Η κολλημένη νοοτροπία και οι συνέπειες της.
Θεωρώ τετριμμένο να αναφερθώ στην άσχημη κατάσταση της χώρας. Εξάλλου το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ σήμερα, επηρεάζει όλους μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άσχετα με την τωρινή κατάσταση.
Θα σου πω μία ιστορία και σκέψου αν σχετίζεσαι με αυτή.
Δευτέρα πρωί μπαίνεις στο γραφείο. Είναι η αρχή της εβδομάδας και σκέφτεσαι ότι σε περιμένει μπροστά σου μία ολόκληρη εβδομάδα με τρέξιμο, πελάτες, άγχος και πίεση. Εντάξει, άλλη μία αναμενόμενη εβδομάδα. Κάποιοι από τους συναδέλφους σου δεν αισθάνονται το ίδιο όμως.
Μπαίνοντας στο χώρο, λες ένα ξερό, βαριεστημένο «Καλημέρα», με λίγο εξτρά θεατρινισμό –γιατί κάπως πρέπει να δώσεις έμφαση στο γεγονός ότι είναι Δευτέρα και προχωράς προς το γραφείο σου.
Κάπου από τον χώρο, κάποιος σου απαντάει ένα, εξίσου κλασσικό «Που την είδες Δευτεριάτικα, πρωί – πρωί;» Ως εδώ, η χορογραφία προχωράει όπως προβλέπεται. Εξάλλου, έτσι διαδραματίζεται εδώ και δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εβδομάδες. Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις όμως, είναι το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν σε βοηθάει πουθενά αλλά αντίθετα ενισχύει μία κολλημένη νοοτροπία.
Για να το διευκρινίσω, όταν λέω κολλημένη νοοτροπία, εννοώ στάσιμη.
Συνεχίζοντας την ιστορία, αυτός που σου απάντησε από το βάθος της αίθουσας, ίσως έχει ιστορικό αρνητικής προδιάθεσης. Τον ξέρεις αρκετά χρόνια και κάθε βδομάδα παίζεται το ίδιο έργο. Ξεκινάει η εβδομάδα και αυτός γκρινιάζει γιατί είναι Δευτέρα ή Τρίτη και είμαστε ακόμα στην αρχή της εβδομάδας.
Προχωρώντας στην εβδομάδα, γκρινιάζει γιατί είναι Τετάρτη και είναι ακόμα μεσοβδόμαδο και όταν πλέον φτάσουμε στην Παρασκευή, γκρινιάζει γιατί η Κυριακή είναι κακή ημέρα και του θυμίζει ότι την Δευτέρα θα πρέπει να ξαναπάει για δουλειά. Φαντάζομαι ότι έχεις συναντήσει τέτοια άτομα.
Αυτή είναι μία κλασσική κατάσταση ατόμων που έχουν κολλημένη νοοτροπία. Αυτό το άτομο πολύ πιθανό να ενοχλείται από την γενικότερη κατάσταση, χωρίς να μπορεί να το δηλώσει συγκεκριμένα και μάλιστα, να θέλει επιβεβαίωση κι από άλλους. «Εσύ δεν το βλέπεις; Αφού η κατάσταση είναι χάλια και έτσι όπως πάμε, δεν βλέπω να βελτιώνεται για κανέναν λόγο».
Αυτή η στάσιμη νοοτροπία μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, που μοιάζει αιώνια σε αυτά τα άτομα. «Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, θυμήσου τα λόγια μου. Εξάλλου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς».
Με στεναχωρεί το γεγονός ότι έχω συναντήσει αρκετά τέτοια άτομα και εξακολουθώ να τα συναντάω σε συχνή βάση.
Δυστυχώς η όλη νοοτροπία που επικρατεί, ενισχύει τέτοιες πεποιθήσεις και έτσι είναι εύκολο αυτά τα άτομα να βρουν συμπαράσταση και αντί να ψάξουν για τρόπους να αλλάξουν αυτή την νοοτροπία, επαναπαύονται στο γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν και βιώνουν κάτι αντίστοιχο.
Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η νοοτροπία και αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι παραγωγικός. Σε εμποδίζει από το να αποδίδεις το μέγιστο των ικανοτήτων σου και αποτελεί μία καλή δικαιολογία για να μην κάνεις καμία προσπάθεια για αλλαγή στη ζωή σου.
Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό όμως; Θα μπορούσες να σκεφτείς και να λειτουργήσεις διαφορετικά; Φυσικά υπάρχει και φυσικά μπορείς, αρκεί να το θες.
Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις πραγματικά τι θες να πετύχεις.
Για ποιο λόγο ξεκινάς να αλλάξεις κάτι; Που θες να φτάσεις; Ξέροντας το πραγματικά, τότε αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι, γιατί εδώ είναι που θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό.
Θα πρέπει να επενδύσεις ενέργεια και χρόνο για να το πετύχεις, οπότε θα πρέπει να πιεστείς για να μπορέσεις να πετύχεις την αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα σου.
Για αν ξέρεις που βρίσκεσαι σε αυτή την διαδικασία, θα πρέπει να καταγράψεις τον στόχο που θες να πετύχεις, όπως και τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνεις για να τον πετύχεις. Η υπομονή και η επιμονή είναι το κλειδί για ότι ξεκινήσεις να αλλάξεις.
Αν θες να ξεκολλήσεις από τη στασιμότητα, δες εδώ
Το τελευταίο που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι αυτή η αλλαγή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι σε τρίτους για αυτό που θες να πετύχεις. Είτε θες να χάσεις κιλά, είτε θες να αλλάξεις εργασία ή ακόμα και τρόπο σκέψης, θα πρέπει να το αναλάβεις προσωπικά και να μην περιμένεις από άλλους να δουλέψουν για εσένα.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις