Τα Κοινωνικά Δίκτυα προσφέρουν και επαγγελματικές δυνατότητες που ίσως δεν έχεις υπόψη. Το LinkedIn είναι η κατεξοχήν πλατφόρμα που μπορεί να σε υποστηρίξει στην καριέρα σου και να σε βοηθήσει να χτίσεις το προσωπικό σου brand. Είναι καιρός να το αξιοποιήσεις!
Πρόκειται για ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια χρήστες εκ των οποίο ένα σημαντικό ποσοστό του είναι recruiters, δηλαδή κυνηγοί Στελεχών. Αυτοί χρησιμοποιούν το LinkedIn τόσο για να διαφημίζουν νέες θέσεις εργασίας όσο και να βρίσκουν πιθανούς υποψηφίους. Το LinkedIn δεν είναι μόνο υποκατάστατο ενός καλού βιογραφικού σημειώματος, καθώς προσφέρει και πολλές ακόμα δυνατότητες. Με το LinkedIn μπορείς να παρουσιάσεις πολύ αποτελεσματικά τον εαυτό σου, τις ιδιαίτερες ικανότητες σου, και γνώσεις σου.
Βέβαια οι πιο πολλοί χρήστες του χρησιμοποιούν το LinkedIn με μόνο σκοπό την εύρεση εργασίας. Ενώ μπορείς και εσύ να το κάνεις αυτό, δεν είναι απαραίτητα ο πιο έξυπνος τρόπος χρήσης της πλατφόρμας. Το LinkedIn είναι ενα ζωντανό οικοσύστημα εν εξελίξει και μέσα στην κοινότητα αυτή θέλεις να έχεις ρόλο. Τόσο για την όποια βοήθεια μπορεί να σου παρέχει για την εύρεση εργασίας, όσο και ως μελλοντική επένδυση που θα σε βοηθάει βήμα-βήμα να χτίσεις το personal brand σου. Το τελευταίο γίνεται σε βάθος χρόνου και για αυτό απαιτούνται ανανεώσεις του προφίλ ανα κάποια χρονικά διαστήματα (π.χ δυο φορές το χρόνο, αναλόγως βέβαια και από το πεδίο).
Το βασικό πλεονέκτημα του LinkedIn που καλό είναι να έχει κατά νου κανείς, έχει το όνομα δικτύωση – την δυνατότητα δηλαδή να χτίσεις σιγά σιγά ένα επαγγελματικό δίκτυο γνωριμιών. Αφού βελτιστοποιήσεις το προφίλ σου (το θέμα θα αναφερθεί αναλυτικά στο επόμενο άρθρο) μπορείς να αυξήσεις σταδιακά τον αριθμό των ατόμων στο δίκτυό σου.
Φυσικά καλό είναι να μην προσθέτεις τον οποιοδήποτε μιας που δεν είναι σίγουρο ότι όλοι επιθυμούν να έχουν ιδιαίτερα μεγάλο δίκτυο. Ακόμα χειρότερα με τη μαζική προσθήκη άγνωστων ανθρώπων, κινδυνεύεις να φέρεις σε δύσκολη θέση κάποιον που μπορεί να είναι και μελλοντικός εργοδότης σου, ή άτομο ομάδας στην οποία θέλεις να κάνεις αίτηση. Είναι καλό να θυμάται κανείς ότι ο επαγγελματικός χώρος είναι συνήθως ένας αυτόνομος μικρόκοσμος όπου μακροπρόθεσμα κάπως όλοι γνωρίζονται και σχετίζονται. Έτσι οι καλές (αλλά και ξεκάθαρες) σχέσεις από τα πρώτα σου βήματα είναι σημαντικές. Ξεκινά προσθέτοντας στο δίκτυό σου άτομα που έχεις γνωρίσει από κοντά, συνάντησες πχ σε μια έκθεση ή γνώρισες σε κάποιο συνέδριο. Το ιδανικό είναι να προσθέτεις τα άτομα αυτά την ίδια μέρα της γνωριμίας στέλνοντας μήνυμα για αποδοχή και εξηγώντας ποιος είσαι και που γνωριστήκατε.
Χρειάζεται χρόνο και αυτό είναι κάτι που σε πολλούς διαφεύγει. Η δικτύωση απαιτεί χρόνο και η ποιοτική δικτύωση ακόμα περισσότερο. Με την έννοια της ποιοτικής δικτύωσης εννοούμε ότι πέρα από τον βασικό αριθμό ατόμων στο δίκτυό σου είναι καλό να έχεις και τα σωστά άτομα (δεν είναι θέμα δηλαδή απόλυτου αριθμού αλλά το ποσό το δίκτυο σου περιέχει άτομα που μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καριέρα σου).
Για παράδειγμα, εάν είσαι μηχανικός θες να είσαι δικτυωμένος με άλλους μηχανικούς και αντίστοιχα διευθυντικά στελέχη εταιρειών που προσλαμβάνουν μηχανικούς. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να μεγαλώνει το δίκτυό του κοιτώντας πέρα από την επόμενη θέση εργασίας σε ένα πιο μεσοπρόθεσμο πλάνο. Ένας τρόπος ακόμη για να δικτυωθείς είναι τα groups του LinkedIn όπου συμμετέχοντας στις συζητήσεις τους, αρχίζει στην αγορά εργασίας να γίνεται γνωστό το όνομά σου.
Μια συνηθισμένη ερώτηση είναι ποια η σημασία του να αυξάνεις το δίκτυο σου. Να μερικές απαντήσες λοιπόν.
-Ας υποθέσουμε ότι έχεις στείλει αίτηση σε μια καλή εταιρεία, από αυτές που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Είναι πολύ πιθανόν ένας recruiter (ή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος) να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για εσένα. Το LinkedIn είναι ένας κλασσικός προορισμός αναζήτησης περισσοτέρων στοιχείων για το επαγγελματικό προφίλ κάποιου. Πέραν όμως από τις δικές σου πληροφορίες, το LinkedIn, θα τους υποδείξει μήπως και κάποιος από το δικό τους υπάρχον δίκτυο σχετίζεται μαζί σου. Εάν ναι, τότε είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν μέσω αυτού του άτομου να μάθουν περισσότερα για εσένα (όσο πιο υψηλόβαθμη είναι μια θέση τόσο πιο πιθανό αυτό να συμβεί). Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που προσπαθούμε να χτίσουμε το δίκτυο μας σταθερά, κρατώντας καλές σχέσεις με τα άλλα μέλη από την αρχή.
-Πολλές θέσεις εργασίας (ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμες) πολλές φορές κλείνουν άμεσα με μικρή αναζήτηση στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, σε πολλές εταιρίες, ερωτώνται οι εργαζόμενοι εάν γνωρίζουν κάποιον που να ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία ή μέθοδο. Για αυτό είναι καλό να έχεις ένα ενεργό και πλήρες προφίλ που θα παρουσιάζονται σωστά οι γνώσεις και ικανότητές σου.
Στην αναζήτηση περισσότερων στοιχείων υποψηφίων για μια θέση εργασίας δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος να αναζητήσει στοιχεία σου μέσω του Google. Το Google διατηρεί καλή σχέση με το LinkedIn και ετσι πιθανότατα να γυρισει ψηλά σε μια αναζήτηση το προφιλ σου (που λιγο πολυ το φτιάχνεις ωστε να τονίζει τα θετικά σου στοιχεία). Ένας λόγος παραπάνω για να αρχίσει κανείς να βελτιώνει το προφίλ του στο LinkedIn.
Tip: πότε ήταν η τελευταία φορά που δοκίμασες να googlaρεις το όνομά σου;
Το αγαπημένο μου για το τέλος: Το LinkedIn μπορεί να παραμετροποιηθεί για να σου στέλνει job alerts. Επιλέγεις επαγγελματικό πεδίο και σε ποιες περιοχές ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις και το LinkedIn σε ενημερώνει αυτόματα για νέες θέσεις. Πολλές εταιρείες επιτρέπουν να κάνεις αίτηση χρησιμοποιώντας το προφίλ που ήδη έχεις στο LinkedIn. Ένα πλήρες λοιπόν προφιλ θα σε βοηθήσει να είσαι πιο άμεσος σε νέες αγγελίες και γενικά να έχεις καλή συνολική παρουσία.
Λοιπόν τι κάθεσαι; Ξεκινά σήμερα να δημιουργείς το προφίλ σου στο LinkedIn και να μεγαλώνεις το Δίκτυό σου. Και την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθουμε με συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τελειοποιήσεις το προσωπικό σου επαγγελματικό προφίλ!
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου