Τα λάθη στην καθημερινότητα σου ως επιχειρηματίας και πώς να τα διαχειρίζεσαι - Purpose Συμβουλευτική

Τα λάθη στην καθημερινότητα σου ως επιχειρηματίας και πώς να τα διαχειρίζεσαι

By Ευγενία Λαζάρου | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Όλοι γνωρίζουμε για τα λάθη που κάνουμε ως επιχειρηματίες και πόσο εύκολα αυτά μας επηρεάζουν. Είναι αυτονόητο και ως ένα σημείο λογικό, όταν εργαζόμαστε σε κάτι το οποίο περιέχει ρίσκο, να υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος να κάνουμε και κάποιο λάθος.

Εξάλλου, αυτή είναι και η διαφορά των επιχειρηματιών σε σχέση με κάποιον που έχει επιλέξει μια διαφορετική επαγγελματική οδό. Η ανάληψη ρίσκου είναι μέσα στην καθημερινότητα του επιχειρηματία κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό και η διαχείριση του πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο.

Δεν ξέρω αν το λάθος παραμένει μια λέξη ταμπού για πολλούς, αν προσπαθούμε συνεχώς να την απομυθοποιήσουμε για να νιώσουμε καλύτερα στο άκουσμα της ή αν όντως έχουμε αρχίσει να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα του πιθανού λάθους.

Στα πλαίσια της αυτογνωσίας πάντως, όταν κατανοούμε τα λάθη μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να καταφέρουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας.

Πώς να αντιμετωπίζουμε τα λάθη μας;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ειδικά όταν ένας λάθος χειρισμός κοστίζει πολλά χρήματα και πολύ χρόνο. Συνήθως, πολλά από τα λάθη μας είναι σκληρά και απροσδόκητα και πρέπει να τα διορθώσουμε αστραπιαία για να δοκιμάσουμε τα αντανακλαστικά και την αντοχή μας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναδιαμορφώνουμε ή να καλύπτουμε τα λάθη μας και να τους δίνουμε μια καλύτερη και πιο συμφέρουσα μορφή για εμάς και τον εγωισμό μας.

Τα λάθη είναι για να αντιμετωπίζονται, να μας κάνουν καλύτερους, πιο σοφούς και φυσικά πιο έμπειρους, ειδικά όταν μιλάμε για ένα εργασιακό περιβάλλον που σε διαμορφώνει συνεχώς ως χαρακτήρα. Δεν είναι όλα τα λάθη καταστροφικά και δεν είναι όλες οι λάθος επιλογές λάθη. Μπορεί μια επιλογή μας πραγματικά να μην δουλέψει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας δείχνει τον τρόπο  να αναπτύξουμε κάτι διαφορετικό  και να προσπαθήσουμε για τον στόχο μας, βλέποντας από διαφορετική σκοπιά τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Δεν είναι τυχαία η φράση-γνωμικό του Thomas A. Edison «Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10,000 τρόπους που δεν λειτουργούν».

Τα λάθη στην καθημερινότητα σου ως επιχειρηματίας και πώς να τα διαχειρίζεσαι

 

Δεν χρειάζεται να κρύβουμε τα λάθη μας

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύβουμε το λάθος μας κάτω από το χαλάκι και να το αφήνουμε εκεί θέλοντας να μην το αναζητήσει κανείς ή ακόμα και να το ξεχάσουμε εμείς οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει επίσης να ρίχνουμε την ευθύνη των δικών μας πράξεων σε κάποιον άλλο. Για να μην γίνονται λάθη από άλλους που θα αφορούν εμάς, θα πρέπει να έχουμε προφυλαχθεί καλά  από ότι θα μπορέσει να μας βγάλει εκτός της πορείας μας. Αλλά όταν γίνονται λάθη από εμάς, θα πρέπει να βαραίνουν εμάς και μόνο εμάς. Όλοι θα θυμούνται έναν συνάδελφο που αναλαμβάνει την ευθύνη σε μια δύσκολη στιγμή και θα ανταποδώσουν όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το λάθος μας θα είναι πάντα εκεί να το καλύπτουμε αν δεν το αντιμετωπίσουμε δείχνοντας δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και φυσικά ωριμότητα.  Όπως οφείλουμε να κάνουμε δηλαδή, σε κάθε περίσταση που πρέπει να εμφανίσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά του εαυτού μας που δεν είναι εύκολο να παρουσιάσουμε στην καθημερινότητα μας.

Φυσικά και τα λάθη μπορούν να μειωθούν και σε έκταση και σε αριθμό. Αυτό θα το πετύχουμε ανάλογα με τις προσωπικές μας στρατηγικές και γνωρίζοντας από την αρχή τι θέλουμε να κατορθώσουμε με την κάθε μας κίνηση. Κάθε μας κίνηση δυστυχώς ή ευτυχώς έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Μερικές φορές ένας χειρισμός μπορεί να μας απογειώσει, εμάς ή την δουλειά μας, ενώ άλλες φορές μπορεί απλά να μας φέρει σε θέση απολογούμενου και αντιμέτωπους με επιπτώσεις καθοριστικές για την καριέρα μας και εμάς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ρίσκα και να προσπαθούμε να βρούμε διάφορες λύσεις. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι καλά για κάθε ενδεχόμενο και πάντα να προετοιμάζουμε και το περιβάλλον μας για τις αντίστοιχες επιπτώσεις.

 

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!