5 λάθη που σε κάνουν απίστευτα Βαρετό... - Purpose Συμβουλευτική

5 λάθη που σε κάνουν απίστευτα Βαρετό…

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Έχω πάρει συνέντευξη για εργασία από περισσότερα από 100 άτομα. Είναι συναρπαστικό να μιλάς με άτομα που έχουν κίνητρα και είναι δυναμικά, αλλά μερικές φορές προσπαθούσα με νύχια και με δόντια να μην αποκοιμηθώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις σε μία συνέντευξη για δουλειά ή κάποιο άλλο κοινωνικό γεγονός, είναι να κοιμήσεις τους ακροατές σου. Πέρα από το βιογραφικό, όταν γνωρίζω κάποιον θέλω να ακούω ιστορίες για διαφορετικές πτυχές της ζωής τού ατόμου. Θέλω να ξέρω τί του συμβαίνει ώστε να καταλάβω πως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και πως αντιλαμβάνεται την επιτυχία του.

Πολλές φορές σταματώ μία συζήτηση κοινωνικού επιπέδου επειδή η κουβέντα με το άλλο άτομο έχει κάνει κοιλιά, καθώς είναι πολύ βαρετό. Άλλες φορές η εντύπωση που μου άφησε το άτομο είναι ασήμαντη και έχω πρόβλημα να τον θυμηθώ αργότερα. Κανείς δε θέλει να ξεχαστεί μετά από κάποιο πάρτι ή συνέντευξη για δουλειά.

5 βαρετοί τύποι ανθρώπων που δε θες να είσαι

Αν θες να είσαι ένα άτομο που θα θυμούνται, καλό είναι να αποφύγεις τα παρακάτω. Με βάση την εμπειρία μου, αν ένα άτομο έχει κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, δε βλέπω τρόπο να αλληλεπιδράσω μαζί του.

#1. Το άτομο που δεν αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές δυναμικές

Πρέπει να έχεις έστω και μια μικρή ιδέα για τις κοινωνικές δυναμικές. Τα άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν το κοινό τους, είναι βαρετά χωρίς καν να το καταλάβουν. Βλέπουν το κοινό τους να φωνάζει, να σηκώνεται από τις καρέκλες ή να χαζεύει στο κινητό και δεν καταλαβαίνουν ότι απλά έχει βαρεθεί και θέλει να φύγει.

Ακόμα και οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι πέφτουν σε αυτή την παγίδα που και που. Αν όμως δίνεις προσοχή στις αντιδράσεις των άλλων, θα προσαρμόσεις αυτά που λες, θα μειώσεις την ιστορία σου και θα επανακτήσεις το ενδιαφέρον τους.

Το βαρετό άτομο φλυαρεί μέχρι να τελειώσουν οι ιστορίες του, κάτι που συμβαίνει όταν το κοινό δε δίνει πλέον σημασία. 5 λάθη που σε κάνουν απίστευτα Βαρετό...

#2. Το άτομο που ανησυχεί συνέχεια για το τί θα σκεφτούν οι άλλοι

Είναι φυσικό να θες να αφήσεις μια θετική εικόνα γεμάτη αυτοπεποίθηση, αλλά όταν κάποιος ενδιαφέρεται πολύ για το πώς τον βλέπουν οι άλλοι, καταλήγει να ζει για να ευχαριστεί τους άλλους. Αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι βαρετοί γιατί προκειμένου να ικανοποιήσουν τους άλλους, δεν εκφράζουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Το να μην έχεις δική σου άποψη για τίποτα, είναι βαρετό και σε επίπεδο δουλειάς μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις. Αν ζητάς γνώμη και η απάντηση που πάντα παίρνεις είναι «Πιστεύω πως αυτό είναι υπέροχο», «Ό,τι πιστεύεις» ή «Φαίνεται οκ», σημαίνει πως δεν μπορούν να εξελίξουν την ιδέα σου. Η συνεισφορά αυτών των ατόμων είναι μηδαμινή.

Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, ακόμα και αν αυτές είναι διαφορετικές από των ανθρώπων γύρω τους. Το να είσαι αυθεντικός απαιτεί ευαισθησία. Μπορείς πολύ εύκολα να ξεχωρίσεις το άτομο που αποφεύγει να πει τη γνώμη του όταν είναι διαφορετική από τη δική σου.

Όταν κάνουμε ουσιώδεις συζητήσεις, μπορούμε να οδηγήσουμε τη κουβέντα σε πολλά διαφορετικά «μονοπάτια». Μπορείς να είσαι ευγενικός όταν διαφωνείς με κάποιον. Η ανταλλαγή απόψεων είναι απαραίτητη για να ωριμάσουμε.

#3. Το άτομο που έχει μόνιμα αρνητική συμπεριφορά

Παρόλο που είναι κατανοητό να παραπονιέσαι όταν κάτι δεν πάει καλά, η γκρίνια δεν πρέπει να είναι τρόπος ζωής. Το να παραπονιέσαι συνέχεια χωρίς να προσπαθείς να βρεις λύση, είναι κουραστικό. Τα άτομα που το κάνουν αυτό είναι πιο απασχολημένα με το να εκφράζουν τα συναισθήματά τους παρά με το να βρίσκουν λύσεις σε αυτά.

Η γκρίνια είναι εύκολη, αλλά το να προσπαθήσεις να αλλάξεις την κατάσταση απαιτεί προσπάθεια και θέληση.  Οι άνθρωποι που δεν είναι πρόθυμοι να δουλέψουν για να λύσουν τα προβλήματά τους, φοβούνται να προχωρήσουν μπροστά.

Τα παράπονα τούς βοηθούν να εκτονώνονται, αλλά ταυτόχρονα να μένουν και στη ζώνη ασφαλείας τους. Τίποτα δεν είναι περισσότερο βαρετό από το να βλέπεις κάποιον παγιδευμένο μέσα στην αρνητικότητά του.

Για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου στη δουλειά -και όχι μόνο- δες εδώ.

#4. Το άτομο που θεωρεί πως όλοι είναι βαρετοί εκτός από αυτόν

Αυτό είναι σημάδι του ναρκισσισμού. Πρόκειται για άτομα που δε βρίσκουν ενδιαφέρον σε άλλους ανθρώπους, δεν ενδιαφέρονται για νέες εμπειρίες και δεν είναι πρόθυμοι να συνάψουν σχέσεις.

Ίσως να έχεις συναντήσει τέτοια άτομα. Είναι το είδος του ανθρώπου που σε ένα πάρτι λέει με τις ώρες δικές του ιστορίες και κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να πει κάτι, το μάτι του  γυαλίζει. Αν η συζήτηση δεν είναι στραμμένη επάνω τους, βαριούνται πολύ εύκολα.

Τα άτομα που κάνουν εντύπωση είναι πρόθυμα να συνεργάζονται με άλλους, να μιλάνε αλλά και να ακούν.

#5. Το άτομο που βάζει τη σταθερότητα ως πρώτη προτεραιότητα

Κάποιοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι μέσα στη φούσκα που έχουν δημιουργήσει. Δεν επιθυμούν αλλαγή και φοβούνται κάθε τι καινούριο.

Αυτά τα άτομα αποφεύγουν να γνωρίζουν νέους ανθρώπους ή να βγαίνουν από τη ρουτίνα τους. Τείνουν να βρίσκουν δικαιολογίες και να λένε «Αυτό είναι πολύ για μένα», «Δε νομίζω πως θα μου αρέσει», «Είμαι καλός σε αυτό που κάνω».

Το να μάθεις να λες όχι είναι πολύ σημαντικό για μια ισορροπημένη ζωή, αλλά τα άτομα που λένε όχι σε κάθε νέα ευκαιρία, είναι πολύ πιθανό να ζήσουν έχοντας ως μοναδικό στόχο την αποφυγή του φόβου και όχι την απόλαυση της ζωής.

Οι άνθρωποι που δε δοκιμάζουν τίποτα καινούριο, είναι παγιδευμένοι στη φυλακή που οι ίδιοι έχτισαν, κάτι που δεν γίνεται περισσότερο βαρετό… Η άρνησή τους να εκτεθούν σε νέα πράγματα, τους κάνει να ζουν μία άνετη αλλά αδιάφορη ζωή. Μιλάνε συνέχεια για συγκεκριμένα θέματα ή επαναλαμβάνουν συνέχεια τις ίδιες ιστορίες αφού δεν έχουν κάτι άλλο να πουν.

Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου και ζήσε τη ζωή!

Δε χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου για να έχεις ενδιαφέρον. Χρειάζεται μόνο να είσαι ανοιχτός σε αυτά που σου προσφέρει η ζωή. Αν δείχνεις αδιαφορία για τα πάντα και οι άνθρωποι γύρω σου σε βαριούνται, ήρθε η ώρα να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αποφασίσεις αν ο κόσμος είναι βαρετός ή εσύ χρειάζεσαι αλλαγή.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!