Ζήσε στο τώρα - Purpose Συμβουλευτική

Τελικά ζεις στο τώρα;

Μπορεί να σου φανεί αστείο, αλλά πόσο συχνά περπατάς και σκοντάφτεις; Είσαι από τα άτομα που είναι γεμάτα μελανιές και δεν θυμούνται που τις απέκτησαν; Ίσως απαντάς σε τέτοιες ερωτήσεις με απαντήσεις του στυλ «Έτσι γινόταν πάντα», «Χρόνια τώρα χτυπάω. Δεν πειράζει, δεν είναι τίποτα». Είναι όμως έτσι;

Θυμάμαι πριν από λίγο καιρό, μία γνωστή μου είχε αναπτύξει μία ενδιαφέρουσα ασχολία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέβαζε στα social media το νέο της ατύχημα. Μία το ένα πόδι, μία το άλλο πόδι, μία το τρακάρισμα με το ντουλάπι που της χάρισε ένα νέο καρούμπαλο και τέσσερα ράμματα. Ο κόσμος έφτασε στο σημείο να την ρωτάει «Τι έχουμε αυτή την εβδομάδα;».

Ξέρω ότι το γεγονός αυτό μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται αστείο, η πραγματικότητα όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί αστεία.

Είσαι εδώ ή αλλού;

Πραγματικά, που είσαι; Τι σημαίνει άραγε το γεγονός ότι σκοντάφτεις, χτυπάς ή κοπανάς συστηματικά; Πόσο ζεις στο τώρα και πόσο στο παρελθόν ή το μέλλον; Μήπως κάτι σε απασχολεί;

Ας το δούμε λιγάκι λοιπόν. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το πώς θα ζήσεις την ζωή σου και πως θα διαχειριστείς την καθημερινότητα σου.

Υπάρχει κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στο παρελθόν και που ζει καθημερινά αναπολώντας περασμένα μεγαλεία. Κάθε κίνηση και κουβέντα τους είναι ένας ύμνος στο παρελθόν.

Αντίστοιχα, υπάρχει κόσμος που ζει απλά για να σχεδιάζει και να κάνει πλάνα για το μέλλον. κάθε μέρα περνάει και δεν έχουν προσέξει τίποτα. Ότι κι αν έχουν πετύχει, έχει ήδη ξεχαστεί γιατί σχεδιάζουν κάτι καινούριο, έναν νέο στόχο.

Πέρα από το παρελθόν και το μέλλον, υπάρχει κάτι που ο κόσμος το αποκαλεί «σκοτούρες». Όταν είμαστε φορτωμένοι προβλήματα, είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα. Και και όχι μόνο στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της, αλλά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όσο απλή κι αν είναι.

Είμαι σίγουρος ότι αν κοιτάξεις γύρω σου στον χώρο της εργασίας σου, θα δεις πολλούς τέτοιους ανθρώπους και φυσικά όχι μόνο εκεί.Ζήσε στο τώρα

Τι κοινό έχουν αυτοί;

Όπως ίσως παρατήρησες, όλοι οι παραπάνω δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στο σήμερα. Αντί να ζουν στο εδώ και τώρα, αναλώνονται με το παρελθόν, το μέλλον και τις δυσκολίες της ζωής. Όταν συμβαίνει αυτό, το τελευταίο που θα τους απασχολήσει είναι το που περπατάνε και πως. Είναι όμως κάτι που μπορείς να αγνοήσεις;

Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να ζήσεις στο τώρα. Ο ρυθμός της καθημερινότητας και οι απαιτήσεις της, μας στερούν αυτή την χαρά. Αναγκαστικά λειτουργούμε σκεπτόμενοι το μέλλον και όταν ξαποσταίνουμε για λίγο τρέχουμε κατ’ ευθείαν στο παρελθόν για να αντλήσουμε χαρά και ικανοποίηση από παλαιότερες καταστάσεις.

Όντας απόντας, θα βρεθείς αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις που θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση σου. Αδυναμία συνεννόησης με τους γύρω σου. Δυσκολίες στη σχέση σου με συγγενείς, φίλους και το άλλο φύλο. Γενικά το να απέχεις από το παρόν, δεν είναι και ότι καλύτερο.

Έλα στο τώρα

Τι μπορείς να κάνεις για να έρθεις στο τώρα; Για αρχή Ανάπνευσε! Σοβαρά. Κάνε μία παύση από ότι κάνεις (και από το να διαβάζεις το άρθρο) και ανάπνευσε. Ήρεμα και βαθιά. Άφησε στον εαυτό σου χρόνο να χαλαρώσει και να ηρεμίσει.

Μπες σε Ροή.

Η ροή είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση απόλυτης απορρόφησης σε ότι κάνεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι τέτοια η προσήλωση σου που πραγματικά χάνεις την έννοια του χρόνου. Παρόλο που είναι οξύμωρο, είναι μία κατάσταση απόλυτης λειτουργίας στο τώρα.

Θες να αποκτήσεις ροή στη ζωή σου; Δες εδώ

Συνειδητοποίησε ότι είσαι στο τώρα. Σε μία κοινωνία που οι πληροφορίες είναι ασταμάτητες και που όλοι λειτουργούν με ένα κινητό στο χέρι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις λίγο χρόνο και την θέληση να μην κάνεις τίποτα ή να απομονώσεις τις εξωτερικές περισπάσεις και να συγκεντρωθείς τελείως σε αυτό που κάνεις αυτή την στιγμή.

Αυτό μπορείς να τα πετύχεις επικεντρώνοντας την προσοχή σου σε αυτό που κάνεις τώρα. Τι συμβαίνει αυτή ακριβώς την στιγμή; Παρατήρησε την. Τι βλέπεις, ακούς και μυρίζεις; Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι κακό ή καλό, αν σου αρέσει ή όχι. Δεν κρίνεις, απλά ζεις.

Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές, και τα μάτια σου ξεχωρίζουν τα μαύρα σημεία στο λευκό φόντο, καθώς αισθάνεσαι την βαρύτητα να σε τραβάει στον πλανήτη, ξύπνα. Ανάπνευσε και καθώς αναπνέεις, συγκεντρώσου στο θώρακά σου που ανεβαίνει με κάθε σου εισπνοή, και στην ζέστη που αποβάλεις από την μύτη σου σε κάθε σου εκπνοή.

Αν αισθάνεσαι αυτό το συναίσθημα, καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ζεις στη στιγμή. Αυτό είναι, ήρθες στο τώρα…

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!