Πως να Ζητήσεις Άδεια από τη Δουλειά σου (και να την πάρεις) - Purpose Συμβουλευτική

Πως να Ζητήσεις Άδεια από τη Δουλειά σου (και να την πάρεις)

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ήρθε η ώρα να ζητήσεις άδεια για το γάμο της αδερφής σου, για τις καλοκαιρινές σου διακοπές ή απλώς για να μείνεις σπίτι να ηρεμήσεις μετά από μερικές δύσκολες εβδομάδες στη δουλειά.

Αγχώνεσαι όμως και δε ξέρεις πως να το πεις στον προϊστάμενό σου.

Γνωρίζεις πως είναι δικαίωμά σου αλλά αναρωτιέσαι αν θα σου επιτρέψει να λείψεις την περίοδο που θέλεις. Πως μπορείς λοιπόν να ζητήσεις άδεια με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο να σου αρνηθούν;

#1 Πες το στο αφεντικό σου την κατάλληλη στιγμή

Το timing είναι το παν. Μη ζητήσεις άδεια από το αφεντικό σου όταν είναι μέσα στα νεύρα ή το άγχος για να προλάβει την προθεσμία για ένα πρότζεκτ. Ζήτησε του την κάποια στιγμή που θα είναι πιο ήρεμος και δε θα έχει πολλές υποχρεώσεις στο κεφάλι του.

Μπορείς να το ζητήσεις μέσω email, πάνω στην κουβέντα ή σε μια συνάντησή σας, ανάλογα με το πόσο αυστηρό είναι το περιβάλλον εργασίας σου.

#2 Μην ζητήσεις άδεια τελευταία στιγμή

Δικαιούσαι να πάρεις την άδειά σου αλλά δεν είναι ούτε σωστό ούτε επαγγελματικό να τη ζητήσεις μια μέρα πριν φύγεις. Μην πεις τη Δευτέρα πως αύριο φεύγεις γιατί έχεις κλείσει ξενοδοχείο στη Σαντορίνη για τις διακοπές σου.

Καλό είναι να τη ζητήσεις όσο πιο νωρίς μπορείς, ακόμα και αν είναι 20 ημέρες νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο το αφεντικό σου θα μπορέσει να οργανώσει το πρόγραμμα και τη δουλειά ώστε να γίνουν όσα πρέπει πριν φύγεις.

#3 Εξήγησε για ποιο λόγο τη θέλεις

Δεν είναι υποχρεωτικό να εξηγήσεις τι θες να κάνεις την άδεια που δικαιούσαι, αλλά αν θέλεις να την πάρεις σε μια περίοδο που είναι πολύ φορτωμένη από δουλειά, καλό είναι να πεις το λόγο.

Μπορεί να θες να δεις τους γονείς σου που είναι άρρωστοι, να πας στο γάμο της αδερφής σου ή να βαφτίσεις το παιδί σου. Έτσι θα του δείξεις πως ο λόγος που θες να φύγεις είναι σοβαρός και πως θα το εκτιμούσες πολύ αν στο επέτρεπε.

Φρόντισε όμως να του τονίσεις πως η δουλειά σου είναι υπό έλεγχο και θα φέρεις εις πέρας όλα όσα πρέπει μέχρι τότε. Δε θα αφήσεις καμία εκκρεμότητα.

Θέλεις να μπορείς να διαχειρίζεσαι όλες τις εργασιακές δυναμικές με επιτυχία; Οι Σύμβουλοι μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν

#4 Όσο μπορείς μην αφήνεις εκκρεμότητες

Προφανώς και αν συμβεί κάτι έκτακτο και πρέπει να λείψεις, θα μείνουν κάποιες δουλειές ανοιχτές. Όταν όμως γνωρίζεις πότε θέλεις να πάρεις την άδειά σου, φρόντισε να έχεις τελειώσει με όσα πρέπει να κάνεις.

Πες το στο αφεντικό σου και καθησύχασέ τον πως όλα τα έχεις υπό έλεγχο. Θα πάρεις άδεια και θα φύγεις αλλά θα έχεις κλείσει όλες τις υποθέσεις σου. Δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα.

#5 Μπορείς να ζητήσεις άδεια και μέσω email

Μπορείς να το πεις και πρόσωπο με πρόσωπο αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει και κάπου γραπτά. Ενημέρωσε όλους όσους χρειάζεται να ξέρουν πότε θα λείπεις. Αν σου δώσουν άδεια αλλά όταν έρθει η ώρα σου πουν δεν το ήξερα, δεν με ενημέρωσες, δεν μπορείς να φύγεις τελευταία στιγμή, δείξε τους το email.

#6 Μην κάνεις σχέδια προτού σου την δώσουν

Το ότι ζήτησες μερικές μέρες άδεια δε σημαίνει πως θα τις πάρεις κιόλας. Απόφυγε να κάνεις σχέδια για ταξίδια και να κλείσεις ξενοδοχεία.

Μη πεις στον υπεύθυνό σου πως τις τάδε ημερομηνίες έχεις κλείσει αεροπορικά. Πες του πως εκείνη περίπου την περίοδο θα ήθελες άδεια αν αυτό είναι εφικτό, γιατί σκέφτεσαι να κανονίσεις ένα ταξίδι.

#7 Συζήτα για το ποιος θα αναλάβει τη δουλειά σου

Κάνε ένα πλάνο με το ποιος θα αναλάβει τις αρμοδιότητές σου όσο θα λείπεις. Δε θα αφήσεις εκκρεμότητες όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αλλά σίγουρα θα προκύψει κάτι όσο θα είσαι σε άδεια.

Κάποιος συνάδελφος μπορεί να αναλάβει τους πελάτες σου ή κάποιος άλλος να απαντήσει στα email σου. Ενημέρωσε τον υπεύθυνο για το ποιος θα αναλάβει όσο λείπεις και φρόντισε όλοι να ξέρουν τι να κάνουν.

Το τελευταίο που θέλεις είναι να γυρίσεις από διακοπές και να βρεις ένα χάος στο γραφείο. Μήπως ζεις για το Σαββατοκύριακο; Πως να Ζητήσεις Άδεια από τη Δουλειά σου (και να την πάρεις)

#8 Ενημέρωσε όσους χρειάζεται να το ξέρουν

Ενημέρωσε ότι θα λείπεις τους συναδέλφους που έχετε άμεση συνεργασία στη δουλειά αλλά και τους πελάτες που έχεις αναλάβει εξ ολοκλήρου εσύ. Καθησύχασέ τους πως για ότι χρειαστούν θα είναι ο τάδε συνάδελφος στη διάθεσή τους και πως έχεις φροντίσει για όλα.

#9 Να είσαι δίκαιος με τους συναδέλφους σου

Όλοι θέλουν να πάρουν την άδειά τους και συνήθως όλοι τη θέλουν το καλοκαίρι. Όταν κανονίζονται οι άδειες των διακοπών, το κλίμα είναι λίγο τεταμένο. Φροντίστε να βρείτε μια λύση που θα σας εξυπηρετεί όλους και μην αρχίσετε να τσακώνεστε για το πότε θα λείψει ο καθένας.

Τι κάνεις όμως όταν χρειάζεται να ζητήσεις άδεια από μια νέα δουλειά;

Είναι πιο δύσκολο να ζητήσεις άδεια σε μια νέα δουλειά αν δεν έχεις συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αλλά αν ακολουθήσεις όσα είπαμε παραπάνω, ίσως καταφέρεις να πάρεις μερικές μέρες.

Αν πάλι σε δέχτηκαν τώρα σε μια δουλειά αλλά έχεις ήδη κανονίσει ένα ταξίδι σε 2 μήνες που δε θες να το αναβάλεις, πες το εξ αρχής. Ίσως μπορέσεις να το διαπραγματευτείς και να σου δώσουν την άδεια που θέλεις.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που επιθυμείς να πάρεις άδεια, μη ντρέπεσαι να τη ζητήσεις. Ακολούθησε όσα είπαμε παραπάνω και θα δεις πως θα εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο ζήτησες άδεια αλλά και το γεγονός πως φρόντισες να κλείσεις τυχόν εκκρεμότητες.

Στην τελική η άδεια είναι δικαίωμά σου και πρέπει να την πάρεις. Αυτό μόνο καλό θα κάνει τόσο σε εσένα που θα ηρεμήσεις, όσο και την εταιρεία γιατί θα γυρίσεις με μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!