Όταν η Αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε Αλαζονεία - Purpose Συμβουλευτική

Όταν η Αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε Αλαζονεία

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Σιγουριά ή Αλαζονεία; Η μεγαλύτερη παγίδα στην ηγεσία και πως να την αποφύγεις

Για έναν ηγέτη, η αυτοπεποίθηση αποτελεί μεγάλο προσόν. Για την ακρίβεια, είναι ένα προσόν αναγκαίο και κρίσιμο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία – αν ξεπεραστούν – το τοπίο θολώνει,η αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε αλαζονεία και ο ηγέτης μετατρέπεται σε βάρος για την εταιρία του.

Ένας αλαζονικός ηγέτης αποξενώνει τους υφισταμένους του, κάνει ζημιά στις σχέσεις της εταιρίας και επηρεάζει αρνητικά την δημόσια εικόνα της.

Αν λοιπόν θες να γίνεις ένας χαρισματικός και αγαπητός ηγέτης, από εκείνους που τους εκτιμούν και τους σέβονται, τότε χρειάζεται να εξερευνήσεις το γιατί η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη, αλλά και τι γίνεται όταν ξεπερνιόνται τα όρια.

Η δύναμη της αυτοπεποίθησης

Οι σίγουροι και δυναμικοί ηγέτες μας μαγνητίζουν. Η αυτοπεποίθηση τους μοιάζει να είναι κολλητική καθώς και μόνο που είμαστε κοντά τους, αρχίζουμε να μοιραζόμαστε το όραμα τους για το μέλλον και να πιστεύουμε πως τα καλύτερα έρχονται.

Το μυστικό για έναν ηγέτη είναι λοιπόν να σιγουρευτεί πως έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και πως η αυτοπεποίθηση αυτή, δε θα μετατραπεί σε αλαζονεία ή υπεροψία.

Στην πραγματικότητα η αυτοπεποίθηση έχει άμεση σχέση με το πάθος και την πίστη στην ικανότητα σου να προχωράς και να πράττεις. Όταν αυτή η πίστη και αυτό το πάθος χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, τότε αρχίζεις να πιστεύεις πως μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Χρειάζεται ισορροπία.

Ο πραγματικά χαρισματικός ηγέτης ισορροπεί ανάμεσα στην αδιάσπαστη πίστη στον εαυτό του και στην ταπεινότητα. Οι μεγάλος ηγέτης δεν αφήνει τις επιτυχίες του, το κύρος του και την εξουσία του να θολώσουν την κρίση του. Δε νιώθει πιο άξιος ή ανώτερος από τους υπόλοιπους.

Και για αυτό το λόγο δεν διστάζει να βγει μπροστά και να λερώσει οι ίδιος τα χέρια του αν χρειαστεί, ούτε ζητά από τους ακόλουθους του να κάνουν κάτι που εκείνος δε θα ήταν πρόθυμος να κάνει.

Οι συνέπειες που έχει η αλαζονεία

Είναι δύσκολο να έχεις ως πρότυπο έναν ηγέτη που μόνιμα συμπεριφέρεται με αλαζονεία. Μπορεί να τον θαυμάζεις για τη θέση του, την εμπειρία του, τις δεξιότητες του, αλλά η επιθυμία σου να τον ακολουθήσεις θα έχει σβήσει από την εγωιστική συμπεριφορά του.

Ο εγωιστής ηγέτης ζημιώνει την ομάδα του και τον οργανισμό του οποίου ηγείται, πολύ περισσότερο απ’ όσο βοηθάει. Η συμπεριφορά του εξανεμίζει τη διάθεση των υπαλλήλων, παραλύει ολόκληρα τμήματα και αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε να εκφράσει μια άποψη καθώς μονάχα η άποψη αυτού του «υπέροχου» ηγέτη έχει σημασία.

Ο αλαζόνας ηγέτης λειτουργεί με βάση τον φόβο και κάνει, οποιοδήποτε έργο παράγουν οι υφιστάμενοι του, να δείχνει ελλιπές και μη αρκετό. Και φυσικά, δε χρειάζεται να σου πω πως η παραγωγικότητα, η δημιουργικότητα και η όρεξη της ομάδας του καταποντίζονται.

Το αποτέλεσμα έκτος γραφείου

Η αλαζονεία του ηγέτη βγαίνει προς τα έξω, δεν παγιδεύει στη φάκα της μονάχα εκείνους που βρίσκονται κοντά του. Η τοξική συμπεριφορά του προσβάλλει και πληγώνει άλλους μάνατζερ, σημαντικούς συνεργάτες, πελάτες, ακόμη και εκείνους που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία από εκείνον.

Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό των αλαζονικών ηγετών είναι η ανικανότητα τους να παραμείνουν ήρεμοι, ήσυχοι και να ακούσουν προσεκτικά.

Οι περισσότεροι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρέπει να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό – ειδικά κατά τη διάρκεια σημαντικών meeting – ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους άλλους να εκφράσουν τις ιδέες τους και τις απόψεις τους. Ακόμη και αν οι απόψεις αυτές διαφέρουν από την άποψη που έχουν σχηματίσει οι ίδιοι οι ηγέτες.

Θες να γίνεις πραγματικός ηγέτης; Δες εδώ

Τα γνωρίσματα που δείχνουν ότι υπάρχει αλαζονεία

Υπάρχουν πολλά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που προδίδουν την αλαζονεία ενός ηγέτη, με τα ακολουθά να είναι τα πιο συνηθισμένα.

Καυχιέται συνεχώς για τα κατορθώματα του

Ένα πολύ κλασσικό σημάδι αλαζονείας είναι η μόνιμη προσπάθεια του αλαζόνα ηγέτη να καυχηθεί για τον εαυτό του και να έχει το πάνω χέρι στην κουβέντα. Οτιδήποτε και αν του πεις πως έχεις κάνει και πως έχεις καταφέρει εκείνος θα απαντήσει πως έχει καταφέρει περισσότερα ή πως το έχει κάνει καλύτερα.

Όμως, αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από ανασφάλεια. Οι πραγματικά γεμάτοι αυτοπεποίθηση άνθρωποι δε νιώθουν πως χρειάζεται να κομπάζουν, τα κατορθώματα τους μιλούν από μόνα τους.

Δε σέβεται τον ανταγωνισμό

Η αλαζονεία συχνά τυφλώνει, με αποτέλεσμα ο υπερόπτης ηγέτης να μην κατανοεί τον ανταγωνισμό και έτσι να μην αναγνωρίζει την αξία του, και να προσβάλει τις αντίπαλες εταιρίες και τους ηγέτες τους.

Αυτή η συμπεριφορά όμως απλά τους κάνει να δείχνουν μικρότεροι και τους ρίχνει στα μάτια των άλλων. Και φυσικά μαζί με τον εαυτό τους ρίχνουν και την εικόνα της ομάδας τους ή της εταιρίας της οποίας ηγούνται.

Αργοπορεί

Η αλαζονεία σχετίζεται πολλές φορές με την αδυναμία του ηγέτη να φτάσει στην ώρα του. Και αυτό γιατί αυτή η κατηγορία ηγετών θεωρεί πως ο χρόνος τους είναι πιο σημαντικός από τον χρόνο των υπολοίπων.

Οι χαρισματικοί ηγέτες όμως δε σε αφήνουν να περιμένεις. Ξέρουν πως να τηρούν ένα πρόγραμμά και απολογούνται αν κάποια στιγμή αργοπορήσουν σε κάποιο ραντεβού.

Νωθρότητα

Αν και η σύνδεση ανάμεσα στη νωθρότητα και την αλαζονεία δεν είναι άμεσα εμφανής, καθώς η αλαζονεία συνήθως συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα επιθετικής συμπεριφοράς.

Όμως όταν η κουβέντα κατευθύνεται στη δουλειά και την εργασία η νωθρότητα και η τεμπελιά ίσως είναι το αποτέλεσμα.

Γιατί αν πιστεύεις πως τα ξέρεις όλα, τότε τι άλλο σου έχει απομείνει να μάθεις; Η συνήθεια του αλαζόνα ηγέτη να βλέπει τον εαυτό του ως ένα φωτεινό παντογνώστη, συχνά αποβαίνει καταστροφική για την παραγωγικότητα του και την ικανότητα του να αποδώσει στην δουλειά του.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι τόσο καλός στις επιχειρήσεις και στη διοίκηση που να έχει την άνεση να είναι χαλαρός στη δουλειά του. Ακόμη και ο αλαζόνας ηγέτης είναι τόσο καλός όσο καλή ήταν και η τελευταία απόφαση που έλαβε.

Έλλειψη υπευθυνότητας

Ίσως το πιο μοιραίο λάθος στο οποίο ωθεί έναν ηγέτη η αλαζονεία, είναι το να αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών.

Ο αλαζόνας ηγέτης θα σου πει με περηφάνια τα κατορθώματα του και τις κατακτήσεις του, ωστόσο θα διστάσει να παραδεχτεί οποιοδήποτε λάθος ή ατέλεια. Δεν έφταιξε εκείνος αν κάτι πήγε στραβά στο παρελθόν. Δεν έκανε εκείνος κάποιο λάθος, η αιτία του κακού βρισκόταν αλλού.

Αυτή η απροθυμία του να αναλάβει ευθύνες και να αναγνωρίσει τα λάθη του είναι που θα προκαλέσει και την κατάρρευση του. Η αλαζονεία εξανεμίζει την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο του και διαβρώνει τις σχέσεις του με τους άλλους, ώσπου στο τέλος μένει μόνος του.Αυταρχική Ηγεσία: Όταν η Αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε Αλαζονεία.

Πως να αποφύγεις την αλαζονεία

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης αλαζονείας που αν το ανάψεις φέρεσαι εγωιστικά και αν τον κλείσεις τότε γίνεσαι χαρισματικός ηγέτης. Αν ωστόσο πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται για τον τρόπο με τον οποίο ηγείται και για το τι μπορεί να αλλάξει, τότε τα ακόλουθα βήματα σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Έχε ανοιχτό μυαλό: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας μάνατζερ είναι να πιστεύει πως γνωρίζει την σωστή απάντηση για το κάθε τι και ως αυτού δεν αποδέχεται τη γνώμη των άλλων. Για να το αποφύγεις αυτό, μάθε να ακούς πρώτα τη γνώμη των άλλων και το πως έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς και να λαμβάνεις πληροφορίες από πολλές πηγές.

Ακόμη και αν δε συμφωνείς με μια άλλη άποψη, θα έχεις στη διάθεση σου πληροφορίες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική, έστω και λίγο, οπτική γωνία.

Να είσαι επιεικής: Όλοι κάνουμε λάθη. Και όταν οι υφιστάμενοι σου θα κάνουν κάποιο λάθος – κάτι που είναι αναπόφευκτο – δείξε επιείκεια και βοήθησε τους να μάθουν από τα λάθη τους. Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάς να αυξήσουν την απόδοση τους στο μέλλον και να γίνουν πιο παραγωγικοί. Κάτι το οποίο βοηθάει πολύ περισσότερο την ομάδα σου και την εταιρία σου από το να σε φοβούνται.

Να είσαι ανοιχτός στο feedback: Για να βελτιωθείς και να γίνεις πιο αποδοτικός και αποτελεσματικός χρειάζεσαι το πολύτιμο feedback των ανθρώπων γύρω σου. Του προϊσταμένου σου, των συνεργατών σου, των πελατών και οποιουδήποτε άλλου έρχεσαι σε επαφή.

Απόκτησε λοιπόν τη συνήθεια να ζητάς ειλικρινές feedback το οποίο να είναι ευθύ, άμεσο και ουσιώδες.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!