Προβληματική συνεργασία με συγγενείς - Purpose Συμβουλευτική

Προβληματική συνεργασία με συγγενείς

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν συνεργάζεσαι με συγγενείς χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί.

Κάθε μέρα ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις. Ο κόσμος τολμάει να πάρει το ρίσκο και κάποιες φορές πετυχαίνει ενώ κάποιες άλλες όχι. Παιδεύεται, παλεύει, κάνει ότι καλύτερο μπορεί και αγωνίζεται για να δει το πόνημα του να αποδίδει. Ειδικά σε αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ήρωας όποιος αποτολμά να ανοίξει μια επιχείρηση.

Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι όταν εμπλέκονται συγγενείς στο όλο εγχείρημα. Σίγουρα υπάρχουν καλές εταιρίες εκεί έξω που αποδίδουν και οι άνθρωποι σε αυτές συνεργάζονται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Από την άλλη όμως, υπάρχουν πολλά εγχειρήματα που αποτυγχάνουν και πέφτουν έξω ακριβώς γιατί εμπλέκονται συγγενείς.

Προβληματική συνεργασία με συγγενείς

Όταν τα πράγματα περιπλέκονται πολύ

Το να επιχειρήσεις μαζί με άλλα άτομα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο. Πέρα από τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστείτε για να αντεπεξέλθει η εταιρία στις προκλήσεις του σήμερα, πρέπει να διαχειριστείτε και την μεταξύ σας σχέση. Κάθε άτομο που συμμετέχει στο εγχείρημα, θα πρέπει να ταιριάξει στο σύνολο σαν χαρακτήρας και να μοιραστεί τις ίδιες αξίες. Έτσι, όσο περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τόσο δυσκολότερο το εγχείρημα.

Αν το καλοσκεφτείς, είναι κάτι περισσότερο από σχέση. Τα άτομα που εμπλέκονται σε μία εταιρία έχουν μεγαλύτερη τριβή μεταξύ τους από ότι τα ζευγάρια. Οι πολλές ώρες που περνάνε μαζί, αλλά και οι πολλές αποφάσεις, η πίεση και η ψυχολογική ένταση σε συνδυασμό με το άγχος της απόδοσης της εταιρίας μπορούν να οδηγήσουν σε εντάσεις ή καυγάδες.

Για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σου, δες εδώ

Τι γίνεται αν ανακατευτούν και συγγενείς;

Τώρα αν θες να περιπλέξεις ακόμα περισσότερο τα πράγματα, βάλε και συγγενείς στην εξίσωση. Φαντάσου όλα τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τα συζητήσεις και να τα λύσεις με τους γονείς ή τα αδέλφια σου.

Το θέμα μπορεί να πάει πολύ βαθιά. Αν υπάρχουν θέματα στο σπίτι, αυτά σίγουρα θα μεταφερθούν και στην εταιρία. Θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια, βρέθηκα σε μία ιδιαίτερη κατάσταση.

Κάποιος συγγενής μου μού ζήτησε να δουλέψω ένα διάστημα για εκείνον γιατί όπως είπε χρειαζόταν ένα άτομο εμπιστοσύνης. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή περίπτωση γιατί ήταν συγγενής μου και ίσως να ήταν και πιο χαλαρός. Ξεκίνησα να δουλεύω και από την πρώτη ημέρα φάνηκαν τα προβλήματα.

Το κυριότερο πρόβλημα και από το οποίο ξεκινούσαν όλα τα υπόλοιπα ήταν ότι είχαμε ήδη τριβή μεταξύ μας. Η καθημερινότητα μας σαν συγγενείς, μας είχε ήδη φέρει στα άκρα μας. Όταν βρεθήκαμε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, υπήρχε αδυναμία διαχωρισμού των ρόλων. Σε κάθε οδηγία που δεχόμουν, δεν έβλεπα τον επαγγελματία που έτρεχε μία επιχείρηση αλλά τον συγγενή που προσπαθούσε να μου επιβάλει την άποψη του ή να ρυθμίσει τη ζωή μου εδώ και πολλά χρόνια.

Αντίστοιχα, θυμάμαι μία περίπτωση τριών αδελφών που προσπαθούσαν να λειτουργήσουν ένα γραφείο και κάθε τους διένεξη κατέληγε σε θέματα που είχαν στο σπίτι, με τους γονείς τους.Προβληματική συνεργασία με συγγενείς

Υπάρχει λύση;

Εξαρτάται από το πόσο θες να δώσεις λύση. Σε πρώτο επίπεδο χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι η εργασία δεν είναι σαν το σπίτι σου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αφήνεις τα προβλήματα του σπιτιού έξω από το γραφείο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για πάρα πολύ κόσμο. Εξίσου σημαντικό είναι να θέλουν και τα υπόλοιπα μέρη να διαχειριστούν την κατάσταση.

Αν δεν υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η ομάδα. Έχω συναντήσει καταστάσεις που ενώ ο ένας εκ των συνεταίρων είχε όλη την καλή διάθεση για να συζητήσει και να βρει λύσεις, ο άλλος συνέταιρος δεν είχε καμία τέτοια διάθεση.

Όπως προανέφερα λοιπόν, ο διαχωρισμός των ρόλων είναι απαραίτητος σε μία τέτοια κατάσταση.

Σε δεύτερη φάση, καλό είναι να είσαι έτοιμος να προσεγγίσεις τα προβλήματα του σπιτιού. Είναι απαραίτητο να μπορέσεις να τα αποβάλεις ή να αποδεχτείς ότι κάποιοι συγγενείς δεν θα αλλάξουν. Μόνο τότε θα μπορέσεις να διαχειριστείς και τα θέματα του γραφείου.

Επίσης, αν και εφόσον υπάρχει η συγκατάθεση και η σύμφωνη γνώμη όλων, τότε μπορείτε να δείτε έναν ειδικό που θα αναλάβει το ρόλο του ενδιάμεσου. Κάποιον που θα φροντίσει να κάνει τον πυροσβέστη και που θα βοηθήσει να βρεθεί μία λύση στα θέματα που αντιμετωπίζετε.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!