Να αναζητάς Εμπειρίες, όχι πράγματα - Purpose Συμβουλευτική

Να αναζητάς Εμπειρίες, όχι πράγματα

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Τα αντικείμενα δεν μας κάνουν ευτυχισμένους, οι εμπειρίες όμως μας κάνουν.

Και παρόλο που, έστω κι ενστικτωδώς, το γνωρίζουμε ότι ισχύει αυτό, οι περισσότεροι από εμάς στο κυνήγι μας για την ευτυχία θεωρούμε ότι τα χρήματα και τα αντικείμενα είναι που θα μας φέρουν τη χαρά.

Έτσι βάζουμε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, προκειμένου να αγοράσουμε όλα αυτά τα πράγματα που ονειρευτήκαμε.

Μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε λίγο αργότερα, ότι δεν αλλάζουν καθόλου τα επίπεδα της ευτυχίας μας τελικά. Ίσως μόνο στην αρχή παίρνουμε μια ισχυρή δόση ενθουσιασμού από το νέο μας gadgetάκι. Και αυτή όμως ξεθωριάζει εύκολα και μας αφήνει να θέλουμε κι άλλο. (Άλλωστε κάπως έτσι δεν λειτουργούν όλοι οι εθισμοί;)

Και η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν παίζουμε το παιχνίδι της σύγκρισης. Σίγουρα, η νέα BMW σου είναι εκπληκτική. Αλλά όταν μάθεις ότι ο γείτονάς σου αγόρασε Ferrari, τότε νιώθεις ακόμα πιο ανεπαρκής.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στην καπιταλιστική και υπερκαταναλωτική κοινωνία μας  και αποτελεί άλλο έναν λόγο που ζούμε σε εποχές που είμαστε απογοητευμένοι και ανικανοποίητοι από τις ζωές μας, παρά τις τόσες προόδους του πολιτισμού μας.

Τα αντικείμενα σε τραβάνε κάτω και σε κρατάνε δέσμιο να τα κυνηγάς και να τα κυνηγάς, προκειμένου να κατορθώσεις να πάρεις άλλη μια δόση ενθουσιασμού και το επόμενο πράγμα, και το επόμενο και το επόμενο…

Αυτή όμως είναι μια καθαρά περιστασιακή ευτυχία (αν καν μπορεί να ονομαστεί έτσι).

Πιστεύεις ότι άλλο ένα ευρώ στο Λογαριασμό σου, μια προαγωγή στη δουλειά ή το να αγοράσεις το νέο iPhone θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Αλλά αυτή η ευτυχία είναι εντελώς βραχυχρόνια, ξεθωριάζει γρήγορα και σε αφήνει στο κυνήγι του επόμενου πράγματος. 

Η ευτυχία δεν έρχεται από τα πράγματα.

Οι εμπειρίες από την άλλη

Οι εμπειρίες μπορεί να μην διαρκούν όσο τα αντικείμενα, αλλά μας δημιουργούν αναμνήσεις που μπορούν να παρέχουν μακροχρόνια ευτυχία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και την ίδια τη ζωή.

Όταν νιώθω πεσμένος, συχνά ανακαλώ εκπληκτικές αναμνήσεις και εμπειρίες που είχα, κάτι που είναι αρκετό για να με κάνει να νιώσω καλύτερα και να μου θυμίσει πόσο όμορφη είναι τελικά η ζωή.

Αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες μου ανακαλύψεις για το ποιος είμαι ως άνθρωπος, έγιναν καθώς είχα βυθιστεί και απολάμβανα κάποια εμπειρία στο μέγιστο, μακριά από προσπάθειες «μάθησης» και «αυτοανακάλυψης». Το ασυνείδητο μυαλό μας λειτουργεί με απίστευτους τρόπους.

Για να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου δες εδώ

Οπότε, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω:

Δεν είσαι τα πράγματά και τα περιουσιακά σου στοιχεία.

Τα αντικείμενα δεν είναι η ταυτότητά σου.

Είσαι το άθροισμα των όσων έχεις ζήσει και έχεις κάνει στη ζωή σου.

Το νέο iPhone (και κάθε λαμπερό gadetάκι) δεν πρόκειται να αλλάξει το ποιος είσαι.

Αντίθετα, το να εξοικονομήσεις χρήματα για να πας για πεζοπορία στα Ιμαλάια πιθανότητα θα αλλάξει για πάντα τη ζωή σου και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις.

Τα αντικείμενα που έχεις διαρκούν περισσότερο από τις εμπειρίες, αλλά οι εμπειρίες που κερδίζεις και τα πράγματα που μαθαίνεις μέσα από αυτές, μένουν μαζί σου για πάντα…

Γιατί στο κάτω –κάτω, λίγο πριν το αναπόφευκτο τέλος μας, το μόνο που θα μετράει είναι οι αναμνήσεις μας από τη ζωή και η αγάπη, αλλά και αυτά που συνεισφέραμε στον κόσμο και στον συνάνθρωπό μας.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!