Πώς να κάνεις μια επιτυχημένη Αλλαγή Δουλειάς - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να κάνεις μια επιτυχημένη Αλλαγή Δουλειάς

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η αλλαγή δουλειάς είναι μία από τις επιλογές που έχουμε όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την επαγγελματική μας ζωή.

Η αλήθεια είναι πως είναι κάπως αγχωτικό όταν το σκέφτεσαι, αλλά αν δεν είσαι ικανοποιημένος με αυτό που κάνεις, τότε είναι απολύτως απαραίτητη.

Πολλοί εργαζόμενοι μένουν σε μια δουλειά για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν δεν είναι ικανοποιημένοι, συχνά επειδή θεωρούν ότι εκεί τους οδήγησε η κατεύθυνση που επέλεξαν και ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να αλλάξει.

Όμως, πάντα υπάρχουν άλλες επιλογές που μπορείς να κάνεις και η αλλαγή δουλειάς είναι μία από αυτές, ειδικά αν δεν είσαι ικανοποιημένος με την τρέχουσα εργασία σου. Κι αν νιώθεις τον εαυτό σου στα παραπάνω, τότε πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι σοβαρά.

Προτού όμως τολμήσεις την αλλαγή δουλειάς, πρέπει να έχεις υπόψη σου τα ακόλουθα:

Πιστεύεις ότι αξίζεις;

Ότι κι αν αποφασίσεις, ότι κι αν κάνεις, όποιο κι αν είναι το πλάνο σου, πάντα να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να μη δουλέψει η κατάσταση.

Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, ήδη έχεις βάλει το πρώτο εμπόδιο και αυτό δεν θα σε βοηθήσει να βρεις ευκαιρίες και κίνητρο για να κινηθείς.

Τίποτα δεν πρέπει να σε κρατάει πίσω, αφότου το πάρεις απόφαση και μην αφήσεις τίποτα να σε σταματήσεις μέχρι να το επιτύχεις. Καμία δικαιολογία («η αγορά είναι δύσκολη», «σε ορισμένους μήνες θα είναι πιο ευνοϊκά τα πράγματα», «να είσαι ικανοποιημένος με όσα ήδη έχεις») δεν πρέπει να είναι αρκετή για να σε εμποδίσει.

Μην γίνεις κι εσύ εχθρός του εαυτού σου και αποτρέψεις τον εαυτό σου από την αλλαγή δουλειάς και καριέρας που έχεις ανάγκη στην επαγγελματική σου ζωή.

Προχώρα με σταθερά βήματα

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν πολλοί όταν πρόκειται να αλλάξουν εργασία είναι να νομίζουν ότι αυτό θα γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όχι μόνο χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς και να σχεδιάσεις την αλλαγή, αλλά επιπλέον θα χρειαστεί να κάνεις προσεκτικά βήματα.

Μία προσέγγιση βήμα βήμα είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις και να αναπτύξεις δεξιότητες στις οποίες τυχόν υπολείπεσαι, ώστε αν δυναμώσεις το Βιογραφικό σου.

Δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία στη ζωή

Καλό είναι να μην παρασυρθείς από αυτή την εντύπωση.

Βλέπεις, συχνά έχουμε την εντύπωση πως στην επαγγελματική ζωή μας έχουμε όλη κι όλη μία ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά και ότι διαφορετικά θα καταλήξουμε για πάντα σε μια τελειωμένη δουλειά που δεν μας αρέσει.

Μην την πατήσεις μένοντας σε αυτή την εντύπωση. Κατάλαβε ότι υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες για δουλειές και παρ’ όλο που μεγαλώνεις, τίποτα δεν σε σταματάει από το να συνεχίσεις να προχωράς ανοδικά.

Θέλω να κάνω αλλαγή δουλειάς αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να σκεφτείς σοβαρά τη δουλειά που πρόκειται να αφήσεις και την ιδανική εργασία που θες να βρεις.

Ανεξαρτήτως της ηλικίας σου, είναι καλό να διερωτηθείς για το κίνητρο της επιθυμίας σου. Ξεκίνα αναζητώντας τι σε δυσαρεστεί στην τρέχουσα εργασία σου.

Έπειτα διερωτήσου αν μπορείς να κάνεις αλλαγές σε αυτούς τους τομείς δυσαρέσκειας και αν είναι πιθανό να τους συναντήσεις ξανά σε άλλες δουλειές. Αν ναι, ίσως είναι καλύτερο να βρεις λιγότερο δραστικές λύσεις (αλλαγή τμήματος, ωραρίου, έδρας, ευθυνών) αντί να φύγεις βιαστικά και να συναντήσεις πάλι τα ίδια προβλήματα.

Είσαι δυσαρεστημένος από την εργασία σου; Δες εδώ

Τι θέλεις τελικά;

Αντί να χάνεις το χρόνο σου να αναρωτιέσαι αν είναι πολύ αργά για αλλαγή δουλειάς, ρώτα τον εαυτό σου τι θέλει να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Για να βοηθηθείς, κατάγραψε τα χαρακτηριστικά που έχει η ιδανική για εσένα δουλειά (ωστόσο πάντα να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει το τέλειο). Επίτρεψε στον εαυτό σου να ονειρευτεί.

Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις αξίες σου και τα ενδιαφέροντά σου (τα οποία πιθανότατα με το πέρασμα των ετών έχουν αλλάξει). Και έπειτα θα είναι πιο εύκολο να εστιάσεις σε αυτό που θέλεις να κάνεις.

Αλλαγή δουλειάς: Ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα

Σχετικά site, μίτινγκ, συνέδρια, ημέρες καριέρας, δικτύωση. Όλα τα μέσα είναι πρόσφορα για να μάθεις περισσότερα για την επιθυμητή δουλειά.

Αν σε ανησυχεί η ηλικίας σου, επιδίωξε να συναντήσεις ανθρώπους της γενιάς σου που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ακόμη αξιολόγησε τις ανάγκες της αγοράς. Αυτή η φάση εξερεύνησης θα σου επιτρέψει να συγκρίνεις τις πεποιθήσεις σου με την πραγματικότητα και να τις κάνεις να συγκλίνουν.

Η αλλαγή δουλειάς έχει ψυχικό κόστος

Το να αλλάξεις εργασία μπορεί να είναι ψυχικά επίπονο για αυτό βεβαιώσου ότι έχεις την στήριξη των αγαπημένων σου. Το στρες της αλλαγής, η αβεβαιότητα, η νέα αρχή, θα κάνουν για λίγο καιρό την ζωή σου πιο δύσκολη. Αν είναι αναγκαίο, αναζήτησε βοήθεια (και είμαστε εμείς εδώ για σένα).

Γιατί μαζί με τον ενθουσιασμό για τη νέα αρχή, ταυτόχρονα συνυπάρχει και η αγωνία γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς να περιμένεις και πολλές φορές υποθέτεις τα χειρότερα.

Να έχεις πάντα εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου όταν κάνεις κάποια αλλαγή καριέρας, και θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες από ότι νόμιζες.

Τέλος, σου εύχομαι να έχεις μια γεμάτη καριέρα! Αν έχεις επιπλέον ερωτήσεις, όλη η ομάδα μας είναι εδώ για σένα. Θα χαρούμε να έχουμε νέα σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!