Σταμάτα να τρέχεις για όλα - Purpose Συμβουλευτική

Σταμάτα να τρέχεις για όλα

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Τρέχεις κάθε μέρα.

Τρέχεις να πας για δουλειά, τρέχεις να πας τα παιδιά στο σχολείο, τρέχεις να προλάβεις τα ψώνια, τρέχεις να μαγειρέψεις, τρέχεις να κάνεις τα projects στο γραφείο και μετά τρέχεις να πας σινεμά, τρέχεις να πας να κάνεις τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, τρέχεις ακόμα και για να πας στο μπάνιο… Τρέχεις…

«Θα ξεκουραστώ όταν πεθάνω». Αυτή την ατάκα την ακούω συχνά και κυρίως από άτομα που τρέχουν. Πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν τι λένε ακριβώς.

Θα εξαντληθείς νωρίτερα

Βλέπεις, το σώμα σου έχει ένα ενεργειακό αποθεματικό. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, είναι απαραίτητο να «σώζεις» ενέργεια μέσα στην ημέρα σου.

Πολλές φορές μου λένε για ανθρώπους που έφτασαν τα 65-70 και ξαφνικά έσβησαν. «Ήταν θηρίο. Έπιανε την πέτρα και την έστυβε και όλη μέρα έτρεχε». Ε, χαίρω πολύ, κάποια στιγμή σταμάτησε να τρέχει και είναι αναμενόμενο.

Το σώμα σου δεν μπορεί να λειτουργεί στην τσίτα μία ζωή. Ανά διαστήματα πρέπει να το ξεκουράζεις αλλιώς, μάντεψε, θα σε αφήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δέκα μέρες διακοπές το καλοκαίρι είναι αρκετές. Χρειάζεται να το ξεκουράζεις σε εβδομαδιαία βάση.

Αν τρέχεις, δεν προλαβαίνεις να απολαύσεις τίποτα

Φαντάσου το ως εξής. Είσαι μέσα σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο που κινείται με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Τρέχεις αρκετά και ο δρόμος φαίνεται πολύ στενός. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται γύρω σου τώρα αλλά βλέπεις μόνο αυτό που έρχεται.

Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που είναι κολλημένοι στο μετά. Τι θα κάνουμε μετά; Τι θα φάμε το Σαββατοκύριακο; Ποια είναι η επόμενη θέση που θέλω στη δουλειά; Ποια είναι η επόμενη σχέση που θα κάνω; Το επόμενο αυτοκίνητο που θα αγοράσω; Αυτές τις ερωτήσεις τις κάνει, συνήθως, ο κόσμος λίγο αφότου έχει ολοκληρώσει αυτό που έκανε ή κάποιες φορές ακόμα και πριν το ολοκληρώσει.

Πως θα χαρείς αυτά που έχεις πετύχει, αν δεν κάνεις μία στάση να τα εκτιμήσεις; Είναι σα να μπαίνεις σε ένα μουσείο με ανεκτίμητα εκθέματα και να τρέχεις να προλάβεις να δεις τι άλλο έχει παρακάτω.

θες να μάθεις πως να απολαυσεις περισσότερο τη ζωή; Δες εδώ

Αν τρέχεις, θα τρέχεις μόνος σου

Όσο πιο γρήγορα πας, τόσο λιγότερο κόσμο θα έχεις μαζί σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς (άσχετα με το αν το κάνουν ή αν παρασύρονται από τους ρυθμούς της ζωής). Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τρέχεις μόνος σου και μέχρι να καταλάβεις τι έχει γίνει, να έχεις απομείνει και μόνος σου γενικά.

Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί κάλλιστα να βρεις κι άλλους που είναι διατεθειμένοι να λειτουργήσουν σε αυτούς τους ρυθμούς. Απλά να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον κόσμο να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.Σταμάτα να τρέχεις για όλα

Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά κάνε μία παύση και πάρε ανάσες. Ο τρόπος που ανασαίνεις είναι πάρα πολύ σημαντικός. Όταν λοιπόν, αισθανθείς ότι τρέχεις, χαλάρωσε και ανάπνευσε από το διάφραγμα.

Οκ, έχεις τον έλεγχο και λειτουργείς με πρόγραμμα και μέθοδο. Φρόντισε να βάλεις στο πρόγραμμα σου και χρόνο για ξεκούραση. Δεν χρειάζεται να είναι πολύς αυτός ο χρόνος. Ας είναι, τόσος όσος χρειάζεται για να ανασυγκροτηθείς, να μαζέψεις τις δυνάμεις σου και να σκεφτείς πιο καθαρά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση και αν μπορείς να κοιμηθείς και δεκαπέντε με είκοσι λεπτά, ακόμα καλύτερα.

Σε βάθος εβδομάδας, χρειάζεσαι τουλάχιστον μία ημέρα πραγματικής ξεκούρασης. Και δεν μιλάμε για εκείνα τα Σαββατοκύριακα που ξημερώνεσαι στα μαγαζιά με αλκοόλ και τσιγάρα, γιατί αυτά μόνο ξεκούραση δεν σου προσφέρουν. Σκέψου το σώμα σου να είναι «φορτωμένο» από την κούραση όλης της εβδομάδας κι εσύ να το υπερφορτώνεις γιατί ξενυχτάς Παρασκευή και Σάββατο. Δώσε του τον απαραίτητο χρόνο για να μαζέψει δυνάμεις για την επόμενη εβδομάδα.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού δεν είναι τυχαία βαλμένες εκεί. Πέρα από την θρησκευτική αξία τους, ένας κύριος σκοπός τους είναι να ξεκουραστούμε. Εκμεταλλεύσου αυτές τις ημέρες για να ξεκουραστεί όσο περισσότερο μπορείς.

Όσο περισσότερο αφήνεις το σώμα σου να ανακτά δυνάμεις, τόσο περισσότερο θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!