Τύποι ηγεσίας: Ποιον να διαλέξεις - Purpose Συμβουλευτική

Τύποι ηγεσίας: Ποιον να διαλέξεις

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μανατζάρεις την ομάδα σου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ηγεσίας και κάποιος σου ταιριάζει καλύτερα.

Σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής και παράδοσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ο ηγέτης είναι πολλά παραπάνω από ένας εργαζόμενος που καθοδηγεί και επιβλέπει. Είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγικότητα, το ηθικό της ομάδας, την απόδοση και την ικανοποίηση όλων.

Μία πρόσφατη έρευνα βρήκε πολύ χαμηλή επίδοση των μάνατζερ. Ήταν κάτω από 20% των ερωτηθέντων όσοι είχαν καταφέρει να καινοτομήσουν και να βελτιώσουν την επιχείρηση.

Όπως συμβαίνει και με την προσωπικότητά μας, έτσι και το στυλ ηγεσίας που ταιριάζει στον καθένα μας και σε κάθε περίπτωση διαφέρει.

Και φυσικά το να γνωρίζεις ποιοι είναι οι τύποι ηγεσίας και ποιος είναι ο καλύτερος για την δική σου κατάσταση, σε βοηθάει από μόνο του να γίνεις καλύτερος ηγέτης.

Οι 5 διαφορετικοί τύποι ηγεσίας

#1 Αυταρχικός τύπος

Αυτός ο τύπος ηγεσίας περισσότερο έχει να κάνει με το να κρατάς μαστίγιο, παρά με την συνεργασία και την συνεισφορά των εργαζόμενων.

Παίρνεις εσύ όλες τις αποφάσεις, χωρίς πολλά πολλά και οι εργαζόμενοι διοικούνται με στενή και σφιχτή επίβλεψη. Η βασική αρχή πίσω από αυτό το μοντέλο είναι ότι το προσωπικό της επιχείρησης είναι εκεί απλά για να ακούει και να δουλεύει.

Όπως καταλαβαίνεις το αυταρχικό αυτό μοντέλο είναι αρκετά ξεπερασμένο γιατί δεν δημιουργεί ευχαριστημένους εργαζόμενους. Ίσως δουλεύει σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες ή σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι καινούριοι χωρίς εμπειρία και εμφανίζονται προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν.

Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι εργαζόμενοι με αυτό το στυλ ηγεσίας νιώθουν ότι είναι δύσκολο να εργαστούν και είναι γνωστό ότι μετά από λίγο δημιουργούνται πικρίες και αποχωρήσεις.

Αυταρχική Ηγεσία: Όταν η Αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε Αλαζονεία.

#2 Δημοκρατικός τύπος

Προφανώς αυτή είναι η πιο συνεργατική μέθοδος και περιλαμβάνει το να διαβουλεύεσαι και να παίρνεις απόψεις από διάφορα μέλη της ομάδας προτού πάρεις κάποια απόφαση. Σε αυτό το στυλ ενθαρρύνεται μεν η διατύπωση απόψεων, αλλά το βάρος της απόφασης και η ευθύνη παραμένει στον ηγέτη.

Το δημοκρατικό στυλ ηγεσίας είναι χρήσιμο όταν μετράει η συμφωνία της ομάδας. Ταιριάζει περισσότερο σε εταιρίες που τρέχουν προγράμματα βελτίωσης των υπαλλήλων κατά τα οποία οι υπάλληλοι έχουν μέντορες και αναμένεται η εξέλιξη τους εντός του ρόλου τους.  Έχει εφαρμογή και σε ειδικευμένους και σε ανειδίκευτους εργαζόμενους.

Ωστόσο με το δημοκρατικό είδος ηγεσίας οι ρόλοι κάθε εργασιακής θέσης μπορεί να είναι λίγο θολοί και να γίνει δύσκολο το να διαχειρίζεσαι τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες και οπτικές.

#3 Χαλαρός τύπος

Δύο εντελώς αντίθετοι μεταξύ τους τύποι ηγεσίας είναι ο αυταρχικός και ο χαλαρός τύπος.

Σε αυτόν τον τύπο ηγεσίας οι εργαζόμενοι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και ο ηγέτης απλά παρεμβάλλεται για να ενημερωθεί από την ομάδα για την πρόοδο και για το που βρίσκονται τα πράγματα.

Αυτός ο τύπος ηγεσίας λειτουργεί καλύτερα με πολύ εξειδικευμένες ομάδες που ξέρουν τι κάνουν και ο αυταρχικός τρόπος τους προσβάλλει, καθώς δεν αντέχουν υπό καθεστώς συνεχούς επίβλεψης.

Εδώ ο ηγέτης υπάρχει απλά για να δίνει υποστήριξη με πόρους και συμβουλές, όποτε του ζητείται.

Παρ’ όλο που η χαλαρή ηγεσία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή ικανοποίηση των εργαζομένων, μπορεί να είναι επιζήμια εάν τα μέλη της ομάδας δεν μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο τους και τις ικανότητές τους. Η ζημιά αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη σε εργασίες παραγωγής που μετράει πολύ ο χρόνος.

#4 Συνεργατικός τύπος

Όπως λέει και το όνομά του αυτό το είδος ηγεσίας σημαίνει να προσαρμόζεις τον τρόπο σου ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό το στυλ είναι γνωστό και ως «συνεργατικό» και στηρίζεται κυρίως στο να βάζει πρώτους τους υπαλλήλους.

Επιπλέον ο ηγέτης πρέπει να βεβαιώνεται ότι λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της επιχείρησης και κάνει κάτι και για αυτές. Λειτουργώντας με αυτό το είδος ηγεσίας λαμβάνεις υπόψη τις ικανότητες, το ηθικό, την αίσθηση ανεξαρτησίας των εργαζομένων προκειμένου να ακολουθήσεις την καλύτερη προσέγγιση για να πετύχεις τους συνολικούς στόχους.

Αυτό το στυλ είναι πιο αποτελεσματικό όταν υπάρχουν περιπτώσεις κακής συνεργασίας ή πεσμένου ηθικού στην ομάδα. Δημιουργώντας συνεργατικές ομάδες πετυχαίνεις υψηλή απόδοση, αλλά ορισμένες φορές παραβλέπονται άλλες παράμετροι όπως το feedback των εργαζομένων.

#5 Coaching

Το coaching εστιάζει κυρίως στο να βοηθήσεις τους άλλους στην προσωπική τους εξέλιξη. Όπως ακριβώς κάνει και ένας coach, εδώ ο ηγέτης υπάρχει για να βοηθάει τα μέλη της ομάδας να γίνουν πιο επιτυχημένα στο ρόλο τους.

Αυτό το είδος λειτουργεί καλύτερα με ειδικευμένους εργαζόμενους που γνωρίζουν ήδη τις αδυναμίες τους και είναι δεκτικοί στο εποικοδομητικό feedback. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι αποτελεσματικό και βοηθάει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μάθησης στην επιχείρηση.

Ωστόσο αν δεν δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να κάνουν λάθη (ώστε να μάθουν από αυτά) και η παρακολούθηση τους είναι πολύ στενή, τότε τείνει προς τον αυταρχικό τρόποι ηγεσίας.

Χρειάζεσαι βοήθεια στην διαχείριση των ανθρώπων σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Οι σωστοί τύποι ηγεσίας για εσένα

Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί τύποι ηγεσίας και η επιλογή κάποιου έχει να κάνει με το επίπεδο ικανοτήτων της ομάδας σου και με την ανεξαρτησία της.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι είδος ηγεσίας υπάρχει ήδη στην επιχείρηση, τι είδος ηγεσίας χρειάζονται οι συγκεκριμένοι συνεργάτες βάσει της προσωπικότητάς τους και έπειτα να αρχίσεις την εφαρμογή. Και το να γνωρίζεις τα διάφορα στυλ και ποιοι είναι οι σωστοί τύποι ηγεσίας είναι μέρος του να διοικείς μια αποτελεσματική ομάδα.

Επιλέγοντας και χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο τύπο ηγεσίας, μπορείς να πετύχεις αποδοτικά τα ακόλουθα:

  • Ομαδική Συνεργασία
  • Ομαλή επίτευξη στόχων
  • Βελτιστοποίηση της ομαδικής απόδοσης

Ο ηγέτης που κάνει την προσπάθεια να κατανοήσει τη λογική των πράξεών του μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να ηγείται. Και οι σωστοί τύποι ηγεσίας μπορούν να κάνουν την ομάδα σου χαρούμενη, επιτυχημένη και δραστήρια.

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!