Όρια Εργασίας και Προσωπικής Ζωής: υπάρχει διαχωριστική γραμμή; - Purpose Συμβουλευτική

Όρια Εργασίας και Προσωπικής Ζωής: υπάρχει διαχωριστική γραμμή;

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Στον κόσμο της εργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που ξεχωρίζουν για την υψηλή ανταγωνιστικότητά τους. Μερικά παραδείγματα αποτελούν ο τραπεζικός και οικονομικός τομέας, οι startup και IT επιχειρήσεις, όπου ο καθένας μπορεί να αντικατασταθεί ή να απομακρυνθεί εν ριπή οφθαλμού και ο ανταγωνισμός σε αυτές είναι έντονος.

Συμβαίνει στον καθένα από μας όταν ανεβαίνουμε τη σκάλα προς την επιτυχία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αρκετοί εργαζόμενοι εστιάζουν στην εργασία τους και τον εαυτό τους.

Τη σημερινή εποχή, η κοινωνία μας είναι ανταγωνιστική. Αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο είναι πως μπορείς να πάρεις προαγωγή στην εργασία σου. Τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις μεγαλύτερο μισθό και τα bonus. Πως θα αποφύγεις την αντικατάστασή σου από έναν φρέσκο απόφοιτο πανεπιστήμιου.

Εγώ και ο εαυτός μου

Με αυτή την αλλαγή στον τομέα της εργασίας, οι συμπεριφορές των υπαλλήλων αλλάζουν και προσαρμόζονται, και αυτή η ανεξάρτητη πορεία που μπορεί να ακολουθούν επηρεάζει αρκετά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Σε ανταγωνιστικούς και αγχωτικούς τομείς εργασίας (οι οποίοι είναι συχνοί πλέον), παρατηρούνται πιο επιπόλαιες σχέσεις αλλά και λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων.

Μερικοί συνάδελφοι βρίσκονται συνεχώς μέσα στα πόδια άλλων και είναι επιφυλακτικοί. Αλλά όταν αυτό το συνεχίζουν και έξω από το εργασιακό τους περιβάλλον, θα υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις τους.

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ συναδέλφους που συμπεριφέρονται με ανταγωνιστικό τρόπο, κρατούν πράγματα για τον εαυτό τους και δείχνουν λιγότερη κατανόηση; Δυστυχώς, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πλέον αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συχνό φαινόμενο να συναντάς τέτοιες συμπεριφορές.Όρια Εργασίας και Προσωπικής Ζωής: υπάρχει διαχωριστική γραμμή;

Τι συμβαίνει μετά τη δουλειά;

Υπάρχουν αρκετές συνέπειες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις από το πως συμπεριφερόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Οι περισσότεροι από μας ξοδεύουμε 8 με 12 ώρες την ημέρα στη δουλειά, οπότε και τη συμπεριφορά που αναπτύσσουμε μπορεί να την κουβαλάμε και σε άλλους τομείς της προσωπικής μας ζωής. Όταν το επιτρέπεις να συμβεί αυτό, επηρεάζονται και οι γύρω σου – εκείνοι που είναι εκτός δουλειάς.

Μπορεί να βρεις τον εαυτό σου αποστασιοποιημένο από τα συναισθήματά σου, να είσαι διστακτικός να ανοιχτείς σε φίλους και αγαπημένους επειδή είσαι συνηθισμένος να μην εμπιστεύεσαι εύκολα, λόγω του φόβου μήπως χρησιμοποιηθείς και προδοθείς στη δουλειά.

Οι φιλίες σου μπορεί να είναι πιο πολύ σχέσεις συναλλαγής, εξαιτίας των σχέσεων εργασίας που έχεις συνηθίσει. Ως αποτέλεσμα, αρχίζεις να χάνεις την ιδέα να προχωρήσεις πέρα από το εργασιακό περιβάλλον και έτσι δρας χωρίς δεσμεύσεις όσον αφορά την συμπεριφορά σου απέναντι στους αγαπημένους σου.

Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς σου, μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα επικοινωνίας, εφόσον δεν επιθυμείς να φανερώσεις προσωπικές σου πληροφορίες, από το φόβο μήπως κάποιος τις χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Στο τέλος, αντιλαμβάνεσαι ότι οι σχέσεις σου εκτός δουλειάς είναι αποσπασματικές και απόμακρες.

Πως να αλλάξω το εγώ σε εμείς;

Η ιδανική λύση είναι να ξεχωρίσεις τη δουλειά από την προσωπική σου ζωή. Υποτίθεται ότι είναι διαφορετικές μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι οι φίλοι σου και η οικογένειά σου είναι μια πηγή καταφυγίου όπου μπορείς να στραφείς. Εκτός δουλειάς, έχεις τη δυνατότητα να αφήνεις το στρες πίσω σου και οι φίλοι και η οικογένειά σου είναι εκείνοι που μπορείς να εμπιστευτείς και να γνωρίζεις ότι δεν θα σε πληγώσουν.

Πρέπει να προσπαθείς να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς με τους αγαπημένους σου και να μην σε απασχολούν θέματα της δουλειάς. Αυτό θα σου επιτρέψει να είσαι ο εαυτός σου και θα μειώσεις την ανταγωνιστική σου συμπεριφορά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το να είσαι ειλικρινής στους φίλους σου δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας αλλά είναι σημαντικό για να αποβάλλεις την επιφυλακτικότητα που νιώθεις στη δουλειά σου.

Αν θες να βάλεις τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή, δες εδώ

Η υποστήριξη από τους γύρω σου είναι συνυφασμένη με τη αύξηση της ευτυχίας και του λιγότερου στρες. Συνολικά αποκτάς καλύτερη πνευματική και σωματική κατάσταση. Αν βρίσκεσαι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί το άγχος, τότε οι φίλοι σου και οι αγαπημένοι σου είναι εκείνοι στους οποίους θα στραφείς για να χαλαρώσεις. Οπότε η επικοινωνία είναι σημαντική ώστε να καταλάβουν οι φίλοι σου τι περνάς.

«Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο»

Μερικές φορές είναι λογικό να νιώθεις καχύποπτος στη δουλειά σου. Μπορεί να νιώθεις ότι θέλουν να σε βλάψουν, να σε κουτσομπολεύσουν ή και να σε αντικαταστήσουν. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν και αυξάνονται συνεχώς.

Και καθώς αυτές οι καταστάσεις επικρατούν δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να βάλεις έναν τοίχο μπροστά σου. Στην πραγματικότητα, αν είσαι τόσο επιφυλακτικός στη δουλειά σου, θα πρέπει να είσαι πιο ανοιχτός στους φίλους και την οικογένειά σου. Εκείνοι δεν σε ανταγωνίζονται για την προαγωγή.

Αυτοί αποτελούν έναν ασφαλή χώρο όπου μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ενταχθεί.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!