Κακοί Συνάδελφοι: Τι να κάνεις όταν δεν τους αντέχεις - Purpose Συμβουλευτική

Κακοί Συνάδελφοι: Τι να κάνεις όταν δεν τους αντέχεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν έχουν όλοι την τύχη να δουλεύουν με καλούς συνεργάτες. Γιατί υπάρχουν και οι κακοί συνάδελφοι.

Πολλές φορές έχεις να αντιμετωπίσεις έναν ή περισσότερους συναδέλφους που σε εκνευρίζουν και σου χαλάνε κάθε διάθεση για δουλειά. Όταν μάλιστα είσαι υποχρεωμένος να συνεργάζεσαι συχνά με τέτοια άτομα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Επειδή όμως η δουλειά πρέπει να γίνει, είναι σημαντικό να παραμερίζεις την αντιπάθειά σου και να μάθεις να συνεργάζεσαι με τον δύσκολο συνάδελφο. Πως όμως θα καταφέρεις να το κάνεις αυτό;

#1 Κράτα τη γνώμη σου για τον εαυτό σου

Με αυτό δεν εννοώ πως δεν πρέπει να λες τη γνώμη σου για όσα σε αφορούν ή για εργασιακά θέματα. Εννοώ να μη συμμετέχεις σε κουτσομπολιό.

Μπορεί να δελεάζεσαι τόσο πολύ να σχολιάσεις τη συμπεριφορά, το ντύσιμο, τη ζωή, τα πάντα που αφορούν το «σπαστικό» σου συνάδελφο, αλλά μην το κάνεις. Αφενός γιατί δε σε αφορά τι κάνει στη ζωή του ο άλλος και αφετέρου, γιατί αυτό θα γυρίσει εναντίον σου.

Αν το πρόβλημα σου με το συνάδελφο είναι ότι δεν ταιριάζετε ή δε θα μπορούσες να κάνεις παρέα μαζί του γιατί είστε τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά η δουλειά που έχετε να φέρετε εις πέρας δεν επηρεάζεται από αυτό, σταμάτα να ασχολείσαι.

Αν όμως δεν μπορείτε να συνεργαστείτε και να κάνετε αυτά που σας έχουν ανατεθεί, προσπαθήστε να συζητήσετε το πρόβλημα, είτε μόνοι σας είτε με το αφεντικό σας. Σίγουρα θα βρεθεί κάποια λύση.

#2 Ηρέμησε πριν απαντήσεις

Είτε δεν τον συμπαθείς γιατί έχετε διαφορετικές απόψεις είτε γιατί προσπαθεί να σου φάει την προαγωγή, μην ενδίδεις στις προκλήσεις του. Είναι λογικό να θέλεις να φερθείς όπως σου φέρεται αλλά προσπάθησε να μην το κάνεις.

Μην αφήνεις το συναίσθημα να μπει στη μέση. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μόλις ηρεμήσεις, απάντησέ του κατάλληλα. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να γίνει ίδιος με εκείνον.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μη χάσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ό,τι και αν πει κάποιος για σένα, έχε πίστη στον εαυτό σου αλλά και τις ικανότητές σου. Είσαι στη δουλειά γιατί το αξίζεις, όχι για να ασχοληθείς με τις φήμες που διαδίδουν οι κακοί συνάδελφοι για σένα.

#3 Οι κακοί συνάδελφοι και εσύ

Μήπως το πρόβλημα είσαι εσύ και όχι ο συνάδελφος; Οι άνθρωποι τείνουμε να κατηγορούμε τους άλλους για όσα συμβαίνουν και να νομίζουμε πως εμείς τα κάνουμε όλα τέλεια. Ήρθε όμως ή ώρα να δεις γιατί τον αντιπαθείς τόσο πολύ.

Μήπως πήρε κάποια προαγωγή που ήθελες εσύ; Μήπως παραιτήθηκε κάποιος αγαπημένος σου συνάδελφος και έχεις νεύρα; Μπορεί να έχει συμβεί κάτι και να ξεσπάς σε αυτόν.

Αν όντως ανακαλύψεις πως ο λόγος που δεν τον συμπαθείς οφείλεται σε εσένα, ήρθε η ώρα να το διορθώσεις και να προσπαθήσεις να φτιάξεις μια καλύτερη σχέση μαζί του. 3 τρόποι με τους οποίους Προσβάλλεις κατά λάθος τους συναδέλφους σου Κακοί Συνάδελφοι: Τι να κάνεις όταν δεν τους αντέχεις

#4 Προσπαθήσε να τον γνωρίσεις καλύτερα

Όταν βλέπεις το συνάδελφο που σου σπάει τα νεύρα, εστιάζεις μόνο σε όσα σε ενοχλούν. Προσπάθησε να μιλήσεις μαζί του και που ξέρεις, ίσως δεις πως όλα ήταν μια παρεξήγηση.

#5 Κράτα αποδείξεις ότι είναι κακοί συνάδελφοι

Είναι άλλο να σου σπάει τα νεύρα σαν άνθρωπος και άλλο να μπαίνει εμπόδιο στη δουλειά σου ή ακόμα και τη ζωή σου. Μπορεί να διαδίδει ψέματα για σένα, να σε βρίζει ή ακόμα και να σε παρενοχλεί.

Κράτα email και μηνύματα που μπορεί να σου έχει στείλει ή πράγματα που σου έχει πει και μίλησε στο αφεντικό σου. Οι αποδείξεις, αν υπάρχουν, θα είναι υπερ σου.

Υπάρχουν κακοί συνάδελφοι στο γραφείο; Οι σύμβουλοί μας είναι εδώ για να σε κατευθύνουν βήμα βήμα

#6 Σεβάσου τους συναδέλφους σου

Δε χρειάζεται να είσαι φίλος με όλους τους συναδέλφους σου. Χρειάζεται όμως να τους σέβεσαι. Μη σχολιάζεις, μη τρως το φαγητό τους, μην παίρνεις τα εύσημα για δουλειές άλλων ή αν κάποιος σου πει πως τον ενοχλεί η συμπεριφορά σου, προσπάθησε να την αλλάξεις αν όντως έχει δίκιο.

Προσπάθησε να μη μιλάς δυνατά, κυρίως για άσχετα με τη δουλειά θέματα, ώστε να μην εμποδίζεις τη δική τους εργασία.

#7 Μη συζητάτε για θεματα που προκαλουν διαφωνίες

Είναι ωραίο να συζητάς με τους συναδέλφους σου για θέματα έξω από τη δουλειά, αλλά είναι και επίφοβο.

Είναι πιθανό να έχετε διαφορετικές απόψεις για θέματα όπως η θρησκεία, η πολιτική, οι σχέσεις. Οπότε αν τέτοιου είδους συζητήσεις σας φέρνουν σε σύγκρουση ή αμηχανία, απόφυγέ τες.

Μπορείς να διαλέξεις τους φίλους σου αλλά όχι τους συναδέλφους σου. Στην πορεία της καριέρας σου σίγουρα θα συνεργαστείς με άτομα που δεν ταιριάζεις και με άτομα που θα σου σπάνε τα νεύρα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, κακοί συνάδελφοι πάντα υπάρχουν και πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με κάποιους από αυτούς ακόμα και αν δεν τα πάμε καλά μαζί τους. Δε γίνεται να μας αρέσουν όλοι οι άνθρωποι, ούτε και να αρέσουμε σε όλους.

Πρέπει όμως, όταν αυτό είναι απαραίτητο, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και να παραμερίζουμε τις διαφορές μας.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!