Οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα βγάλεις πέρα με τον ξερόλα που σίγουρα έχεις κι εσύ στο γραφείο σου.
Σχεδόν σε κάθε χώρο εργασίας υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Από τις επιδόσεις της επιχείρησης μέχρι τη σωστή διατροφή και ντύσιμο που πρέπει να έχεις, είναι όλα εντός των γνώσεών του. Είναι ο πρώτος που θα πεταχτεί να πει την άποψή του για κάποιο πελάτη, για το πώς πρέπει να κινηθεί η επιχείρηση, αλλά και το τι πρέπει να γράψεις στο email που ετοιμάζεσαι να στείλεις.
Μπλιαχ.
Οπότε τι κάνεις αν σου αρέσει μεν η δουλειά σου, αλλά δεν αντέχεις αυτόν τον ενοχλητικό ξερόλα συνάδελφο; Εδώ είναι που έρχεται η καλή συναισθηματική νοημοσύνη και η διαχείριση των εργασιακών δυναμικών.
Όσο δελεαστικό και λυτρωτικό κι αν είναι, συνήθως δεν μπορείς να πεις: «Ευχαριστώ, αλλά κάνεις λάθος» και απλά να φύγεις. Γι’ αυτό σήμερα σου παρουσιάζουμε τρόπους να διαχειριστείς τον ξερόλα του γραφείου.
Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα χρειαστεί να κρατήσεις το θυμό σου υπό έλεγχο. Με το που δεις τον ξερόλα να ανοίγει το στόμα μου, αντιστάσου στην επιθυμία σου να κάνεις γκριμάτσες. Αντιθέτως, προσπάθησε να βρεις τα σημεία που συμφωνείς.
Όταν εστιάζεις σε αυτά που συμφωνείς, είναι πιο εύκολο να ακούσεις όσα έχει να πει ο άλλος και να έρθετε πιο κοντά. Αφαιρώντας την αρνητικότητα από τις παρατηρήσεις μας, μειώνουμε τον εκνευρισμό μας και κατανοούμε καλύτερα την ψυχολογία του.
Για παράδειγμα, ο ξερόλας μπορεί να γίνεται αμυντικός επειδή θεωρεί ότι οι συνάδελφοι πάντα υποτιμούν την προσφορά του στην ομάδα.
«Έχω πολύ ωραίες ιδέες, αλλά ποτέ κανείς δεν τις λαμβάνει υπόψη του», μπορεί να τον ακούσεις να λέει στα meeting, διακόπτοντας σε προκειμένου να πει τα δικά του. Σε αυτή την περίπτωση δώσε του μια μικρή αναγνώριση για να χαρεί και προχώρα με αυτά που έλεγες.
Αντίθετα με ότι κάνει τον ξερόλα να πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα, δεν έχει ιδέα για τα πιο πολλά. Αλλά αν βρίσκεται στο τμήμα σου, αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιες ικανότητες και γι’ αυτό βρίσκεται ακόμα εκεί.
Πρότεινέ του να αναλάβει κάποιο μέρος του project όσο πιο αυτόνομο από τα άλλα μέρη γίνεται, ώστε να δουλέψει παράλληλα κι αυτός, χωρίς να χώνεται στα πόδια σου.
Συνήθως αν τον αφήσεις να ηγηθεί σε μια περιοχή, θα κολακευτεί, και θα σε αφήσει στην ησυχία σου να εργαστείς για τα υπόλοιπα σκέλη ενός project. Απλά φρόντισε να είναι ένα κομμάτι όχι τόσο ζωτικό και όσο πιο ανεξάρτητο γίνεται από τα υπόλοιπα.
Μάθε να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις δυσκολίες στη δουλειά σου. Δες εδώ
Αντιμετώπισε το θέμα εξαρχής. Όταν ξέρεις ότι πρέπει να συνεργαστείς με τον ξερόλα του γραφείου (και ήδη καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή), ίσως είναι καλό να του κάνεις μια τίμια συζήτηση για την επικείμενη συνεργασία σας.
Έκφρασε τις προθέσεις σου: «Θα ήθελα να δουλέψουμε στο project συνεργατικά και ξέρω ότι δεν θα συμφωνούμε πάντα. Όμως θα ήθελα το αποτέλεσμα να έχει ιδέες και των δυο μας».
Άλλες φορές πάλι θα χρειαστεί να είσαι πιο άμεσος: «Μου αρέσει που έχεις ισχυρές απόψεις και το θαυμάζω αυτό, όμως πολλές φορές νιώθω ότι είμαι στην απ’ έξω και ότι η δική μου άποψη δεν μετράει, όταν επιμένεις ότι έχεις δίκιο ή δεν θες να κάνεις κάποιο συμβιβασμό ή να συνεργαστούμε».
Ωστόσο, μην τσακωθείς ή έρθεις σε λογομαχία, καθώς αυτό θα θυμώσει και τους δυο σας. Στο meeting πρόσφερε την οπτική σου και τις ιδέες σου, αλλά μην το κάνεις να φαίνεται σα να απορρίπτεις τις δικές του. Απλά πρόσφερε μια άλλη εναλλακτική ή οπτική χωρίς να δημιουργήσεις ανταγωνισμό.
Τέλος, αν δεις ότι τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, και μόνο σαν τελευταίο καταφύγιο, απόφευγε τον όσο γίνεται. Μην μπαίνεις μαζί του σε περισσότερες συζητήσεις απ’ όσες χρειάζεται. Θυμήσου ότι το γραφείο είναι αρκετά μεγάλο και για τους δυο σας.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές