Τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός; - Purpose Συμβουλευτική

Τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός; Πόσο σημαντικό είναι και γιατί να θες να γίνεις καλύτερος;

Βασικά δεν είναι απαραίτητο να πρέπει να γίνεις καλύτερος. Το σημαντικό είναι να θες να γίνεις καλύτερος. Να νοιώθεις την ανάγκη να βελτιωθείς και να έχεις την εσωτερική επιθυμία να κάνεις κάτι περισσότερο για τον εαυτό σου.

Αν δεν έχεις αυτή την επιθυμία μέσα σου, να θες δηλαδή να βελτιωθείς, να ψάχνεσαι και να θες να μάθεις καινούρια πράγματα, τότε το παρακάτω άρθρο θα είναι μεγάλη πρόκληση για εσένα.

Δεν θα σε δυσκολέψει γιατί έχει ορολογία ή γιατί είναι γραμμένο επιστημονικά. Θα σε δυσκολέψει γιατί για να εφαρμόσεις αυτά που προτείνει, θα χρειαστεί να κάνεις αλλαγές. Αλλαγές που αν δεν έχεις όρεξη, ίσως δυσκολευτείς και δεν θα τις κάνεις ποτέ.

Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει τον όρο «Χαρισματικός» και την σχέση του με την αποτελεσματική επικοινωνία. Με απλά λόγια, το να είσαι χαρισματικός είναι η επιτομή του να έχεις τέλειες διαπροσωπικές και επικοινωνιακές ικανότητες. Σημαίνει να έχεις αυτά που λέμε «soft skills».

Το καλό είναι ότι, εφόσον μπορείς να βελτιώσεις και να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το χάρισμα σου.

Πολλοί μπερδεύουμε τον όρο χαρισματικός με το χάρισμα (μία επίκτητη ικανότητα που θεωρείται ευλογία). Για να αποφύγουμε παρερμηνείες, σε αυτό το άρθρο θα αναφερόμαστε στο χάρισμα, εννοώντας χαρισματικός.Τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός;

Πως μπορείς να είσαι χαρισματικός ή να έχεις χάρισμα, λοιπόν;

Καθώς το να είσαι χαρισματικός είναι η πεμπτουσία κάποιων ικανοτήτων, χρειάζεται ένας συνδυασμός αυτών και αρκετή συναναστροφή με κόσμο.

Εξάλλου δεν θα μπορούσες ποτέ να είσαι χαρισματικός, κλεισμένος στο σπίτι σου, χωρίς να μιλάς με κόσμο.

Ξεκινώντας απλά, για να γίνεις χαρισματικός χρειάζεται να δώσεις πολύ μεγάλη προσοχή στο πως συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς τα στοιχεία που κάνουν κάποιον χαρισματικό πρέπει να είναι θετικά και ελκυστικά στους άλλους.

Άσχετα με το αν η κουβέντα αφορά κοινωνικοπολιτικά, ιδεολογικά ή επαγγελματικά θέματα, ένα χαρισματικό άτομο θα χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μεταφέρει τις απόψεις του πιο εύκολα στους άλλους.

Για αυτό το λόγο, πολλές φορές το να είσαι χαρισματικός συνδέεται άμεσα με τις ηγετικές ικανότητες. Το να είσαι χαρισματικός, λοιπόν, είναι σχεδόν απαραίτητο αν θες να λέγεσαι επιτυχημένος ηγέτης, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Αν θες να γίνεις χαρισματικός στην επικοινωνία, δες εδώ

Σκέψου, έτσι, ένα χαρισματικό άτομο, δηλαδή κάποιον που έχει αποτυπωθεί στην μνήμη σου. Το πιο πιθανό είναι να σκεφτείς ένα δημόσιο άτομο που σου έχει κάνει εντύπωση με το λόγο του, κάποιον ηγέτη χώρας ή έναν τραγουδιστή. Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο μεγάλης επιρροής.

Ίσως η σκέψη σου πάει και σε εκείνο το άτομο από τη σχολή σου, που όλοι ασχολούνταν μαζί του ή ακόμη και σε έναν συνάδελφό σου που πάντα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και όμορφα όταν είσαι γύρω του.

Συνεπώς, τι σημαίνει το να είσαι χαρισματικός;

Παρακάτω θα δούμε κάποια στοιχεία που χρειάζεται να έχει ή να αναπτύξει ένα άτομο για να γίνει χαρισματικό ή να βελτιώσει το χάρισμα του.

#1 Αισιοδοξία

Όπως και με την αυτοπεποίθηση, ένα χαρισματικό άτομο χρειάζεται να είναι ή να δείχνει αισιόδοξο. Αυτό είναι απαραίτητο για να έχεις την ικανότητα να μπορείς να δεις και να αναδείξεις το καλύτερο στους άλλους.

Πρέπει να έχεις την ικανότητα να ενθαρρύνεις τους άλλους σε αυτό που κάνουν, έτσι ώστε να τους τροφοδοτείς με θετική ενέργεια και κατ’ επέκταση να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και οι ίδιοι.

Ο περισσότερος κόσμος χρειάζεται παρακίνηση. Δεν μπορούν όλοι να βρουν το εσωτερικό κίνητρο, όπως μπορείς εσύ. Χρειάζεται, λοιπόν, να είσαι ένας άνθρωπος που εκπέμπει αισιοδοξία.

#2 Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου

Όπως και να το κάνεις, το να μπορείς να δείχνεις μόνιμα αισιόδοξος και γεμάτος αυτοπεποίθηση είναι αρκετά δύσκολο ειδικά αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη ζωή σου. Αυτό χρειάζεται διαχείριση και την ικανότητα να δείχνεις μόνο ό,τι είναι απαραίτητο.

Παρ’ όλο που πολλές φορές έχουμε πει ότι είναι σημαντικό να μπορείς να δείχνεις τα συναισθήματα σου, είναι μερικές φορές που θα χρειαστεί να τα καμουφλάρεις κάτω από έναν μανδύα αισιοδοξίας.

Το άρθρο συνεχίζεται εδώ.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!