Πως να γίνεις χαρισματικός Ηγέτης - Purpose Συμβουλευτική

Πως να γίνεις χαρισματικός Ηγέτης

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Φέρε στη μνήμη σου ένα άτομο με το οποίο έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν και είναι ηγέτης.

Κάποιον προϊστάμενο ή team leader που σε βοήθησε να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό και ευχαρίστως θα συνεργαζόσουν ξανά μαζί του. Τώρα φέρε στο μυαλό σου έναν άλλο προϊστάμενο, κάποιον που προτιμάς να αποφύγεις ή ίσως και να μη ξαναδείς ποτέ. Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Τι εκφράσεις χρησιμοποιούσαν και πως σε έκαναν να αισθάνεσαι;

Πολλές φορές όταν μιλάμε για ηγέτες, ο νους μας εύκολα πηγαίνει σε ιστορικούς πολιτικούς, διάσημους επιχειρηματίες και φημισμένους στρατηγούς. Πρόσωπα-σύμβολα κύρους και εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε στο πρόσωπο, στο κύρος και την εξουσία της θέσης του και να παραβλέψουμε πως η ηγεσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι σχηματίζουν ομάδες, οι ηγέτες είναι παντού γύρω μας, σε μια παρέα φίλων, σε μια οικογένεια, σε ένα μουσικό συγκρότημα.

Η ηγεσία είναι στην πραγματικότητα μια σχέση, μια σχέση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μια ομάδα

Κανένας δεν είναι ηγέτης από μόνος του. Χρειάζεται άλλους ανθρώπους να θέλουν να τον ακολουθήσουν. Για να το καταφέρει αυτό ένας ηγέτης, πέρα από τα νούμερα και την ανάλυση δεικτών, πρέπει να γνωρίζει και μια άλλη γλώσσα. Την παγκόσμια γλώσσα των συναισθημάτων.

Τα χαρακτηριστικά του καλού ηγέτη

#1 Μεταδίδει τα σωστά συναισθήματα

Οι χαρισματικοί και αποτελεσματικοί ηγέτες πιάνουν το σφυγμό της ομάδας και γνωρίζουν ότι τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Όποτε τα πράγματα δε πάνε καλά αντί να ενισχύσουν το αρνητικό κλίμα με φωνές και αρνητισμό, μοιράζοντας ευθύνες δεξιά και αριστερά, το ανατρέπουν προτείνοντας λύσεις και καλλιεργώντας την ελπίδα.

#2 Ακούει τους άλλους

Οι ηγέτες που μεγαλουργούν ακούν τα μέλη της ομάδας τους προσεκτικά. Τα βοηθάνε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και το στρες στην εργασία τους, να εξελιχθούν και να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους και την αφοσίωση τους.

#3 Δίνει το παράδειγμα

Είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και προτιμούν να ηγούνται δίνοντας το παράδειγμα. Δεν αφήνουν τη θέση που κατέχουν να τους κάνει να αισθάνονται ανώτεροι των υπολοίπων και δε διστάζουν να κάνουν οι ίδιοι τη βρώμικη δουλειά αν χρειαστεί και να αναλάβουν την ευθύνη.
Πως να γίνεις χαρισματικός ηγέτης

#4 Ο ηγέτης παρακινεί την ομάδα

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες εμπνέουν και παρακινούν, θέτοντας το γενικότερο πλαίσιο και το σκοπό της εργασίας. Είναι αυτοί που δίνουν νόημα και βοηθούν την ομάδα να καταλάβει καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στα νούμερα και τους δείκτες, που είναι η μεζούρα της απόδοσης, με το όραμα και την αποστολή του οργανισμού.

#5 Επιλύει τις συγκρούσεις

Γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν δύσκολους ανθρώπους, θέτοντας όρια και δείχνοντας αυτοσυγκράτηση. Η ενσυναίσθηση εύκολα θυσιάζεται όταν είμαστε θυμωμένοι, εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι με κάποιον άλλο. Αφήνοντας μια κουβέντα για κάποια άλλη χρονική στιγμή με καθαρότερο μυαλό αλλά και δείχνοντας στον άλλο ότι δεν ανέχονται τα πάντα, διατηρούν τον έλεγχο και δεν επιτρέπουν στους τοξικούς ανθρώπους να χαλάσουν την συνοχή της ομάδας.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντικότατη στις ηγετικές θέσεις. Η ικανότητα να κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα αλλά και των άλλων γύρω μας, να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους και να βλέπουμε τα πράγμα τα από τη δική τους οπτική γωνία οδηγεί σε ποιοτικότερη επικοινωνία, καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και πιο επιτυχημένες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η δύναμη ενός ηγέτη δεν πηγάζει απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει αλλά από τους ανθρώπους που τον ακολουθούν και για να τον ακολουθούν πρέπει να είναι διατεθειμένος όχι μόνο να παίρνει αλλά και να δίνει. Αν θες να γίνεις κι εσύ χαρισματικός ηγέτης, δες εδώ.

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!