Πιεστική Δουλειά: Πώς να έχεις τον Έλεγχο, χωρίς Άγχος - Purpose Συμβουλευτική

Πιεστική Δουλειά: Πώς να έχεις τον Έλεγχο, χωρίς Άγχος

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθει κάποιος πως δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του όταν έχει πιεστική δουλειά.

Πως έχει τόσα πολλά πράγματα στο κεφάλι του, που δε ξέρει από που να ξεκινήσει.

Αγχώνεται με όσα σκέφτεται και με όσα έχει να κάνει, παγώνει και καταλήγει να μην παίρνει καμία απόφαση και να μένει στάσιμος.

Αν νιώθεις και εσύ έτσι, ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Το άγχος κάνει χειρότερα τα πράγματα, οπότε πρέπει να το αποβάλλεις. Ακόμα και αν νιώθεις πως δε θα έρθει ποτέ η μέρα που θα δουλεύεις χωρίς άγχος, επειδή έχεις πιεστική δουλειά, υπάρχει λύση.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις και πάλι τον έλεγχο της δουλειάς σου και να σταματήσεις να αγχώνεσαι με όλα αυτά που έχεις να κάνεις;

#1 Γράψε τα όλα σε χαρτί

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνει όταν νιώθεις ότι αγχώνεσαι με την πιεστική δουλειά και δεν μπορείς να βάλεις σε σειρά όσα πρέπει να κάνεις, είναι να τα γράψεις όλα σε ένα χαρτί.

Γράψε όλα αυτά που πρέπει να κάνεις ώστε να τα βγάλεις από το μυαλό σου. Θα τα βλέπεις μαζεμένα στο χαρτί και θα πάψεις να αγχώνεσαι μήπως ξεχάσεις κάτι.

Μπορείς να γράφεις σε ένα χαρτί όλα όσα σε απασχολούν, ακόμα και αν είναι άσχετα με τη δουλειά. Θα δεις πως θα καθαρίζεις το μυαλό σου και θα νιώθεις πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Άγχος στη Δουλειά: Πώς να το αφήνεις πίσω πιεστική δουλειά

#2 Υπολόγισε πόσο χρόνο θα σου πάρει κάθε πιεστική δουλειά

Αφού τα γράψεις όλα στο χαρτί, διάβασέ τα προσεκτικά και υπολόγισε πόση ώρα θέλεις για να εκπληρώσεις την κάθε δουλειά.

Κάποια πράγματα θα τα ολοκληρώσεις σε πέντε με δέκα λεπτά ενώ κάποια άλλα θα σου πάρουν ώρες ή ακόμα και μέρες.

Μην αγχώνεσαι για το πόση ώρα χρειάζεσαι για το κάθε ένα. Απλώς υπολόγισέ την για να έχεις μια ιδέα.

Είναι καλό να καταλάβεις πως η ώρα που πιστεύεις πως θα χρειαστείς για κάθε δουλειά, είναι κατά προσέγγιση. Μπορεί να χρειαστείς παραπάνω ή λιγότερη απ’ όση υπολόγιζες. Αυτό είναι λογικό. Δεν πρέπει να σε αγχώνει ούτε να σε αποτρέπει από το να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή.

Υπολόγισε το χρονικό διάστημα που πιστεύεις θα χρειαστείς και έχε στο νου σου ότι μπορεί να τροποποιηθεί λίγο.

#3 Άνοιξε το ημερολόγιό σου

Τώρα που έγραψες τι πρέπει να κάνεις αλλά και πόση ώρα περίπου θα σου πάρει το κάθε ένα, άνοιξε το ημερολόγιο. Γράψε σε κάθε μέρα τι πρέπει να κάνεις και τι ώρα. Σημείωσε ποιες δουλειές επείγουν και ποιες μπορούν να περιμένουν.

Με το να τα βλέπεις καθημερινά στο ημερολόγιό σου, θα ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις το κάθε ένα και δε θα αγχώνεσαι για το αν θα προλάβεις ή όχι. Δε θα ασχολείσαι με όλα μαζί αλλά με ένα τη φορά, όπως λέει και ο προγραμματισμός σου.

#4 Πάρε αποφάσεις για την πιεστική δουλειά σου

Σίγουρα έχεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου που σε απασχολούν αλλά δεν έχεις ακόμα αποφασίσει τι θα κάνεις με αυτά. Μπορεί για παράδειγμα να έχεις ένα πρόβλημα με κάποιον συνάδελφό σου και να μη ξέρεις πως να το διαχειριστείς.

Πρέπει όμως να βρεις λύση γιατί δεν μπορεί να σε βασανίζει για πάντα. Μπορείς να του μιλήσεις απευθείας ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό, μπορείς να μιλήσεις στο αφεντικό σου.

Ό,τι και αν σε απασχολεί, μην το αφήνεις για «άλλη στιγμή». Τώρα είναι η καλύτερη ώρα να το αντιμετωπίσεις.

Όσο απασχολείς το μυαλό σου με πράγματα που θα μπορούσες να έχεις λύσει, τόσο πιο εύκολα θα αγχώνεσαι με τις υποχρεώσεις σου στη δουλειά.

Χρειάζεσαι βοήθεια να διαχειριστείς την πιεστική δουλειά σου και να πατήσεις γερά στα πόδια σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#5 Δράσε

Πολλοί άνθρωποι όταν νιώθουν «πνιγμένοι» με την πιεστική δουλειά τους, δεν κάνουν τίποτα. Δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις και δε ξέρουν από που να ξεκινήσουν.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναλάβεις δράση. Έχοντας γράψει στο χαρτί όσα σε απασχολούν, σου είναι πιο εύκολο να δράσεις.

Βλέπεις τι έχεις να κάνεις οπότε μην το καθυστερείς. Πάρε την απόφαση να ξεκινήσεις. Στείλε εκείνο το email που πρέπει, κάνε εκείνο το τηλεφώνημα, λύσε τη διαφωνία με το συνάδελφο.

Υπάρχουν μέρες που όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι ανθρώπινο. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Όταν όμως νιώθεις έτσι κάθε μέρα, πρέπει να αναλάβεις δράση.

Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές και θα δεις πως το μυαλό σου θα ηρεμήσει και θα μπορέσεις να ανακτήσεις τον έλεγχο της δουλειάς αλλά και της ζωής σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!