Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Είτε πληγωνόμαστε εύκολα από την κριτική, είτε φανταζόμαστε σενάρια όπου είμαστε πετυχημένοι και καταξιωμένοι. Ή γνωρίζουμε έστω και ένα άτομο, που φαίνεται να διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Άνθρωποι που λατρεύουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, έχουν αλαζονική συμπεριφορά ή τείνουν να μεγαλοποιούν τα επιτεύγματά τους.
Σε μερικές περιπτώσεις όμως, οι άνθρωποι εκπέμπουν τόσο ακραίες ναρκισσιστικές συμπεριφορές, που ταιριάζουν με τα κριτήρια της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, η οποία αναγνωρίζεται ως ψυχική διαταραχή από την ιατρική κοινότητα.
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα ενός ανθρώπου να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με φίλους και συγγενείς. Εάν υποπτεύεσαι ότι κάποιος που γνωρίζεις πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, ακολουθούν 5 γνωρίσματα αυτής της διαταραχής που θα σε βοηθήσουν να σιγουρευτείς.
Όταν οι άνθρωποι γύρω μας συμπεριφέρονται αλλαζονικά και με υπερβολική αυτοπεποίθηση, πολλές φορές υποθέτουμε ότι το κάνουν για να καλύψουν την ανασφάλεια τους. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό ισχύει, αλλά οι άνθρωποι που πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, τείνουν να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και να νομίζουν ότι όλοι τους ζηλεύουν.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Personality, οι ναρκισσιστές είναι ασύνηθες να ζηλεύουν τους άλλους. Αντίθετα θεωρούν πως οι άλλοι τους ζηλεύουν. Ζουν στο δικό τους κόσμο. Εάν πιστεύεις ότι είσαι ο καλύτερος, δε ζηλεύεις τους άλλους, καθώς όλοι είναι «κατώτεροί» σου και επομένως δεν έχεις λόγο να ζηλέψεις.
Ένα σήμα κατατεθέν της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας είναι να εκμεταλλεύεσαι και να χρησιμοποιείς τους άλλους για να πάρεις αυτό που θέλεις (αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τους ευαίσθητους ανθρώπους πολύ ευάλωτους εάν αποκτήσουν οποιοδήποτε είδους σχέση με ένα ναρκισσιστή).
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα πάντα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι ναρκισσιστές όμως δεν λειτουργούν έτσι. Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να αποκτήσουν τα πάντα, από θαυμασμό μέχρι υλικά αγαθά. Περιμένουν να κάνεις τα πάντα για αυτούς γιατί, πολύ σωστά μάντεψες, θεωρούν ότι είναι τόσο ξεχωριστοί που αξίζουν όλες τις χάρες, χωρίς φυσικά να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα.
Αν έχεις ναρκισσιστικά άτομα στη ζωή σου και θες να μάθεις να βάζεις τα όριά σου, δες εδώ
Η έλλειψη κατανόησης που διακρίνει τους ναρκισσιστές, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που είναι τοξικό να βρίσκεσαι δίπλα τους. Δε λαμβάνουν υπόψη τους τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Αντ’ αυτού είναι πιο πιθανό να τους χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος. Δε δίνουν σημασία για το τί θέλουν ή χρειάζονται οι άλλοι, κάνοντας αδύνατο να διατηρήσεις μια υγιή σχέση με ένα ναρκισσιστή.
Οι ναρκισσιστές αντιδρούν πολύ άσχημα στην κριτική. Μπορούν να κριτικάρουν τους άλλους, ειδικά όταν αυτό τους βοηθά να ανέβουν, αλλά οποιαδήποτε κριτική προς το πρόσωπό τους, μπορεί να τους κάνει αμυντικούς και να τους εξοργίσει.
Δεν έχει σημασία αν η κριτική είναι εποικοδομητική ή όχι. Σε καμία περίπτωση δε μπορούν να τη δεχτούν γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε την υπεροχή τους. Κρατάνε μακριά οτιδήποτε καταστρέφει την εικόνα που έχουν ως ξεχωριστοί. Εάν κάποιος τους κάνει κριτική ή επισημάνει έστω και το παραμικρό λάθος, θα το μετανιώσει.
Την ίδια στιγμή, αυτά τα άτομα, επιδεικνύουν μία ασυνήθιστα ανεπτυγμένη ικανότητα να κριτικάρουν τους άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά βάθος είναι πολύ ανασφαλείς και με το να κριτικάρουν τους άλλους, νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η κριτική γίνεται γιατί πιστεύουν πως υπερτερούν έναντι των υπολοίπων και συνεπώς έχουν κάθε δικαίωμα να κριτικάρουν όσους θεωρούν κατώτερους.
Πολλοί λίγοι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και ζητούν θεραπεία. Γιατί το να ζητήσουν βοήθεια θα ήταν πλήγμα στην αυτό-εικόνα δύναμης και τελειότητας που καλλιεργούν.
Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας οδηγούνται τελικά στη θεραπεία, αφότου ζητήσουν βοήθεια για την κατάθλιψη ή κάποιο άλλο πρόβλημα.
Αν κάποιο άτομο ταλαιπωρείται από ναρκισσισμό πολύ πιθανό να μην είναι έτοιμο να ακούσει από σένα ότι ίσως πάσχει από την εν λόγω διαταραχή. Θεραπεία όμως υπάρχει και μπορεί να βοηθήσει. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις προσωπικές τους σχέσεις με άλλους, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να δέχονται την κριτική.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις