Πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν άγχος στη δουλειά και το μεταφέρουν στο σπίτι χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Μπορεί η δουλειά σου να είναι αγχωτική αλλά από τη στιγμή που θα σχολάσεις μέχρι το επόμενο πρωί που θα πας, δεν πρέπει να τη σκέφτεσαι. Γιατί έτσι αντί να δουλεύεις 8 ώρες, δουλεύεις 24.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μεταφέρει τη δουλειά στο σπίτι αλλά υπάρχουν και πιο σημαντικοί που πρέπει να τον αποτρέψουν από το να το κάνει.
Η επιστροφή στο σπίτι πρέπει να είναι χρόνος που απολαμβάνεις την ελευθερία σου. Τελείωσες τη δουλειά και τώρα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Δεν πρέπει να είναι χρόνος που σκέφτεσαι όλα όσα έγιναν στη δουλειά, τα λάθη που έκανες ή όσα δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις αύριο.
Οι περισσότεροι επιλέγουν το δεύτερο. Αυτό όμως ενισχύει το ήδη υπάρχον άγχος και κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Αν και εσύ ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Χρησιμοποίησε το χρόνο για να χαλαρώσεις από τη δουλειά και να σκεφτείς όλα τα καλά που σε περιμένουν μόλις πας σπίτι ή τις βόλτες που έχεις κανονίσει.
Το να παραπονιέται κάποιος για τη δουλειά του στα αγαπημένα του πρόσωπα είναι πολύ συνηθισμένο. Την στιγμή που το κάνεις είναι χαλαρωτικό αλλά μακροπρόθεσμα προκαλεί προβλήματα.
Ούτε το να τα κρατάς όλα μέσα σου και να μη μιλάς είναι εναλλακτική.
Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με τη δουλειά σου τόσο λιγότερο ελεύθερο χρόνο έχεις. Όσο παραπονιέσαι για αυτή, τόσο χρόνο τρως από πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να περάσεις καλά.
Παρατήρησε πόσες ώρες περνάς με το να παραπονιέσαι για τη δουλειά σου σε καθημερινή βάση και προσπάθησε να τις περιορίσεις στο ελάχιστο. Θα μιλήσεις για όσα σε ενοχλούν και σε αγχώνουν αλλά δε χρειάζεται να το κάνεις κάθε μέρα ούτε να σου τρώει όλο τον ελεύθερο χρόνο.
Όλοι έχουμε δουλέψει με έναν η περισσότερους δύσκολους συναδέλφους και ξέρουμε πόσο άσχημη κατάσταση είναι. Επομένως είναι λογικό να θέλεις να μιλήσεις σε κάποιο κοντινό σου άτομο για αυτό και πολλές φορές, να θέλεις να ακούσεις πως έχεις δίκιο. Δεν είσαι εσύ το πρόβλημα αλλά ο συνάδελφος.
Όπως όμως δεν πρέπει να παραπονιέσαι για τη δουλειά στον ελεύθερο χρόνο σου, δεν πρέπει να παραπονιέσαι και για τους δύσκολους συναδέλφους. Μην σπαταλάς τον ελεύθερο χρόνο σου με θέματα της δουλειάς.
Ένα συχνό φαινόμενο των ανθρώπων που παίρνουν τη δουλειά στο σπίτι είναι η δυσκολία στον ύπνο.
Σκέφτεσαι συνεχώς τη δουλειά, όσα πρέπει να κάνεις και τις προθεσμίες που πρέπει να προλάβεις που δεν μπορείς να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να ξεχάσει τη δουλειά.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αφήσεις το άγχος της δουλειάς στο γραφείο είναι να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς.
Τελείωνε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς μέσα στις εργάσιμες ώρες και ασχολήσου πρώτα με όσα επείγουν. Μην αφήνεις κάτι για αύριο επειδή βαριέσαι να το κάνεις σήμερα. Θα το σκέφτεσαι όλη την ώρα.
Κάθε μέρα κάνε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ώστε να είσαι σίγουρος πως δε θα τα ξεχάσεις. Το να σκεφτείς και πιθανές λύσεις για τα προβλήματα ίσως σε βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πας σπίτι θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως το έχεις ήδη σκεφτεί αρκετά και θα το κάνεις όταν έρθει η ώρα.
Όπως είπαμε, η διαδρομή για το σπίτι είναι η ευκαιρία σου να χαρείς που σχόλασες και να σκεφτείς τα ωραία που σε περιμένουν. Πρέπει να χαίρεσαι αυτήν την ώρα και όχι να σκέφτεσαι όσα έγιναν στη δουλειά.
Αν γυρίζεις σπίτι με το αυτοκίνητο άκου την αγαπημένη σου μουσική ή αν γυρίζεις με τα μέσα μεταφοράς μπορείς και να μιλήσεις με κάποιο φίλο σου, να χαζέψεις τα κτίρια της διαδρομής και τους περαστικούς.
Μπορεί να σε βοηθάει ένα ζεστό, χαλαρό μπάνιο, ένα τηλεφώνημα σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο ή ο διαλογισμός. Ό,τι και αν είναι αυτό που σε βοηθάει να χαλαρώσεις, βάλε το στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Επειδή περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι, είναι σημαντικό να το κάνουμε ένα μέρος όπου νιώθουμε ασφάλεια και ηρεμία. Φρόντισε λοιπόν να το έχεις καθαρό και τακτοποιημένο.
Έβγαλες άλλη μια εργάσιμη μέρα. Δεν πρέπει να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου;
Οι μικρές χαρές της ζωής σού ανεβάζουν τη διάθεση και σου μειώνουν το στρες. Μπορεί αυτό που σε χαροποιεί να είναι ένας καφές, ένα καλό φαγητό, η αγαπημένη σου σειρά ή μια βόλτα με φίλους. Ό,τι και αν είναι, μην το στερείς από τον εαυτό σου.
Σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις αύριο στη δουλειά, πως θα αντέξεις να ξαναπάς στο γραφείο, πότε θα έρθει το Σάββατο, η άδεια και χίλια δύο. Δε ζεις στο παρόν αλλά στο μέλλον και στο μόνιμο άγχος.
Εστίασε στο τώρα και άσε τι θα γίνει αύριο ή σε ένα μήνα. Χαλάρωσε και ζήσε τις ελεύθερες ώρες που σου μένουν μέχρι να ξαναπάς στο γραφείο.
Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν πρέπει να μιλάς κάθε μέρα όλη μέρα για τα άγχη της δουλειάς. Που και που όμως πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να βγάζεις από μέσα σου όσα νιώθεις.
Μίλα με ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και περνάς καλά μαζί του και ρίξτε το και λίγο στην πλάκα. Μπορείς επίσης να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο ώστε να ξέρεις πως μόνο την τάδε μέρα και ώρα θα μιλήσεις για όσα σε απασχολούν στη δουλειά.
Τον ελεύθερο χρόνο σου πρέπει να τον αφιερώνεις σε δραστηριότητες που σου αρέσουν αλλά και σε αγαπημένα σου πρόσωπα. Βρες τη σωστή ισορροπία και βάλε όλα όσα θέλεις μέσα στο πρόγραμμά σου. Προγραμμάτισε τόσο ωραία πράγματα που θα ανυπομονείς για την κάθε μέρα.
Θα μείνεις και σπίτι να λιώσεις στον καναπέ αλλά φρόντισε να κάνεις και άλλα πράγματα πιο διασκεδαστικά.
Ήρθε η ώρα να αφήσεις τη δουλειά και το άγχος που σου προκαλεί στο γραφείο. Κάθε μέρα μόλις σχολάς ξεκινάει το πιο ευχάριστο κομμάτι της ημέρας σου. Μην το χαλάς με το να σκέφτεσαι τη δουλειά σου. Κάνε όσα είπαμε παραπάνω και προσπάθησε να χαίρεσαι την κάθε στιγμή μακριά από τη δουλειά!
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback