Κατάθλιψη, η ασθένεια της εποχής - Purpose Συμβουλευτική

Κατάθλιψη, η ασθένεια της εποχής

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Η κατάθλιψη είναι μια αθόρυβη απειλή.

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια της εποχής, απόρροια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης αλλά και άλλων κοινωνικών και διαπροσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Είναι μία ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από ανηδονία, έλλειψη διάθεσης και απώλειας κάθε ενδιαφέροντος για δραστηριότητες οι οποίες μέχρι πρότινος ευχαριστούσαν και γέμιζαν τον άνθρωπο.

Αιτίες που ευθύνονται για τη γέννηση της κατάθλιψης

Οι λόγοι που οδηγούν στην κατάθλιψη είναι πολλοί και διάφοροι. Ως κυριότερους μπορούμε να αναφέρουμε το θάνατο και την απώλεια, το τέλος μίας ερωτικής σχέσης, την απόλυση από μία εργασία, το αίσθημα της μοναξιάς, τις οικονομικές δυσκολίες και την απώλεια νοήματος στη ζωή.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι οικογενειακές δυσκολίες και οι καταπιεστικοί γονείς, η πίεση στις εξετάσεις και η αποτυχία όπως και το αίσθημα πως οι άλλοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για εμάς.

Αν η κατάθλιψη προχωρήσει σε μεγαλύτερο στάδιο, τότε είναι πιθανό το άτομο να εκδηλώσει πρόθεση και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η επιθυμία ενός ανθρώπου να τερματίσει τη ζωή του εμφανίζεται όταν το ίδιο αισθάνεται πως αυτό που βιώνει είναι τόσο οδυνηρό, τόσο ανέλπιδο, τόσο αδιέξοδο, όπου και το ίδιο έχει πια απομακρυνθεί μέσα του από την πίστη πως «μπορώ να το ξεπεράσω».

Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει σε εφημερίδες ή δεν έχουμε δει στην τηλεόραση μητέρες οι οποίες αυτοκτονούν και παίρνουν μαζί τους τα παιδιά τους. Και όμως, ενώ για εμάς οι μητέρες αυτές πράττουν το μεγαλύτερο κακό στο παιδί τους, εκείνες θεωρούν πως το λυτρώνουν από το μαρτύριο της ζωής και θεωρούν πως απελευθερώνουν το παιδί τους από τον διαρκή πόνο και ματαίωση που υπάρχει σε αυτή.

Μπορεί για εμάς να φαντάζει παράλογο, για εκείνη όμως μπορεί να είναι μία εκδήλωση αγάπης και να επιθυμεί για το παιδί της να το βλέπει να υποφέρει –για τον καταθλιπτικό τις περισσότερες φορές η ζωή φαντάζει με μαρτύριο και διαρκή αγωνία.Κατάθλιψη, η ασθένεια της εποχής

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η προκατάληψη και η άγνοια που υπάρχει για τις ψυχικές παθήσεις, δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους την άρνηση να αποδεχθούν αυτό που τους συμβαίνει, ακόμα και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της κατάστασής τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο της περιοχής στην οποία διαμένει και να ρωτήσει για τις συνεδρίες που διοργανώνει ο ίδιος δωρεάν και αφιλοκερδώς.

Όταν ένας άνθρωπος διαπιστώσει αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως ανηδονία, αισθήματα ενοχής και αναξιότητας, επιθυμία για απόσυρση από την κοινωνική ζωή και συνεχές αίσθημα κόπωσης, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Επειδή πολλές φορές η κατάθλιψη οφείλεται και σε παθολογικά αίτια, καλό είναι να κάνει μία εξέταση αίματος για να δει αν έχει έλλειψη κάποιας βιταμίνης, ορμόνης ή αν κάποια τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή ή αυξημένη.

Ο καταθλιπτικός μπορεί να εντάξει στη ζωή του την καθημερινή σωματική άσκηση η οποία έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιεί στον οργανισμό τις ενδορφίνες, γνωστές ως η ορμόνη της χαράς. Μία ήπια άσκηση καθημερινά βελτιώνει τη διάθεση, προωθεί την αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή και απελευθερώνει από την αρνητικότητα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η κοινωνία τείνει πολλές φορές να μας δημιουργεί ενοχές για αυτό που βιώνουμε ή αισθανόμαστε. Αν κάποιος υποτιμά την κατάστασή μας ή μας δημιουργεί ενοχή επειδή δεν μπορούμε να είμαστε ενεργητικοί, τότε καλό είναι να απομακρύνουμε αυτό τον άνθρωπο από τη ζωή μας.Κατάθλιψη, η ασθένεια της εποχής

Το να έχει κάποιος κατάθλιψη σημαίνει πως ΔΕΝ μπορεί εκείνη τη στιγμή να κάνει πράγματα και όχι πως δεν θέλει. Εξίσου σημαντικό είναι κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη να δώσει προσοχή στη σωστή διατροφή, να εντάξει στην καθημερινή του ζωή τροφές όπως φρούτα και λαχανικά.

Η ενασχόληση με το θείο, όχι απαραίτητα με την έννοια της θρησκευτικής πίστης, αλλά με την προσπάθεια να ενισχύσουμε την πνευματικότητά μας μπορεί να δυναμώσει τις ψυχικές μας άμυνες και να ενισχύσει μέσα μας την πίστη σε κάτι καλύτερο που μπορεί να έρθει σε εμάς με τον καιρό.

Η κατάθλιψη είναι μία δύσκολα, αναμφίβολα, περίοδος για τον άνθρωπο που τη βιώνει.

Όμως, ξεπερνιέται, μπορεί μάλιστα να βοηθήσει τον άνθρωπο να δυναμώσει και να ωριμάσει. Ας μην της επιτρέψουμε να μας νικήσει, δεν πρέπει να φανεί εκείνη πιο δυνατή από εμάς.

Μπορούμε να την κοιτάξουμε στα μάτια και να την αντιμετωπίσουμε με σθένος και αξιοπρέπεια. Σίγουρα, η εμπειρία αυτή θα μας δυναμώσει στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να δούμε με διαφορετικό πρίσμα διάφορες καταστάσεις στη ζωή. Ας μη ντρεπόμαστε για αυτή, ας μιλήσουμε ανοιχτά και ας εμψυχώσουμε και άλλους ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο, αλλά και εμάς.

Όποιος υποφέρει από κατάθλιψη, να είναι σίγουρος πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!