Πολεμικές Τέχνες: Προσοχή στις Παγίδες - Purpose Συμβουλευτική

Πολεμικές Τέχνες: Προσοχή στις Παγίδες

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Οι πολεμικές τέχνες, όπως και κάθε χώρος, δεν είναι αμόλυντος ούτε και στρωμένος με ροδοπέταλα.

Υπάρχουν προκλήσεις, κακοί δάσκαλοι που καταχρώνται της εξουσίας τους και οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τους σπουδαστές που επιθυμούν να αποκτήσουν μία πληρέστερη γνώση σε μία πολεμική τέχνη.

Παρακάτω, θα προσπαθήσω να μελετήσω όσο πιο αναλυτικά μπορώ μερικές από τις μεγαλύτερες απάτες που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε μία σχολή πολεμικών τεχνών, αλλά και να τονίσω την προσοχή σε συμπεριφορές δασκάλων και σπουδαστών που οφείλει να αποφεύγει.

Ο δάσκαλος που κάνει κατάχρηση της εξουσίας του

Ο δάσκαλος στις πολεμικές τέχνες είναι ένα πρόσωπο στο οποίο αξίζει σεβασμός, αλλά όχι χωρίς να έχει κερδηθεί.

Και ενώ ο δάσκαλος είναι το πρόσωπο που βοηθάει και στηρίζει το μαθητή στην απόκτηση της γνώσης, τι συμβαίνει όταν φουσκώσει από αλαζονεία και νομίζει ότι μπορεί να ασκεί βία, σωματική και ψυχική στους μαθητές και ασκούμενούς του;

Αρχίζει τότε να εμφυσά μέσα στους μαθητές την ανενδοίαστη προσκόλληση σε εκείνον, την άβουλη παθητικότητα και την απόλυτη υποταγή στα δικά του λεγόμενα.

Ο δάσκαλος ξέρει, ο δάσκαλος έχει ερευνήσει τα πάντα, ο δάσκαλος έχει μεγαλύτερη εμπειρία και ξέρει περισσότερα, ο δάσκαλος κατέχει όλη τη γνώση, ο δάσκαλος έχει ψάξει τα πάντα και ακόμα μία λίστα ατελείωτη.

Ο αληθινός δάσκαλος δεν πατάει επάνω στην εξουσία του για να ελέγχει τους μαθητές, αλλά τους νουθετεί με αγάπη και ενδιαφέρον γνωρίζοντας πως και οι δύο πορεύονται στον δύσβατο αλλά και τόσο όμορφο κόσμο της γνώσης και πως και εκείνος δε σταματάει να εξελίσσεται ποτέ.

Κανένας αληθινός δάσκαλος δεν ισχυρίζεται πως κατέχει όλη τη γνώση και δίνει στους μαθητές του την ελευθερία να ανοίξουν τα φτερά τους και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους απρόσκοπτα.

Ο δάσκαλος που προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα και εραστής

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες εκείνοι που επειδή φορούν μία στολή πολεμικών τεχνών και διδάσκουν μία από αυτές , να χρησιμοποιούν το θαυμασμό που γεννά του πρόσωπο του δασκάλου, ώστε να σαγηνεύσουν όσο περισσότερες γυναίκες μπορούν και να το παίξουν εραστές.

Ένας καλός τρόπος για να τεστάρεις έναν δάσκαλο και τις καλές του προθέσεις, είναι να επισκεφτείς μία φορά μόνο μία σχολή για να παρακολουθήσεις μία προπόνηση και μία δεύτερη μαζί με μία φίλη σου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άνδρας δάσκαλος θα κάνει τα πάντα για να την εντυπωσιάσει όσο περισσότερο μπορεί.

Εννοείται πως υπάρχουν και εκείνοι που είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους και την ορθή διδασκαλία της τέχνης, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε πως το χυδαίο φλερτ, το πέσιμο και η προσπάθεια εντυπωσιασμού δεν απουσιάζει από κανένα μέρος, και έτσι ούτε και από μία σχολή πολεμικών τεχνών.

Οι σπουδαστές νταήδες

Όλοι όσοι υπήρξαμε αθλητές μίας πολεμικής τέχνης στα πρώτα μας χρόνια όταν ήμασταν εντελώς άπειροι, έχει τύχει να συναναστραφούμε με άτομα που κάνουν κατάχρηση της γνώσης τους και ασκούν σωματική και ψυχολογική βία σε άτομα εντελώς άπειρα και πρωτοετή.

Τα άτομα αυτά γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την επαρκή υποδομή ώστε να μπορούμε να αμυνθούμε καταλλήλως, για αυτό και μας βλέπουν ως εύκολο στόχο για να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Αν ήξεραν πως είμαστε το ίδιο επίπεδο με το δικό τους ή και σε ανώτερο, δε θα μας έδιναν σημασία.

Είναι ακριβώς όπως συνηθίζουν να φέρονται οι μεγαλύτεροι μαθητές Δημοτικού στα πρωτάκια, με εκείνο το βλέμμα του έμπειρου και του μεγάλου.

Οι σπουδαστές νταήδες ασκούν σωματική και λεκτική βία, με φράσεις τύπου «εδώ που ήρθες μη νομίζεις πως κάνεις μπαλέτο». Πρέπει να γνωρίζουμε πως καμιά φορά ο ίδιος ο δάσκαλος ενθαρρύνει τη συμπεριφορά αυτή, αν ανήκει στους δασκάλους που αναλύσαμε παραπάνω.

Αν όχι, τότε οφείλουμε να τον ενημερώνουμε για την κακοποίηση που μας ασκείται, ώστε να προστατεύει τους μαθητές με το να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Το bullying, από όπου και αν προέρχεται, είναι καταστροφικό και πρέπει να τερματίζεται άμεσα.Πολεμικές Τέχνες: Προσοχή στις Παγίδες

Οικονομική εκμετάλλευση

Σε όλα τα πράγματα, σε όλους τους τομείς μπορεί να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση. Σε μία σχολή πολεμικών τεχνών οι υπερβολικές απαιτήσεις μπορεί και πρέπει να μας προβληματίσουν.

Συνεχείς εξετάσεις, ύποπτες αυξήσεις σε εξέταστρα ή άλλους εξοπλισμούς, μπορεί όντως να είναι μία προσπάθεια να κερδηθούν παραπάνω χρήματα από εμάς, που όμως να μην αφορούν τις σπουδές μας.

Είναι σημαντικό να κάνουμε μία έρευνα πριν εγγραφούμε σε μία σχολή, να μάθουμε πράγματα για το δάσκαλο και να ρωτήσουμε και παλαιότερους σπουδαστές για την εμπειρία τους.

Η επιθυμία να αθληθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, ας μη μας κάνει την εύκολη λεία στον πονηρό σκοπό κάποιου, ο οποίος πίσω από την ταμπέλα του δασκάλου θέλει να μας εκμεταλλευτεί σωματικά, ψυχικά και οικονομικά.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, διότι αυτό που λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός! Καλή μας επιτυχία και καλές μας προπονήσεις με υγεία και ασφάλεια!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!