Πώς να Βρεις τι Δουλειά σου Ταιριάζει - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να Βρεις τι Δουλειά σου Ταιριάζει

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ποια δουλειά σου ταιριάζει; Και πως θα την βρεις και θα την κάνεις;

Έχεις μια δουλειά που σου επιτρέπει να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου αλλά δε σου αρέσει. Δε σε γεμίζει και δεν αντέχεις στη σκέψη πως θα την κάνεις για πολλά ακόμα χρόνια.

Σου έχουν πει όμως πως τα χρήματα είναι το παν και πως πρέπει να βρεις ένα επάγγελμα που να πληρώνει. Το να γίνεις ζωγράφος ή ηθοποιός για παράδειγμα, όσο και αν σου αρέσει, δεν πρέπει να είναι ανάμεσα στις επιλογές σου.

Πως όμως θα κάνεις μια δουλειά που δε σου αρέσει; Πως θα επαναλαμβάνεις κάθε μέρα κάτι που δεν αντέχεις;

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να κυνηγήσεις το όνειρό σου; Να βρεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις, ποια δουλειά σου ταιριάζει και να την κάνεις. Επειδή όμως δεν είναι πάντα εύκολο, πως θα βρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο;

#1 Θυμήσου τι σου άρεσε όταν ήσουν παιδί

Όσο είμαστε παιδιά έχουμε όνειρα. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Θέλουμε να γίνουμε γιατροί, δάσκαλοι, αστροναύτες. Μεγαλώνοντας όμως η πραγματικότητα μάς χτυπάει την πόρτα και προσγειωνόμαστε απότομα. Ξεχνάμε όλα όσα θέλαμε με πάθος να κάνουμε και συμβιβαζόμαστε με πράγματα που δε μας αρέσουν.

Πήγαινε ξανά στην παιδική σου ηλικία. Θυμήσου τι ήθελες με μανία να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Τι ήταν αυτό που όταν το σκεφτόσουν το πρόσωπό σου φώτιζε; Πολύ πιθανό μόλις το θυμηθείς να δεις πως ακόμα και τώρα αυτό είναι που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

#2 Άσε για λίγο στην άκρη τα λεφτά

Αν δεν είχες πρόβλημα με τα λεφτά τι θα έκανες; Θα ταξίδευες; Θα άνοιγες τη δική σου επιχείρηση; Θα βοηθούσες όσους το έχουν ανάγκη;

Όσοι λένε πως τα λεφτά δεν είναι το παν, λένε ψέματα. Σαφώς και η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό αλλά και τα χρήματα δεν πάνε πίσω. Τα χρειάζεσαι για να ζήσεις μια αξιοπρεπή ζωή.

Αν όμως κάνεις μια δουλειά που πληρώνεσαι καλά αλλά δε σου αρέσει, δε θα είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου. Τα χρήματα χρειάζονται, αλλά χρειάζεται να κάνεις και αυτό που αγαπάς.

Τι είναι αυτό που θα έκανες λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη αν είχες όλα τα χρήματα του κόσμου;

#3 Ρώτα τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Πολλές φορές δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και ίσως η βοήθεια από τα κοντινά μας άτομα να είναι πολύτιμη.

Ρώτησέ τους πότε σε βλέπουν πιο χαρούμενο. Πότε και για ποιο πράγμα μιλάς με πολύ ενθουσιασμό. Τι είναι αυτό για το οποίο τους μιλάς ακατάπαυστα.

#4 Για να βρεις ποια δουλειά σου ταιριάζει, ενημερώσου

Το πιο πιθανό είναι να μην έχεις ιδέα πόσες σχολές και τμήματα υπάρχουν. Πόσα πολλά διαφορετικά πράγματα μπορείς να σπουδάσεις.

Βρες λίγο χρόνο και ησυχία και πάρε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων με τη σειρά. Τι σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Τι θα σπούδαζες τώρα αν μπορούσες; Ποια μαθήματα σου αρέσουν και ποια βρίσκεις βαρετά;

Αυτό θα σε οδηγήσει προς την κατεύθυνση που σου αρέσει.

#5 Δες ποιον θαυμάζεις

Όλοι οι άνθρωποι θαυμάζουν κάποιον και τον έχουν σαν πρότυπο. Ίσως είναι κάποιος γνωστός σου ή ακόμα και κάποιος διάσημος. Μπορεί να είναι ο μπαμπάς σου και η δουλειά που κάνει ή κάποιος ηθοποιός του Hollywood που έχει κάνει δωρεές σε παιδάκια που δεν έχουν λεφτά.

Μάθε περισσότερα για αυτούς, μίλα μαζί τους αν είναι κοντινοί σου και άκου τι έχουν να σου πουν. Θα πάρεις πληροφορίες που θα σε κάνουν να καταλάβεις αν σου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνουν, αλλά και πως μπορείς να το πετύχεις.

#6 Σκέψου τι είναι αυτό που σου αρέσει και το κάνεις καλά

Δώσε προσοχή στα πράγματα που κάνεις καλά αλλά ταυτόχρονα σου αρέσουν κιόλας. Μπορεί να τα πηγαίνεις καλά με τα ζώα, τα παιδιά ή με τη μαγειρική.

Κάνε μια λίστα με αυτά και διάβασέ την κάθε φορά που σκέφτεσαι την καριέρα σου.

Χρειάζεσαι βοήθεια στην καριέρα σου; Είμαστε εδώ για σένα.

Πως να ξεκινήσεις προς τη δουλειά σου ταιριάζει

Ακόμα και όταν βρεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και ποια δουλειά σου ταιριάζει, δε θα είναι εύκολο να το κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς να παρατήσεις τα πάντα σήμερα και αύριο να δουλεύεις εκεί που ονειρεύεσαι.

Ποια βήματα θα σε βοηθήσουν ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση;

#1 Μίλα μαζί μας για το ποια δουλειά σου ταιριάζει

Ένας σύμβουλος καριέρας, μπορεί με τα κατάλληλα εργαλεία και ερωτήσεις, να σε βοηθήσει να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σου αρέσει και τι όχι και θα σου δώσει ιδέες για δουλειές που σου ταιριάζουν περισσότερο, με βάση αυτά που του έχεις πει. Πώς να Βρεις τι Δουλειά σου Ταιριάζει

#2 Ψάξε στα social media

Τα social media έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας σε Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn. Εκεί μπορείς να βρεις ανθρώπους και ομάδες που ασχολούνται με αυτό που θέλεις να ασχοληθείς και εσύ. Μίλα μαζί τους, ρώτησε όλα αυτά που θέλεις και μάθε όσα πιο πολλά μπορείς για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

#3 Ξεκίνα να μαζεύεις χρήματα

Όταν αποφασίσεις πως αυτό είναι που θέλεις να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου, ξεκίνα να μαζεύεις χρήματα. Όσα μπορείς. Μόλις καταφέρεις να μαζέψεις ένα ποσό, θα νιώθεις πιο σίγουρος να αφήσεις τη δουλειά που είσαι τώρα και να κυνηγήσεις αυτή που ονειρεύεσαι.

#4 Τόλμησέ το

Μην αφήνεις το φόβο να σε κρατήσει πίσω. Αν είσαι σίγουρος πως αυτό θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και αυτό είναι που σε γεμίζει, τόλμησέ το. Κάνε για παράδειγμα ένα μάθημα μαγειρικής και αν δεις πως όντως σου αρέσει, γράψου σε μια σχολή. Ή στείλε το βιογραφικό σου στην εταιρεία που θα ήθελες να δουλέψεις, ακόμα και αν δεν έχουν βάλει αγγελία.

Αν δε δοκιμάσεις, δε θα μάθεις, έτσι δε λένε;

Δεν μπορείς να κάνεις για πάντα μια δουλειά που δε σε γεμίζει, όσα χρήματα και αν σου προσφέρει. Βρες τι αγαπάς πιο πολύ, ποια δουλειά θα σε κάνει ευτυχισμένο και τόλμησε να την κυνηγήσεις!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!