Έχεις βιώσει ποτέ ανεξέλεγκτο, αδικαιολόγητο θυμό;
Εκείνη την αίσθηση που ξαφνικά τα βλέπεις όλα κόκκινα και ξεχνάς τα πάντα; Αυτή την θολούρα, όπου όλη η λογική χάνεται και επικρατεί το απολυτό, καθαρό συναίσθημα;
Εντάξει, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς.
Το να σου συμβεί κάτι τέτοιο μία ή δύο φορές στη ζωή σου είναι φυσιολογικό. Κάτι σε εξώθησε στα άκρα, η μέρα ή η εβδομάδα δεν σου πήγε όπως ήθελες και κάτι σε έκανε να ξεσπάσεις.
Ο θυμός είναι ένα από τα πέντε μεγάλα αρνητικά συναισθήματα και είναι απόλυτα φυσιολογικός αν τον διαχειριστείς σωστά. Μπορεί να είναι μια υγιής αντίδραση καθώς σε βοηθάει στην εκτόνωση σου.
Αρκεί να θυμάσαι ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μας κάνει να ρίξουμε τις αναστολές μας και να εκφραστούμε ανάρμοστα.
Αποτελεί μέρος της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπινου είδους και έχει αναπτυχθεί για να ενισχύσει την προστασία σου από οτιδήποτε μπορεί να σε αδικεί ή να σε απειλεί. Είναι λοιπόν ένα εργαλείο για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων αλλά να θυμάσαι ότι δεν είναι το μόνο και σίγουρα δεν χρειάζεται να το κραδαίνεις με την πρώτη ευκαιρία.
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να σου προκαλέσουν θυμό, όπως η απογοήτευση και η απειλή. Επίσης, θυμό μπορεί να σου προκαλέσει η άποψη των άλλων, οι πεποιθήσεις τους και οι ενέργειες τους, συνεπώς ο θυμός μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, οδηγώντας σε σε ακόμη πιο ανάρμοστη ή μη λογική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, να κάνεις τους γύρω σου να αισθανθούν μνησικακία, θυμό, ακόμη και απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα.
Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση θυμού, καθώς υπάρχουν λεκτικά και μη στοιχεία που το υποδεικνύουν, όπως αλλαγή στον τόνο της φωνής, αλλαγή της στάσης του σώματος για να φαίνεται πιο μεγαλόσωμος, παρατεταμένη οπτική επαφή και ανοιγοκλείσιμο των χεριών σε γροθιές.
Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας τους σώματος, της πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική εκδήλωση θυμού μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες σωματικές και κοινωνικές καταστάσεις.
Τώρα, αν κάποιος άλλος είναι θυμωμένος, αυτό μπορεί να επηρεάσει την σωματική σου ακεραιότητα.
Η διαχείριση του θυμού δεν σημαίνει απαραίτητα να κρατάς και να καταπιέζεις τα συναισθήματα σου. Η διαχείριση του θυμού αφορά στο να μπορείς να αναγνωρίσεις, όσο το δυνατόν νωρίτερα, τι μπορεί να στον έχει πυροδοτήσει και να εκφράσεις το θυμό σου άμεσα με ήρεμο και πιο συγκεντρωμένο τρόπο.
Φυσικά, αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά, τότε ίσως πρέπει να ελέγξεις τι είναι αυτό που στον προκαλεί και αν είναι δικαιολογημένο.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη διαχείριση του θύμου. Φυσικά, αν παρατηρήσεις ότι ο θυμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα σου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε ίσως είναι καλό να αναζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού.
Θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου; Δες εδώ
Μην βιάζεσαι να εκφραστείς όσο είσαι ακόμη θυμωμένος. Περίμενε να ηρεμήσεις λίγο και εκφράσου μετά με πιο ήρεμο και συγκεντρωμένο τρόπο. Αν δεις το θυμό να «έρχεται» απομακρύνσου από μέρη που ίσως σε κάνουν να χάσεις τον έλεγχο.
Όπως προαναφέραμε, όταν αισθανόμαστε θυμό, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες. Η τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα σου πιο αποτελεσματικά. Επίσης, η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ενδορφίνων, που είναι οι ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός στη ζωή σου και ο καλός, ποιοτικός ύπνος, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών σωματικών, πνευματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης, ο ύπνος συμβάλλει στην ανακατασκευή των ιστών και των νευρικών οδών του εγκεφάλου σου. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στον εκνευρισμό και την λάθος διαχείριση των καταστάσεων.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των άλλων. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά και να καταλάβεις ότι μπορείς να αποδεχτείς τους άλλους όπως είναι. Το να κρατάς κακία σε άλλους θα αυξήσει το θυμό σου και θα τον κάνει πιο δύσκολα ελέγξιμο. Αντίθετα, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με θετικό τρόπο.
Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις σε κατάσταση θυμού, είναι να κάνεις σαρκαστικά σχόλια και αρνητικές δηλώσεις. Αντί να ενδώσεις σε αυτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις χιούμορ στην κατάσταση έτσι ώστε να μειώσεις τον θυμό μακροπρόθεσμα.
Αν πιστεύεις ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς μόνος ή μόνη σου, τότε μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς για να σε βοηθήσουμε.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις