Μήπως είναι καιρός για Αλλαγή Καριέρας; - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως είναι καιρός για Αλλαγή Καριέρας;

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγή καριέρας, είναι πραγματικά μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες στη ζωή.

Μπορεί να μην σου αρέσει η δουλειά που έχεις τώρα και να μελαγχολείς τα βράδια της Κυριακής γιατί σημαίνουν ότι η μισητή Δευτέρα πλησιάζει, αλλά παρ’ όλα αυτά σε βασανίζει η ανασφάλεια: «τι μου λέει ότι σε μια άλλη δουλειά θα είναι καλύτερα; Και αν τελικά είναι χειρότερα;»

Η απόφαση για αλλαγή καριέρας ποτέ δεν είναι εύκολη (ειδικά αν έχεις να συντηρήσεις οικογένεια) αλλά πάντα αξίζει τον κόπο και το ρίσκο αν διαπιστώνεις ότι δεν είσαι ευτυχισμένος στην επαγγελματική σου ζωή. Ωστόσο χρειάζεται να έχεις πίστη στις δυνάμεις σου και να είσαι σίγουρος ότι η τρέχουσα εργασία σου δεν σε καλύπτει. Για αυτό πριν πάρεις κάποια απόφαση, ψάξε πρώτα για τα ακόλουθα σημάδια:

#1. Δεν έχεις ικανοποιητική απόδοση

Το πρώτο σημάδι ότι δεν είσαι στη σωστή δουλειά φαίνεται από την απόδοσή σου. Επειδή δεν έχεις κέφι και ενδιαφέρον για αυτό που κάνεις, δεν βάζεις τον «εαυτό» σου και η απόδοσή σου δεν είναι ικανοποιητική.

Αυτό είναι άσχημο τόσο για την εικόνα σου ως επαγγελματίας, όσο και για την ψυχολογία σου. Δείχνει ότι έχεις παραιτηθεί από την προσπάθεια, επειδή δεν βρίσκεις νόημα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σου αρέσει η θέση και τα καθήκοντα που έχεις τώρα, μπορείς να ζητήσεις από το αφεντικό σου κάποια μετάθεση σε άλλο τμήμα ή θέση. Αλλά αν καμία από τις θέσεις στην εταιρία δεν σε καλύπτει, τότε είναι βέβαιο ότι πρέπει να αρχίσεις να κοιτάς αλλού.

 

#2. Δεν είσαι στον σωστό κλάδο

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι μήπως δεν είσαι στο σωστό κλάδο για εσένα. Καθώς εξελίσσεσαι επαγγελματικά και αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες, είναι εύκολο να επαναπαυτείς σε έναν κλάδο που αρχικά δεν σου άρεσε καθόλου. Αν όμως βλέπεις ότι δεν έχεις πάθος και φαίνεται αυτό στη δουλειά σου, είναι καιρός να αναρωτηθείς αν πρέπει να αλλάξεις κλάδο και κατεύθυνση.

Μήπως είναι καιρός για Αλλαγή Καριέρας;

 

#3. Δεν είσαι χαρούμενος

Σε περίπτωση που πιάνεις τον εαυτό σου να είναι στεναχωρημένος, νευρικός, αγχωμένος και γενικά λυπημένος, καλό είναι να αναρωτηθείς αν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα ή είναι κάτι καινούριο.

Κάποια αλλαγή στις συνθήκες, όπως ένας καινούριος προϊστάμενος, αλλαγή οργανογράμματος, μετάθεση κλπ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εργασιακή σου καθημερινότητα.  Αν σου αρέσει η δουλειά σου, αλλά όχι πια το εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να κάνεις την κίνησή σου, είτε εντός της εταιρίας είτε προς άλλον εργοδότη. Αν από την άλλη αυτές οι αλλαγές συνδυάζονται και με άλλους παράγοντες, τότε είναι καιρός να τολμήσεις κάποια μεγαλύτερη αλλαγή.

 

#4. Δεν βλέπεις μέλλον εκεί

Κάτι ακόμη που πρέπει να σκεφτείς είναι το αν βλέπεις μέλλον στην τωρινή δουλειά σου. Όταν ξεκινάς ως νέος απόφοιτος την πρώτη σου εργασία είναι εύκολο να πιστέψεις ότι θα είσαι σε αυτήν για πάντα, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει. Χρειάζεται να σκεφτείς εις βάθος κατά πόσο νιώθεις ότι έχεις μέλλον τόσο σε αυτή τη θέση, όσο και σε αυτή την εταιρία. Νιώθεις ότι ταιριάζεις σε αυτή την εργασιακή κουλτούρα; Πως θα έβλεπες τον εαυτό σου πέντε χρόνια μετά στην ίδια θέση;

 

#5. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης

Το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι κατά πόσο στη δουλειά που είσαι υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για να εξελίξεις την καριέρα σου. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσεις και να υπολογίσεις όταν σκέφτεσαι να κάνεις κάποια αλλαγή καριέρας.

Αν είσαι χαρούμενος με μια απλή καθημερινότητα και ρουτίνα που δεν σου προσφέρει κάτι αλλά εξασφαλίζει ένα βασικό εισόδημα, καλώς. Αν όμως θες να κάνεις κάτι που πραγματικά σε ενδιαφέρει και να κερδίσεις τον σεβασμό και την αμοιβή που σου ταιριάζει, τότε πρέπει να συνεκτιμήσεις κατά πόσον αυτό μπορεί να επιτευχθεί στην τωρινή εργασία σου.

Ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιο μονοπάτι καριέρας ανοιχτό για εσένα εκεί που είσαι, μάλλον είναι καιρός να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Με σωστό σχεδιασμό και ψυχραιμία θα τα καταφέρεις. Και θα είμαστε και εμείς μαζί σου για να σε βοηθήσουμε.

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!