Για τους περισσότερους από εμάς, η επιτυχία έχει συνδυαστεί με τη θέληση και την αποφασιστικότητα. Την ακόρεστη δίψα να πετύχουμε παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες.
Αυτό εν μέρει, είναι σωστό. Η θέληση και η αποφασιστικότητα παίζουν ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας και πολύ συχνά ο ρόλος αυτός είναι πρωταγωνιστικός.
Όμως δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία και την επίτευξη κάποιου στόχου. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι αν και μένουν στην αφάνεια, παίζουν το ίδιο ή και καμιά φορά σημαντικότερο ρόλο.
Από αυτούς ο πιο κρίσιμος είναι το προσωπικό περιβάλλον. Ένας παράγοντας που συχνά τον αγνοούμε όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά εύκολα κατηγορείται όταν συμβαίνει το αντίθετο.
Για παράδειγμα αν καθυστερήσουμε σε ένα ραντεβού, η κίνηση ή οι καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι η βασική μας δικαιολογία. Ενώ αν πάμε νωρίτερα, αυτό έγινε γιατί εμείς είμαστε συνεπείς και οργανωμένοι.
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας και τις συνήθειες μας, χωρίς αυτό να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Ως παιδί, το οικογενειακό περιβάλλον και τα γονεϊκά πρότυπα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την αυτοπεποίθηση σου, τις κοινωνικές σου δεξιότητες και τις συνήθειες που θα αναπτύξεις. Αργότερα ως ενήλικας, το προσωπικό περιβάλλον θα καθορίσει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πετύχεις κάποιους στόχους ή να υιοθετήσεις καινούριες συνήθειες.
Ένα απλό παράδειγμα είναι ο άνθρωπος που θέλει να χάσει κιλά αλλά περιτριγυρίζεται διαρκώς από γλυκά, πίτες και αρτοσκευάσματα. Όσο καλή αυτοπειθαρχία και αν έχει, ακριβώς επειδή έχει τους πειρασμούς όλη την ώρα μπροστά του, είναι φανερό πως στην αδυναμία θα υποκύψει και θα σπάσει τη δίαιτα που ακολουθεί.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι εκείνος που θέλει να διαχειριστεί το χρόνο του καλύτερα και να αφοσιωθεί σε ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά περιτριγυρίζεται από περισπασμούς. Όσο καλά και αν έχει οργανωθεί και όση αυτοπειθαρχία και αν έχει, θα αποσπάται και θα χάνει χρόνο σε διάφορα πράγματα που δεν αξίζουν το χρόνο του.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό περιβάλλον να λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν θέλουμε να χτίσουμε νέες συνήθειες και να πιάσουμε συγκεκριμένους στόχους. Και φυσικά πρέπει να το διαμορφώσεις έτσι, ώστε να σε βοηθάει να πετύχεις και όχι να σου βάζει εμπόδια.
Πως θα το κάνεις αυτό; Είναι πολύ απλό, αρκεί να λάβεις υπ’ όψιν το τι θες να πετύχεις.
Ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, είναι να ξεκινήσεις αφαιρώντας από το προσωπικό περιβάλλον σου όλα εκείνα που ασκούν αρνητική επιρροή και κάνουν την επίτευξη ενός στόχου μια μάχη αυτοπειθαρχίας.
Αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικό ή όπως για παράδειγμα η ολοκληρωτική αφαίρεση των πειρασμών από το σπίτι στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χάσει κιλά. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειάζεται να επιστρατεύει την αυτοπειθαρχία του κάθε φορά που θα αντικρίζει μια σοκολάτα, γιατί πολύ απλά δε θα υπάρχει ο πειρασμός για να τον επηρεάσει.
Από την άλλη, η αφαίρεση των εμποδίων μπορεί να μην είναι ολοκληρωτική ή άμεση, αλλά έμμεση.
Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, μπορεί να βάλει το κινητό στο αθόρυβο, να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα που μπλοκάρει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή να εργάζεται σε ένα απομονωμένο δωμάτιο μακριά από ενοχλητικούς περισπασμούς τις ώρες που θέλει να απορροφηθεί σε μια εργασία.
Η αφαίρεση των εμποδίων είναι ένα κρίσιμο στάδιο σε οτιδήποτε θες να πετύχεις. Και αυτό γιατί ακόμα και αν δεν ενισχύονται οι θετικές και καλές ενέργειες και συνήθειες σου, σου δίνει περισσότερο έλεγχο στο να αφοσιωθείς στο στόχο σου και να πετύχεις αυτό που θες.
Θες να έχεις έλεγχο πάνω στο προσωπικό περιβάλλον σου; Δες εδώ
Το δεύτερο βήμα, είναι να ενισχύσεις τις θετικές ενέργειες και συνήθειες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαμορφώσεις το προσωπικό περιβάλλον σου με τέτοιο τρόπο, ώστε η καθημερινότητα σου να οδηγεί από μόνη της, στις συνήθειες και τις ενέργειες αυτές.
Και αν το ίδιο περιβάλλον σε σπρώχνει από μόνο του προς τις ενέργειες και τις συνήθειες που θες να κάνεις, τότε όλα αυτομάτως γίνονται πιο απλά. Είναι σαν να τρέχεις σε μια κατηφόρα και με τον στόχο σου να βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αποφασίσει πως θέλει να τρώει λιγότερο, μπορεί να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει μικρότερα πιάτα, τα οποία δε θα αφήνουν χώρο για περισσότερο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει ουσιαστικά το πιάτο να καθορίσει το μέγεθος της μερίδας και έτσι, είναι ευκολότερο να τρώει μικρότερες μερίδες, χωρίς να το έχει μονίμως στο μυαλό του.
Ο επαγγελματίας πάλι που θέλει να αποκτήσει τη συνήθεια να καταγράφει τα ραντεβού του και να οργανώνει καλύτερα τη μέρα του, μπορεί να έχει πάνω στο γραφείο του ένα ημερολόγιο σε εμφανές σημείο. Έτσι με το που βλέπει το ημερολόγιο, θα θυμάται αυτόματα να το ανοίξει, να βλέπει και να καταχωρεί τις εργασίες και τα ραντεβού του.
Όπως έχεις καταλάβει, το περιβάλλον γύρω μας δεν είναι παθητικό, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και των καλών άλλα και των κακών συνηθειών.
Οι άνθρωποι λοιπόν που δείχνουν πως μπορούν να κρατήσουν και να διατηρήσουν τις καλές συνήθειες, δεν είναι απλά γιατί έχουν καλύτερη αυτοπειθαρχία από εκείνους που δυσκολεύονται, αλλά γιατί πολύ πιθανό να έχουν βοηθηθεί από ένα περιβάλλον το οποίο τους βοήθησε να διαπρέψουν και να εξελιχθούν.
Για αυτό λοιπόν μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Αν θες να έχεις σταθερά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τότε είναι κρίσιμο να παίξεις το παιχνίδι στην έδρα σου και σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τους στόχους που θες να πετύχεις.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις