Δημόσια Ομιλία: 6 συμβουλές για Παρουσιάσεις χωρίς άγχος - Purpose Συμβουλευτική

Δημόσια Ομιλία: 6 συμβουλές για Παρουσιάσεις χωρίς άγχος

 

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, τότε η ιδέα να δώσεις κάποιες παρουσιάσεις μπροστά σε κόσμο σε κάνει να νιώθεις άβολα στην καλύτερη περίπτωση. Ο πιο πολύς κόσμος τρομάζει όταν πρόκειται να μιλήσει δημόσια, μπροστά σε κοινό, ακόμα και αν αυτό απαρτίζεται από άτομα που δεν του είναι παντελώς άγνωστα.

Το συναίσθημα αυτό όμως είναι κάτι φυσιολογικό και έχει τις ρίζες του στην ανθρώπινη βιολογία. Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια ο αποκλεισμός κάποιου από την φυλή και την κοινωνική ομάδα στην οποία άνηκε, σήμαινε θάνατο καθώς θα έπρεπε να παλέψει μόνος του απέναντι στις άγριες δυνάμεις της φύσης.

Ενώ λοιπόν τότε, το συναίσθημα αυτό, συνέβαλε στην επιβίωση μας, σήμερα μας εμποδίζει να κάνουμε τη δουλεία μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι όμως, υπάρχουν τρόποι να δώσεις μια απολαυστική για όλους παρουσίαση και όσο πιο πολλές φορές μιλάς δημόσια, τόσο πιο εύκολο γίνεται.

Είτε λοιπόν είναι η πρώτη σου φορά, είτε ήδη έχεις κάνει κάποιες παρουσιάσεις θα δεις ότι οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να νιώσεις περισσότερο σίγουρος και να αποφύγεις κοινές παγίδες στις ομιλίες σου.

#1. Γνώριζε πολύ καλά το θέμα

Ο καθένας μπορεί να απομνημονεύσει ένα κείμενο, δεδομένα και πληροφορίες και να τα πει μπροστά σε μια ομάδα. Όταν όμως υπάρχουν απρόοπτα και αναπάντεχες ερωτήσεις, ο πανικός έρχεται στο προσκήνιο.

Αν δε γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα της παρουσίασης και δεν είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις, θέτεις σε κίνδυνο την αξιοπιστία σου και βάζεις τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση. Γι’ αυτό λοιπόν όταν ετοιμάζεσαι για μια ομιλία λάβε υπ’ όψιν πιθανές απορίες και έχε σαν στόχο να γνωρίζεις τόσο καλά το θέμα, ώστε να μπορείς να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση.

#2. Απομνημόνευσε ένα εισαγωγικό κείμενο

Αν και δε θέλουμε να δίνουμε την εντύπωση πως διαβάζουμε μέσα από ένα βιβλίο ή απαγγέλλουμε απ έξω ένα κείμενο, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να απομνημονεύσουμε μια εισαγωγή για την ομιλία μας όταν πρόκειται να κάνουμε κάποιες παρουσιάσεις.

Ο ένας λόγος για αυτό είναι πως δεν έχουμε ποτέ δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση και το να έχουμε ετοιμάσει κάτι καλό από πριν για να πούμε στην αρχή, βοηθάει να κεντρίσουμε εξαρχής το ενδιαφέρον του κοινού.

Επίσης βοηθάει στο να αντιμετωπίσεις το άγχος και την αρχική νευρικότητα καθώς αυτό θα σου δώσει χρόνο στη σκηνή να εξοικειωθείς και να χαλαρώσεις.

Δημόσια ομιλία: 6 συμβουλές για Παρουσιάσεις χωρίς άγχος

#3. Μην αμελείς την πρόβα

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος σε μια δημόσια ομιλία είναι να είσαι επαρκώς προετοιμασμένος. Κάνε συνεχή πρόβα, ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία.

Φαντάσου πως βρίσκεσαι στην αίθουσα που θα γίνει η παρουσίαση και μιλάς μπροστά σε κοινό. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με το υλικό της ομιλίας σου και να νιώθεις περισσότερη σιγουριά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

#4. Χρησιμοποίησε ιστορίες και συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις

Ακόμα και αν ο σκοπός της παρουσίασης σου είναι καθαρά ενημερωτικός, το να φορτώνεις το κοινό σου με δεδομένα και πληροφορίες δε θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις εύκολα το ενδιαφέρον του για πολύ.

Ανάμειξε τα δεδομένα με περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα. Χρησιμοποίησε ιστορίες, μεταφορές και λέξεις για να δημιουργήσεις εικόνες στο μυαλό του κοινού και κρατήσεις το ενδιαφέρον του.

#5. Μίλα αργά και κάνε παύσεις

Όταν μιλάμε γρήγορα και βιαστικά δίνουμε την εντύπωση πως είμαστε νευρικοί και αγχωμένοι. Αποτέλεσμα οι ακροατές σου να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον καταιγισμό πληροφοριών και να σταματήσουν να σε προσέχουν.

Δοκίμασε να μιλάς αργά και να χρησιμοποιείς περισσότερες παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις. Αυτό θα σε κάνει να δείχνεις και πιο σίγουρος ομιλητής αλλά και να μην κάνεις πολλές χασμωδίες, τα λεγόμενα εε και αα που κάνουμε σε μια ομιλία για να γεμίσουμε χρόνο ανάμεσα στις προτάσεις.

#6. Ντύσου καλά

Οι πρώτες εντυπώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο και η προσεγμένη εμφάνιση και ντύσιμο είναι από τους πρώτους παράγοντες που την καθορίζουν. Την ημέρα της παρουσίασης βεβαιώσου πως είσαι ντυμένος κατάλληλα έχοντας λάβει υπόψιν το κοινό στο οποίο θα μιλήσεις.

Σε γενικές γραμμές είναι καλό να είσαι ένα κλικ πιο καλά ντυμένος από το κοινό που θα έχεις μπροστά σου χωρίς όμως να έχετε μεγάλη διαφορά. Βέβαια δεν χρειάζεται και να ανησυχείς υπερβολικά για την εμφάνιση, αυτό που θες είναι να εμπνέεις επαγγελματισμό και σεβασμό.

Αν και το να μιλάς μπροστά σε κόσμο είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία, στην πραγματικότητα είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα και γρήγορα γίνεται κάτι απολαυστικό και το να κάνεις επιτυχημένες παρουσιάσεις δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτήσει κανείς ώρες πτήσης και να εξοικειωθεί, ώστε το αρχέγονο συναίσθημα φόβου και πανικού να σταματήσει να τον στοιχειώνει.

Από τη στιγμή που συμβεί αυτό θα διαπιστώσεις ότι το να μιλάς δημόσια είναι μια απολαυστική διαδικασία που σε απελευθερώνει και σου δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!