην προσωπική σου ζωή. Με ποιους τρόπους μπορείς να τα πετύχεις όλα αυτά που επιθυμείς;
Το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτείς πως δεν υπάρχει το τέλειο. Μπορεί να φαντάζεσαι πως αυτή η ισορροπία σημαίνει να έχεις ένα παραγωγικό 8ώρο στη δουλειά που θα προλαβαίνεις να κάνεις όσα πρέπει και μετά να γυρνάς σπίτι να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου. Στο μυαλό σου όλα αυτά θα έπρεπε να γίνονται χωρίς κούραση.
Γιατί όμως εσύ κουράζεσαι και δεν τα προλαβαίνεις όλα όπως στις ταινίες; Ήρθε η ώρα να καταλάβεις πως το τέλειο δεν είναι εφικτό.
Θέσε ως στόχο ένα ρεαλιστικό σχέδιο, όχι ένα τέλειο. Κάποιες μέρες θα δώσεις προτεραιότητα στη δουλειά, κάποιες άλλες στην οικογένεια και άλλες στον εαυτό σου. Δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα μέσα σε μια μέρα. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο το καλύτερο για σένα.
Μπορεί να χρειάζεσαι τη δουλειά για να ζήσεις και να καλύψεις τα έξοδά σου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να κάνεις κάτι μόνο για τα λεφτά. Αν μισείς αυτό που κάνεις, δε θα είσαι ευτυχισμένος. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σου αρέσουν όλα τα κομμάτια της δουλειάς σου ή να χαίρεσαι κάθε στιγμή της ημέρας για εκείνη.
Το να τη μισείς όμως και να νευριάζεις που πρέπει να πας κάθε μέρα στο γραφείο, δε θα σου κάνει καλό όσα χρήματα και αν κερδίζεις.
Η σωματική και ψυχολογικη υγεία σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Αν έχεις άγχος ή κατάθλιψη, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Αν νιώθεις πως έχεις πήξει στη δουλειά, πάρε μερικές μέρες άδεια.
Αν έχεις φορτώσει το πρόγραμμά σου για να ευχαριστήσεις όλους τους φίλους σου, ακύρωσε μερικά ραντεβού και βάλε τα άλλη φορά.
Βάλε σε προτεραιότητα την υγεία σου και θα δεις πως αν ηρεμήσεις, θα γύρισεις με μεγαλύτερη όρεξη στη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου.
Όταν νιώθεις πως θέλεις να μείνεις μόνος για να ηρεμήσεις, κάνε το. Μη σκέφτεσαι αν κάποιος κοντινός σου θα στενοχωρηθεί. Κάνε αυτό που είναι καλύτερο για σένα.
Πάρε μερικές μέρες άδεια και πήγαινε διακοπές. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να πας κάπου ή δεν έχεις τη δυνατότητα, μείνε στο σπίτι. Κλείσε το κινητό και μην ασχολείσαι καθόλου με τη δουλειά.
Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να πάρουν την άδεια που δικαιούνται γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί όσο λείπουν. Ποιος θα κάνει τη δουλειά και αν θα την κάνει καλά και αν θα μετανιώσουν που έφυγαν όταν γυρίσουν και τα βρουν όλα χάλια.
Μην τα σκέφτεσαι αυτά. Πάρε την άδεια που δικαιούσαι και ξεκουράσου.
Μπορεί η δουλειά σου να είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε κρατάει μακριά από την οικογένειά σου. Οργάνωσε εκδρομές ή βόλτες με τα κοντινά σου άτομα και μείνε μακριά από το κινητό.
Περάστε χρόνο μαζι και συζητήστε για πράγματα που σας αρέσουν. Αφήστε τα άγχη και τις υποχρεώσεις μακριά εκείνες τις στιγμές.
Τα όρια στη δουλειά είναι πολύ σημαντικά. Μόλις φεύγεις από το γραφείο, μην απαντάς σε κλήσεις ή μηνύματα που αφορούν την εργασία σου. Κάνε ξεκάθαρο σε όλους, πως ό,τι χρειάζονται μπορούν να στο λένε τις εργάσιμες ώρες.
Δε χρειάζεται να παίρνεις τη δουλειά μαζί σου φεύγοντας.
Η δουλειά και η προσωπική ζωή πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία αν θέλεις να έχεις μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Φρόντισε να εφαρμόσεις όσα είπαμε παραπάνω και μη ξεχνάς πως η βασική σου προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία σου.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback