Βρες χρόνο: 4 τρόποι για να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου - Purpose Συμβουλευτική

Βρες χρόνο: 4 τρόποι για να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι σε εμποδίζει να φτάσεις του στόχους σου και να είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου;

Έχω κάνει σε πολλούς αυτήν την ερώτηση και ενώ οι πιθανές απαντήσεις είναι πολλές, η συνηθέστερη απάντηση είναι η εξής: «δεν έχω χρόνο».

«Δεν έχω χρόνο για τον εαυτό μου.»

«Δεν υπάρχει χώρος για χόμπι, διασκέδαση και νέες εμπειρίες στη ζωή μου».

«Με πνίγουν η δουλειά και οι υποχρεώσεις».

Η αλήθεια είναι πως για κάποιους, τα παραπάνω λόγια αποτελούν περισσότερο δικαιολογία παρά πραγματικότητα. Όμως διανύουμε μια εποχή δύσκολη και οι περισσότεροι από εμάς όντως επιβαρύνονται υπερβολικά με καθημερινές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Ευθύνες και υποχρεώσεις που συνήθως πηγάζουν από την οικογένεια και την επαγγελματική τους ζωή και σε μερικές περιπτώσεις, δεν επέλεξαν καν οι ίδιοι να έχουν.

Όμως χρειάζεται να κάνουμε μια απλή διαπίστωση.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για προσωπική και επαγγελματική ζωή σα να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα τους. Σα να πρόκειται για δύο ξεχωριστές και διαφορετικές όψεις ενός νομίσματος.

Αυτό το κάνουμε συχνά για λόγους ευκολίας όμως δεν παύει να είναι μια ψευδαίσθηση. Δε ζεις δύο ζωές, ζεις μόνο μία. Στην πραγματικότητα η ζωή μοιάζει περισσότερο με μια ζυγαριά, με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο να είναι το βάρος που τοποθετείς πάνω της. Βρες χρόνο: 4 τρόποι για να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

Δυστυχώς, όπως ξέρεις, ο χρόνος είναι πεπερασμένος και εδώ είναι το πρόβλημα. Έχεις μόνο 24 ώρες διαθέσιμες κάθε μέρα και από τη στιγμή που θα τις βάλεις στη ζυγαριά, δεν μπορείς να τις πάρεις πίσω.

Όσο περισσότερο βάρος βάζεις λοιπόν στην επαγγελματική σου ζωή, τόσο λιγότερο μένει για την προσωπική σου ζωή. Και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις για τους άλλους, τόσο λιγότερος χρόνος μένει για σένα.

Αν λοιπόν βρίσκεις κι εσύ πως δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για τον εαυτό σου, για διασκέδαση, χόμπι και νέες εμπειρίες και είσαι ικανοποιημένος με αυτό, τότε συνέχισε να κάνεις ότι έκανες. Αν πάλι όλα αυτά τα λαχταράς και θες να εμπλουτίσουν τη ζωή σου και να της δώσουν γεύση, χρώμα και νόημα, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να βρεις χρόνο και να ισορροπήσεις τη ζυγαριά.

Δες τί μπορείς να κάνεις για να το πετύχεις.

#1 Πες όχι

Οι άνθρωποι καθημερινά ζητάνε λίγο από το χρόνο σου. Αν λοιπόν λες κάθε φορά ναι και δίνεις πάντα το χρόνο σου σε όλους όσους τον ζητάνε, τότε μην απορείς που δε μένει χρόνος και για σένα. Μερικές φορές, η πιο αποτελεσματική και αποδοτική τεχνική διαχείρισης χρόνου είναι να πεις όχι.

Αν και ακούγεται απλό, γνωρίζω πως στην εφαρμογή δεν είναι και τόσο εύκολο. Αρκετός κόσμος θα προσπαθήσει να σε πείσει με κάθε τρόπο και θα επικαλεστεί τη λογική και το συναίσθημα.

Όμως είναι σημαντικό να τραβήξεις μια γραμμή και να θέσεις τα όρια σου. Άλλωστε, κάθε φορά που λες όχι σε κάτι, λες ναι σε κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ναι σε ένα χόμπι, ένα ναι σε μια έξοδο για διασκέδαση, ένα ναι που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εμπειρία.

#2 Ιεράρχησε τις προτεραιότητες και τους στόχους σου

Δεν είναι μόνο οι άλλοι που ζητάνε το χρόνο σου. Πολύ πιθανό κι εσύ να τον ξοδεύεις αλόγιστα εστιάζοντας σε λάθος πράγματα. Αυτό συχνά γίνεται γιατί μπερδεύεις το σημαντικό με το επείγον.

Πολλές φορές όταν θέτουμε στόχους, ξεχνάμε να θέσουμε και μια ρεαλιστική προθεσμία μέχρι την οποία θα τους έχουμε πετύχει. Αυτό όμως είναι και μια παγίδα, καθώς πολλές φορές τους κάνουμε στην άκρη για να ασχοληθούμε με άλλες εργασίες δευτερεύουσας σημασίας που μοιάζουν να επείγουν. Έτσι όμως, ασχολούμαστε πάντα με κάτι άλλο και όχι με αυτό που θέλουμε.

Το κλειδί για να αποφύγεις αυτήν την παγίδα είναι να θέσεις ξεκάθαρους στόχους και να τους δώσεις ένα χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχουν πάρει σάρκα και οστά.

Σκέψου τί είναι σημαντικό για σένα και βάλε μια ιεραρχία στις προτεραιότητές σου. Μη ξεχνάς ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Μερικές φορές πρέπει να διαλέξεις.

#3 Σχεδίασε την ημέρα σου από το προηγούμενο βράδυ

Το μέλλον είναι πάντα απρόβλεπτο. Όμως οι πιθανότητες θα ευνοούν πάντα αυτόν που έχει σχέδιο και πλάνο. Γι’ αυτό λοιπόν, αν επιθυμείς να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου για ένα ταξίδι, για κάποιο χόμπι, για μια έξοδο, τότε θα πρέπει να το προσχεδιάσεις και να το προσθέσεις στο πρόγραμμά σου.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να το πετύχεις αυτό είναι να οργανώνεις τις δραστηριότητες που έχεις να κάνεις σε μια μέρα, από το προηγούμενο βράδυ. Έχε μια ιδέα του τί θα κάνεις και σε ποια στιγμή της ημέρας και γράψε μια λίστα με τις δραστηριότητες και τις ώρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανωθείς καλύτερα και να διαχειριστείς το χρόνο σου αποδοτικότερα.

Θες να μπορείς να βρίσκεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου; Δες εδώ

#4 Ζήτα βοήθεια

Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως αν θες να γίνει κάτι σωστά, κάνε το μόνο σου. Όμως αν τα κάνεις όλα μόνος σου, τότε θα ξοδέψεις όλο το χρόνο σου εκεί. Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να είσαι δύσπιστος και να μην εμπιστεύεσαι τους άλλους. Για να γίνει κάτι σωστά δε χρειάζεται πάντα να το κάνεις εσύ, αρκεί να ξέρεις πως να ζητήσεις βοήθεια και σε ποιόν να απευθυνθείς.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της διαχείρισης χρόνου, είναι η αποτελεσματική ανάθεση εργασιών. Αν λοιπόν πνίγεσαι από δουλειές και εργασίες, δεν είναι κακό να στρατολογήσεις και κάποιον άλλο στο σκοπό σου.

Ζήτα λίγη βοήθεια, έστω για πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις λιγότερα να σε απασχολούν, θα τελειώνεις γρηγορότερα και θα έχεις περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου.

Και αν θες τη βοήθεια μας για να μπορείς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου σωστά, είμαστε όλοι στη διάθεσή σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!