Πώς να διαχειριστείς τα Αρνητικά Συναισθήματα στον Χώρο Εργασίας - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να διαχειριστείς τα Αρνητικά Συναισθήματα στον Χώρο Εργασίας

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αναστάτωση, απογοήτευση, ανησυχία, άγχος, θυμός, απέχθεια, αποτυχία, αδράνεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα στον χώρο εργασίας.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε μέρες που δεν ήμασταν καλά ψυχολογικά εξαιτίας της δουλειάς και είχαμε αρνητικά συναισθήματα.

Ακυρώθηκε κάποιο πρότζεκτ για το οποίο είχαμε δουλέψει σκληρά, κάποιος πελάτης μας μίλησε άσχημα, παραιτήθηκε κάποιος αγαπημένος συνάδελφος ή το αφεντικό μας έχει αναθέσει περισσότερη δουλειά από όση μπορούμε να διαχειριστούμε.

Όταν κάτι δεν πάει καλά στην προσωπική μας ζωή μπορούμε να φωνάξουμε, να βρίσουμε, να κλάψουμε ή να πετάξουμε πράγματα. Στη δουλειά όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά. Πρέπει να είμαστε επαγγελματίες.

Είναι δύσκολο όμως να συμβαίνουν πράγματα που σε αγχώνουν ή σε νευριάζουν και ταυτόχρονα να πρέπει να μείνεις ψύχραιμος. Είναι σημαντικό να μη δείξεις κάποια άσχημη αντίδραση γιατί αυτό θα κάνει κακό σε εσένα. Πολύ πιθανό μάλιστα να σου κοστίσει και τη θέση σου στην εταιρία.

Αρνητικά συναισθήματα βιώνουμε όλοι. Όποια και αν είναι η κατάσταση όμως που σε οδήγησε σε αυτά, είναι στο χέρι σου το πως θα αντιδράσεις. Πρέπει να ελέγξεις τα συναισθήματά σου πριν σε ελέγξουν αυτά.

Πως όμως μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις όταν συμβαίνει μια άσχημη κατάσταση;

Τα άσχημα συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε στη δουλειά είναι απογοήτευση, δυσαρέσκεια, αναστάτωση, άγχος, θυμός ή ακόμα και απέχθεια για τη δουλειά ή τους συναδέλφους.

#1 Αναστάτωση, απογοήτευση

Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί όταν νιώθεις κολλημένος, παγιδευμένος ή ανίκανος να προχωρήσεις μπροστά. Μπορεί κάποιος συνάδελφος να εμποδίζει το πρότζεκτ σου, το αφεντικό σου να αργεί στο ραντεβού σας ή να σε αφήνουν πολύ ώρα σε αναμονή στο τηλέφωνο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που νιώθεις έτσι, είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίσεις πριν γίνει θυμός. Πως όμως;

Σταμάτα και αξιολόγησε την κατάσταση και τα αρνητικά συναισθήματα

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις για λίγο και να δεις τι έχει συμβεί. Σκέψου ακριβώς τι έχει γίνει και προσπάθησε να βρεις έστω και ένα θετικό από την όλη κατάσταση. Αν για παράδειγμα το αφεντικό σου άργησε στη συνάντησή σας, σκέψου πως έχεις παραπάνω χρόνο να προετοιμαστείς ή γιατί όχι, να ξεκουραστείς.

Το να ψάχνεις το θετικό σε κάθε κατάσταση θα σε βοηθήσει να βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται δύσκολο ή ασήμαντο, αλλά μπορεί να αλλάξει πολύ τη διάθεσή σου.

Θυμήσου τη τελευταία φορά που ένιωσες έτσι. Η αναστάτωση και η απογοήτευση δε σε βοήθησαν να λύσεις το πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Τι θα σου προσφέρει λοιπόν τώρα το να νιώθεις έτσι;

#2 Ανησυχία, άγχος

Το άγχος επικρατεί στον εργασιακό χώρο, κυρίως τώρα που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά αύριο. Μπορεί όμως να σε καταβάλει πριν το καταλάβεις, να ξεπεράσει τα όρια και να επηρεάσει τη ψυχολογική σου κατάσταση αλλά και την απόδοσή σου στη δουλειά.

Τι να κάνεις αν νιώθεις άγχος;

Αν για παράδειγμα οι συνάδελφοί σου μαζεύονται και συζητάνε για απολύσεις, παραιτήσεις, οικονομική κρίση κτλ μην πας και εσύ. Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι μαζί με όλους τους άλλους.

Το άγχος φέρνει άγχος και δε θα σου κάνει καλό. Πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Εστίασε στην αναπνοή σου και τίποτα άλλο. Κάνε το όσες φορές χρειάζεται για να ηρεμήσεις.

Όπως η απογοήτευση έτσι και το άγχος, δε σε βοηθάει να λύσεις το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Προσπάθησε να βρεις τρόπο να το λύσεις και να φανείς χρήσιμος στην εταιρία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην αγχώνεσαι για πράγματα πριν ακόμα γίνουν. Δεν κερδίζεις κάτι έτσι. Όταν φτάσει η κάθε στιγμή για την οποία αγχώνεσαι, θα δεις τότε τι θα κάνεις. Ζήσε στο τώρα και όχι στο μέλλον. Πώς να αναπτύξεις Συναισθηματική Νοημοσύνη στον εργασιακό σου χώρο αρνητικά συναισθήματα

#3 Θυμός

Το χειρότερο που μπορείς να νιώσεις είναι ο θυμός. Ο θυμός πολύ εύκολα σε βγάζει εκτός ελέγχου και αυτό είναι επικίνδυνο όταν συμβαίνει στη δουλειά σου αλλά και οπουδήποτε αλλού. Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν αλλά είναι σημαντικό να μάθουν.

Παρατήρησε τα πρώτα σημάδια του θυμού

Μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις πότε αρχίζεις να νευριάζεις, οπότε είναι σημαντικό να μάθεις να τα αναγνωρίζεις τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να σταματήσεις το θυμό. Να θυμάσαι πως μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου σε κάθε κατάσταση.

Σταμάτα ό,τι κάνεις για να φύγουν τα αρνητικά συναισθήματα

Κάνε αυτό που είπαμε να κάνεις και όταν αγχώνεσαι. Κλείσε τα μάτια, πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Θα δεις πως ο θυμός θα αρχίσει να υποχωρεί και θα νιώθεις σιγά σιγά καλύτερα.

#4 Απέχθεια

Όλοι έχει χρειαστεί να δουλέψουμε με συνάδελφο ή αφεντικό που δε συμπαθούσαμε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε. Να φανούμε επαγγελματίες.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να συνεργαστείς με ένα άτομο που σου σπάει τα νεύρα. Όταν όμως αυτό είναι αναγκαίο, πρέπει να βρεις τρόπο να το κάνεις χωρίς να αφήνεις το συναίσθημά σου να μπαίνει μπροστά.

Σεβασμός

Βάλε στην άκρη την απέχθεια, την περηφάνια αλλά και τον εγωισμό σου. Είτε σου σπάει τα νεύρα γιατί κάτι έχει κάνει είτε γιατί απλώς ξύπνησε στραβά, οφείλεις να του απευθύνεσαι με σεβασμό (το ίδιο εννοείται πως οφείλει να κάνει και εκείνος).

Το ότι κάποιος φέρεται αντιεπαγγελματικά δε σημαίνει πως πρέπει να το κάνεις και εσύ.

Βάλε Δυναμισμό

Όταν ο άλλος σου φέρεται με αγένεια και χωρίς σεβασμό, εξήγησέ του πως δε θα επιτρέψεις τέτοια συμπεριφορά. Εξήγησέ το όμως με όμορφο και ήρεμο τρόπο. Δώσε το παράδειγμα. Να φέρεσαι όπως θέλεις να σου φέρονται και να μη δέχεσαι τοξικές συμπεριφορές.

#5 Αποτυχία, μη παραγωγικότητα και άλλα αρνητικά συναισθήματα

Όταν δε νιώθεις χαρούμενος και παραγωγικός με αυτό που κάνεις, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν νιώθεις έτσι είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η παραγωγικότητά σου στη δουλειά.

Όταν κάποιο πρότζεκτ που είχες αναλάβει απέτυχε, είναι λογικό να φοβάσαι να πάρεις πάλι ρίσκο ή να αναλάβεις κάποια πρωτοβουλία. Η ενέργειά σου έχει πέσει όπως και η αυτοπεποίθησή σου. Όλα αυτά σε κρατάνε από το να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός.

Σκέψου όμως πως επειδή τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελες μία, δύο φορές, δε σημαίνει πως πάντα θα πηγαίνουν χάλια. Λάθη και αποτυχίες συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους. Πρέπει όμως να μαθαίνεις από αυτά και να συνεχίζεις να γίνεσαι καλύτερος.

Αν για παράδειγμα δεν πέτυχες ένα στόχο που είχες, δε σημαίνει πως ο στόχος δεν μπορεί να κατακτηθεί αλλιώς. Κάνε αλλαγές σε πράγματα που ίσως σε εμπόδισαν να τον πιάσεις την πρώτη φορά.

Όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα στη δουλειά μερικές φορές. Το να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε είναι σημαντικό προσόν. Δες θες να γίνεις ένα τοξικό άτομο και ούτε και οι συνάδελφοί σου το θέλουν.

Να θυμάσαι πως εσύ ελέγχεις το πως θα αντιδράσεις σε κάθε κατάσταση. Μην αφήνεις τα συναισθήματα να σε ελέγξουν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο των συναισθημάτων σου!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!