Πως να καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά (ακόμα και αν το αφεντικό σου δε στο λέει) - Purpose Συμβουλευτική

Πως να καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά (ακόμα και αν το αφεντικό σου δε στο λέει)

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν ξεκινάς δουλειά σε μια καινούρια εταιρεία, είναι λογικό να βιώνεις διάφορα συναισθήματα και να αναρωτιέσαι αν κάνεις καλή δουλειά.

Στην αρχή νιώθεις πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Πως λειτουργούν τα προγράμματα της εταιρείας, ποιος θα ξέρει να σου λύσει τις απορίες που έχεις, τι πρέπει να προσέξεις, πως λειτουργεί η καφετιέρα. Περνάνε αμέτρητες σκέψεις από το μυαλό σου και το άγχος σε κυριεύει.

Σιγά σιγά όμως νιώθεις πως ξαναπατάς στα πόδια σου. Αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη θέση που έχεις αναλάβει και φτάνεις στο τέλος της περιόδου που το αφεντικό και οι συνάδελφοί σου σού λένε πως κάνεις καλή δουλειά.

Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά μέχρι που κάποια στιγμή σκέφτεσαι πως έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που σου είπαν μπράβο για όσα κάνεις. Ενώ συνήθιζαν να σε επαινούν, τώρα κανείς δε σου λέει πόσο καλή δουλειά κάνεις. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως αυτό συμβαίνει γιατί τα κάνεις όλα λάθος.

Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός και αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά σου, τόσο θα μειώνονται τα θετικά σχόλια. Όχι γιατί σταμάτησες να τα πηγαίνεις καλά, αλλά γιατί πλέον δεν τα χρειάζεσαι.

Μπορεί να μη σου λένε μπράβο αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια με τα οποία το αφεντικό και οι συνάδελφοί σου σού δείχνουν ότι τα πας καλά στη δουλειά.

#1 Λαμβάνεις περισσότερη εποικοδομητική κριτική

Αυτό λογικά θα σου φαίνεται παράλογο. Θα έπρεπε να λαμβάνεις περισσότερα μπράβο απ’ ότι κριτική αν όντως τα πηγαίνεις καλά.

Η κριτική όμως που δέχεσαι δεν είναι κακή. Το αφεντικό σου θέλει να σου δώσει συμβουλές, τεχνικές και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ακόμα καλύτερα αυτό που ήδη κάνεις. Έδειξες πόσο καλή δουλειά κάνεις και ήρθε η ώρα να σε βοηθήσει να προχωρήσεις ακόμα πιο μπροστά.

Οπότε μη σκέφτεσαι πως η κριτική γίνεται για κακό. Μπορεί να συμβαίνει γιατί έχεις ξεπεράσεις τις προσδοκίες που είχαν για σένα και θέλουν τώρα να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς περισσότερο.

#2 Έρχονται σε εσένα για ερωτήσεις

Όταν οι συνάδελφοί σου έχουν απορίες ή προβλήματα, έρχονται σε σένα για βοήθεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί σε εμπιστεύονται. Έδειξες πως ξέρεις τι κάνεις, πως να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις που προκύπτουν και έτσι νιώθουν άνετα να σε ρωτήσουν αυτό που θέλουν. Ξέρουν πως θα τους δώσεις χρήσιμες συμβουλές.

Πιστεύεις πως θα το έκαναν αυτό αν δεν έκανες καλά τη δουλειά σου; Δε νομίζω. 5 τρόποι να Βελτιώσεις τις Σχέσεις σου στη Δουλειά Πως να καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά

#3 Όταν κάνεις καλή δουλειά ρωτάνε τη γνώμη σου

Όπως απευθύνονται σε σένα όταν έχουν πρόβλημα, έτσι απευθύνονται και όταν θέλουν τη γνώμη σου. Το να ζητάνε την άποψή σου για κάποιο θέμα στις συζητήσεις που έχετε ή στα meetings, σημαίνει πως έχεις δώσει θετική εντύπωση.

Όταν μάλιστα σου λένε να μοιραστείς τις απόψεις και τη γνώμη σου για σημαντικά ζητήματα της εταιρείας, τότε σημαίνει πως όντως κάνεις καλή δουλειά και ότι εκτιμούν και εσένα και όσα λες.

#4 Το αφεντικό σου στηρίζεται πάνω σου

«Μπορείς να αναλάβεις το τάδε για εμένα;» είναι μια έκφραση που ακούς συχνά.

Όταν το αφεντικό σου θέλει να τακτοποιηθεί μια υπόθεση, είσαι το πρώτο άτομο που απευθύνεται. Είσαι το δεξί του χέρι. Ξέρει πως θα κάνεις αυτά που πρέπει και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Μπορεί να μη σου λέει μπράβο, αλλά το να ξέρει πως μπορεί να βασιστεί πάνω σου σε ό,τι χρειαστεί, είναι το ίδιο.

Θέλεις να αναδείξεις τον εαυτό σου στον επαγγελματικό σου χώρο; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#5 Έχεις την ευθύνη για τις δικές σου δουλειές

Είναι λογικό όταν βρίσκεσαι σε μια καινούρια θέση, οι ανώτεροι σου να σε επιβλέπουν ώστε να βεβαιωθούν ότι τα κάνεις σωστά.

Με τον καιρό όμως η επίβλεψη αυτή όλο και λιγοστεύει και βλέπεις πως έχεις την απόλυτη ευθύνη για όσα κάνεις. Αυτό σημαίνει πως σε εμπιστεύονται και δεν έχουν λόγο να είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι σου.

#6 Κάνεις καλή δουλειά; Τότε σου ζητάνε περισσότερα

Εκπροσωπείς το αφεντικό σου σε σημαντικά meetings, συναντιέσαι με τους πελάτες, μιλάς εκ μέρους της εταιρείας σε εκδηλώσεις και είσαι το άτομο στο οποίο στρέφονται όταν χρειάζονται κάποιον να μιλήσει στη θέση τους.

Κάνεις τόσο καλή δουλειά, που το αφεντικό σου σχεδόν σου εμπιστεύεται την ίδια του την εταιρεία.

Όσο πιο άνετα νιώθεις με τη θέση την οποία έχεις αναλάβει, τόσο λιγότερο θα χρειάζεσαι επίβλεψη και θετικά σχόλια. Το γεγονός πως σταμάτησαν να σου λένε μπράβο δε σημαίνει πως δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Αν ίσχυε αυτό δε θα σε κρατούσαν, θα είχες απολυθεί.

Αντί λοιπόν να αγχώνεσαι με το τι σκέφτεται το αφεντικό και οι συνάδελφοί σου για εσένα, δώσε προσοχή σε αυτά τα σημάδια. Σίγουρα θα καταλάβεις ότι κάνεις καλή δουλειά και πως σε έχουν αφήσει στην ησυχία σου γιατί σε εμπιστεύονται!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!