Μήπως ζεις για το Σαββατοκύριακο; - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως ζεις για το Σαββατοκύριακο;

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν δεν αντέχεις τις καθημερινές και ανυπομονείς για το σαββατοκύριακο, κάποιο πρόβλημα υπάρχει…

«Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, δεν θα σου φανεί ποτέ σαν δουλειά».

Έχεις ακούσει αυτή τη φράση;

Παρ’ όλο που είμαι γενικά αισιόδοξος, είμαι ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Και λίγο αφότου ξεκίνησα να εργάζομαι, συνειδητοποίησα ότι η παραπάνω φράση δεν μπορεί να αποτελεί ολόκληρη την εικόνα.

Η δουλειά ποτέ δε θα είναι απλή, μερικές φορές θα έχεις κακές μέρες (ακόμη και κακές εβδομάδες) και, ναι, ορισμένες φορές θα ανυπομονείς για το σαββατοκύριακο. Κι αυτό επειδή το σαββατοκύριακο είναι τέλειο. Ειλικρινά, τίποτα δεν κερδίζει το να έχεις μηδενικές επαγγελματικές υποχρεώσεις και το να ξέρεις ότι έχεις την ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις, όποτε θέλεις, για 48 ώρες.

Ωστόσο δεν θα αρνηθώ ότι το να ικετεύεις να έρθει το σαββατοκύριακο είναι σημάδι ενός αρκετά μεγαλύτερου προβλήματος. Και ενώ η δουλειά πάντα θα είναι δουλειά, δεν θα πρέπει να σε κάνει μίζερο, διαφορετικά κάθε Κυριακή βράδυ θα είναι βέβαιο ότι θα μελαγχολείς.

Με αυτά κατά νου, σου καταγράφω κάποια σημάδια για να καταλάβεις αν η ανυπομονησία σου για το σαββατοκύριακο είναι υγιής ή αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος:

Είχες μια δύσκολη εβδομάδα: Απολύτως Φυσιολογικό

Δεν είναι κάθε μέρα στη δουλειά περίπατος γεμάτος επαίνους και φιλοφρονήσεις από την ομάδα σου.

Ίσως πέρασες την εβδομάδα συμμαζεύοντας τις εκκρεμότητες άλλων, ακούγοντας τις φωνές του προϊσταμένου, μένοντας ως αργά για να τελειώσεις μια σημαντική υποχρέωση, χειριζόμενος έναν πολύ δύσκολο πελάτη. Τώρα είναι Πέμπτη και είναι απολύτως αναμενόμενο να μετράς ανάποδα τις ώρες για να μπορέσεις να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις.

Η εβδομάδα μόλις ξεκίνησε: Πρόβλημα

Αν όμως η εβδομάδα μόλις ξεκινάει, μπαίνεις τη Δευτέρα στη δουλειά και προτού καλά –καλά κάτσεις στο γραφείο, περιμένεις όλο τον ανωτέρω χαμό να συμβεί, τότε είναι ισχυρό σημάδι ότι πρόκειται για ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Μήπως ζεις μόνο για το Σαββατοκύριακο; Καιρός να κάνεις κάτι για αυτό

Που και που ανυπομονείς για το Σαββατοκύριακο: Απολύτως Φυσιολογικό

Ακόμα και η καλύτερη δουλειά μπορεί να γίνει κουραστική, απογοητευτική, βαρετή ή απίστευτα έντονη.

Και, όπως αναφέραμε, το σαββατοκύριακο σχεδόν πάντα είναι πιο διασκεδαστικό από οτιδήποτε κι αν κάνεις στη δουλειά. Οπότε μη νιώθεις ενοχές που ανυπομονείς για αυτό. Μήπως ζεις για το Σαββατοκύριακο;

Μόνιμα ανυπομονείς για το Σαββατοκύριακο: Πρόβλημα

Όπως όμως γνωρίζεις, περνάμε(τουλάχιστον) το 30% του χρόνου μας στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι όσο ωραίο κι αν είναι το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να ισορροπεί τη ζωή σου. Οπότε αν το περιμένεις μόνιμα για να σου ανεβάσει τη διάθεση, τότε πρέπει να βρεις μια δουλειά που εξαρχής δεν θα σου τη χαλάει.

Στο τέλος του Σαββατοκύριακο νιώθεις αναζωογονημένος: Απολύτως Φυσιολογικό

Όσο κι αν μας αρέσει το Σαββατοκύριακο, αν είμαστε ικανοποιημένοι από τη τη δουλειά μας, το χαιρόμαστε, το απολαμβάνουμε, αλλά όταν τελειώσει, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη δουλειά.

Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει πάντα, μερικές φορές θα έχεις σαββατοκύριακα που είναι εξίσου αγχωτικά, μπορεί να έχεις πολλές υποχρεώσεις ή πράγματα που δεν θες να αντιμετωπίσεις.

Αλλά ως επί το πλείστον, οι μέρες αυτές είναι αρκετές για να σε αναζωογονήσουν και να είσαι φρέσκος για την εβδομάδα που έρχεται.

Στο τέλος του Σαββατοκύριακο νιώθεις χάλια: Πρόβλημα

Έχω έναν φίλο με τον οποίο περνάμε πάντα πολύ καλά τα σαββατοκύριακα. Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε. Αλλά όταν έρθει το βράδυ της Κυριακής, μου λέει ότι αρχίζει να τον πιάνει το στομάχι του. Όσο καλά κι αν έχει περάσει τις προηγούμενες μέρες, πάντα το βράδυ της Κυριακής μελαγχολεί.

Όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να είναι συνεχώς ανέτοιμος, αγχωμένος, άρρωστος ή δύσθυμος όταν τελειώνει το σαββατοκύριακο, τότε είναι σημάδι ότι η δουλειά σου αποτελεί πρόβλημα.

Χαίρεσαι που έχεις όλο το σαββατοκύριακο στη διάθεσή σου: Απολύτως Φυσιολογικό

Δουλεύεις σκληρά τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, οπότε σου αξίζουν δύο μέρες που θα μπορείς να ξεκουραστείς χωρίς να σκέφτεσαι συνέχεια θέματα της δουλειάς. Αν έτσι είναι η κατάσταση, τότε είναι αναμενόμενο να αποζητάς αυτή τη διήμερη ηρεμία.

Ξέρεις ότι θα διακόψουν την ηρεμία σου μέσα στο σαββατοκύριακο: Πρόβλημα

Αν τελειώνει η εβδομάδα και εύχεσαι να μην σου τηλεφωνήσει το αφεντικό σου ή να μην σου ζητήσει να εργαστείς το Σαββατοκύριακο ή να μη σου διακόψει την ηρεμία κάποια επείγουσα υπόθεση της δουλειάς, τότε είναι ξεκάθαρο ότι είσαι σε μια δουλειά που επηρεάζει την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή σου και την καριέρα σου.

Ναι, ορισμένες δουλειές απαιτούν να είσαι διαθέσιμος και το σαββατοκύριακο, αλλά εκεί το γνωρίζεις εξαρχής. Όταν όμως αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ’ ότι πρέπει, τότε δεν έχεις όλο το σαββατοκύριακο στη διάθεσή σου και δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση που το αποζητάς τόσο πολύ.

Ξεκίνα να αναγνωρίζεις πως νιώθεις όταν το σαββατοκύριακο πλησιάζει. Παρατήρησε τον εαυτό σου ή βάλε τους φίλους σου να εκτιμήσουν τη διάθεσή σου.

Αν διαπιστώσεις ότι τα «Προβλήματα» που αναφέραμε πιο πάνω εμφανίζονται συχνά, τότε μάλλον η δουλειά σου σού προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι νόμιζες. Και ίσως είναι καιρός να κάνεις κάτι για αυτό.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!