Κάποιες φορές, όταν προσπαθείς να πιάσεις κουβέντα με κάποιο άτομο, θα έχεις βιώσει κάπως παράξενες στιγμές κατά την επικοινωνία και κατά την προσπάθεια να βρεις τα σωστά λόγια να πεις.
Και αυτό συμβαίνει σε πολλούς, είτε είναι εσωστρεφείς, είτε εξωστρεφείς.
Είναι πολύ εύκολο να πανικοβληθείς στιγμιαία ενώ προσπαθείς να βρεις τι να πεις με τον συνομιλητή σου. Όμως, ακριβώς αυτός είναι και ο παράγοντας που προκαλεί αυτό το «μπλοκάρισμα» και τελικά δε μπορείς να πιάσεις κουβέντα πάνω στην κατάλληλη θεματολογία.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Τις πιο πολλές φορές, αυτή η τάση συμβαίνει όταν δεν ξέρουμε και τόσο καλά κάποιο άτομο ή όταν είμαστε ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων πέραν της παρέας μας.
Όταν επομένως αναγκαζόμαστε να μπούμε σε μια συζήτηση πριν δεθούμε με κάποια άτομα, τότε είναι σίγουρα δύσκολο να αναμειχθούμε με τον περίγυρο ομαλά και με φυσικό τρόπο, καθώς δεν ξέρουμε ακριβώς τι να πούμε και τι όχι.
Γι’ αυτό λοιπόν, αν έχεις έτοιμες κάποιες τεχνικές στο μυαλό σου, θα είσαι πανέτοιμος να πιάσεις κουβέντα εύκολα την επόμενη φορά. Κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει όχι μόνο κοινωνικά, ώστε να χτίσεις μια καλή γέφυρα επικοινωνίας με πιθανούς φίλους, αλλά και επαγγελματικά, καθώς η δικτύωση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν, πως, εάν θέλουν να χτίσουν μια οποιαδήποτε σχέση, πρέπει να «κερδίσουν» το άτομο που έχουν απέναντί τους με το να ξεκινήσουν ενδιαφέρουσες ή χιουμοριστικές συζητήσεις. Όμως η πραγματικότητα συνήθως διαφέρει.
Η όποια αλληλεπίδραση δε χρειάζεται να είναι πνευματώδης προκειμένου να έχει και αξία. Γι’ αυτό, μην αναλωθείς στο αν αυτό που θα πεις είναι καλό ή κακό – απλά πες ό,τι θες ούτως ή άλλως.
Διότι, στο τέλος, οι άνθρωποι συνήθως δεν θυμόμαστε καθαρά τι ακριβώς έχει ειπωθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση, παρά μόνο ότι έλαβε χώρα κάποιου είδους αλληλεπίδραση.
Μην κολλάς στο να τους εντυπωσιάζεις, απλά να είσαι ο εαυτός σου.
Γενικά, οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Κι αυτό, όχι λόγω εγωισμού, αλλά επειδή πρόκειται για ένα ασφαλές θέμα συζήτησης και κάτι που οι περισσότεροι ξέρουμε καλά.
Επομένως, αν δυσκολεύεσαι να πιάσεις κουβέντα, το πιο απλό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς κάποιες καλές ερωτήσεις.
Το να κάνεις ερωτήσεις προς το άτομο που έχεις απέναντί σου, δείχνει ως ένα βαθμό προσωπικό ενδιαφέρον και έτσι ο άλλος αισθάνεται ότι τον νοιάζεσαι. Και αυτό θα το καταλάβεις καλύτερα εάν δώσεις προσοχή και παρατηρήσεις το άλλο άτομο για να βρεις το κλειδί της επικοινωνίας.
Για παράδειγμα, αν το άτομο απέναντί σου μοιάζει ιδιαίτερα κουρασμένο, ρώτα πως πήγε η μέρα ή τι έκανε χτες.
Αν πάλι φοράει ένα όμορφο ρούχο, μπορείς να αναφέρεις ότι έψαχνες για κάτι παρόμοιο και ρώτα από που το αγόρασε ή να σου πει που να βρεις κάτι παρόμοιο.
Το κλειδί είναι να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου ώστε να μιλάτε περισσότερο, παρά ερωτήσεις που απαντώνται με ναι ή όχι. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να επεξηγήσει περισσότερα για τον εαυτό του, να συνεχίσει τη συζήτηση και να σε βοηθήσει να δείτε μαζί περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του.
Σκοπός εδώ είναι να βρεθεί ένα κοινό θέμα. Και αυτό, διότι δεν γνωρίζουν όλοι για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις ή για τη μόδα, αλλά ξέρεις ότι όλοι έχουν πάθος ή τουλάχιστον άποψη για το φαγητό.
Αν είστε κάπου έξω για φαγητό, τότε είναι η καλύτερη περίσταση να ξεκινήσεις μια κουβέντα σχετικά με αυτό. Μπορείτε να αρχίσετε να διευρύνετε τη συζήτηση σχετικά με διαφορετικές κουζίνες και λιχουδιές που έχει δοκιμάσει ο καθένας.
Και αν ακόμα κανονίσετε να φάτε κάτι αργότερα, το να ρωτήσεις ή να προτείνεις ένα μέρος για φαγητό, θα είναι πάντα πετυχημένο θέμα για κουβέντα.
Γενικά, η όλη λογική γύρω από το να πιάσεις κουβέντα εύκολα και αβίαστα με ένα άτομο, είναι να βρείτε κοινό έδαφος στη μεταξύ σας επικοινωνία, και το φαγητό είναι πάντα επίκαιρο θέμα συζήτησης για όλους.
Μερικές φορές οι συζητήσεις μπορεί να ατονήσουν αν δεν μπορείς να συσχετιστείς με το θέμα για το οποίο μιλάτε. Και αν δεν έχεις επαρκείς γνώσεις για κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε θα σου είναι σίγουρα δύσκολο να εκφέρεις άποψη και μπορεί να προκύψουν αμήχανες σιωπές.
Μια καλή τεχνική σε αυτή την περίπτωση, είναι να αναδιατυπωθεί αυτό που έχει ήδη πει το άλλο άτομο. Κάτι τέτοιο, δε δείχνει απλώς το ενδιαφέρον σου και ότι ακούς πραγματικά τι σου λέει ο άλλος, αλλά δίνεις και την ευκαιρία να σου μιλήσει περισσότερο επειδή ακριβώς δείχνεις να ενδιαφέρεσαι.
Εάν κάποιος περιγράφει την περίπλοκη δουλειά του σε εσένα ή για ένα επάγγελμα που δεν γνωρίζεις πολλά, τότε μπορεί να καταλαβαίνει ότι δεν έχεις περισσότερη γνώση πάνω σε αυτό. Επαναλαμβάνοντας όμως αυτά που λέει ο συνομιλητής ή ζητώντας διευκρινίσεις, θα καταφέρεις να καλλιεργήσεις μια καλή φιλική σχέση.
Σε πολλούς ίσως φανεί παράξενο το γεγονός ότι μοιράζεσαι τόσο εύκολα πράγματα για τον εαυτό σου – ειδικά για τους εσωστρεφείς αυτό είναι σχεδόν αδιανόητο. Ωστόσο, με το να μοιραστείς μικρά πράγματα για εσένα, θα καταφέρεις να δείξεις στον συνομιλητή ότι θες να σε γνωρίσει καλύτερα, αλλά φυσικά πρόκειται και για μια τεχνική όπου θα γεμίσεις με ευκολία μια συζήτηση.
Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, το θέμα δεν είναι τι θα θυμηθεί ο ακροατής από μια συζήτηση. Κάποιος είναι πιο πιθανό να θυμάται την αίσθηση μιας αμήχανης σιωπής μαζί σου, για μια φαινομενικά ανούσια συζήτηση σχετικά με το τι έφαγες χθες ή ποιο νέο gadget αγόρασες.
Η ουσία βρίσκεται στο να μπορείς να μιλάς με αυτοπεποίθηση για οποιοδήποτε θέμα. Και αν καταλάβεις ότι το κλίμα γίνεται περίεργο, το άλλο άτομο θα εκτιμήσει την προσπάθειά σου ώστε να κρατήσεις ζωντανή τη συζήτηση, επομένως μην πολυσκέφτεσαι τι ακριβώς να πεις.
Να το θυμάσαι πάντα αυτό. Το να έχεις ευρύ φάσμα γνώσεων, ναι, μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη συζήτηση με διάφορα άτομα, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο να εξαντλείς ένα θέμα.
Όσοι λοιπόν είναι «ξερόλες», έχουν την τάση να κυριαρχούν στις συζητήσεις, και αυτό οδηγεί τους περισσότερους από εμάς να ξενερώνουμε. Αν είσαι άτομο με ευρύ φάσμα γνώσεων, καλύτερα να μην το παρακάνεις και απλώς ακολούθησε και προσπάθησε να εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω στις συζητήσεις που θα κάνεις για αρχή.
Να θυμάσαι πως για να πιάσεις κουβέντα, χρειάζεται να βρεις τη ροή και τη σύνδεση με τα άτομα δίπλα σου με απλό και χαλαρό τρόπο. Γι’ αυτό, δε χρειάζεται να το αναλύσεις και πολύ ούτε στο μυαλό σου, αλλά ούτε και πάνω στην κουβέντα.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Πως το Άγχος μπορεί να γίνει Ωφέλιμο
6 Λόγοι να Τολμάς τα Όνειρα σου