3 Φορές που πρέπει να πεις Όχι στη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

3 Φορές που πρέπει να πεις Όχι στη δουλειά σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να πεις όχι στους ανωτέρους σου, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Θες να γίνεις γνωστός ως ο άνθρωπος που τα καταφέρνει. Εκείνος που αναλαμβάνει τα πάντα και τα φέρνει εις πέρας. Και ο λόγος είναι πως θες να σε προσέξουν οι ανώτεροι σου με στόχο να εκτοξεύσεις την καριέρα σου στην κορυφή.

Όμως το να είσαι ένας yesman δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις. Στην πραγματικότητα, θα υπάρχουν στιγμές που το να αρνηθείς μια εργασία είναι προς το συμφέρον της φήμης σου, της καριέρας σου και ακόμα και της ίδιας της εταιρίας.

Πως όμως μπορείς να γνωρίζεις αν χρειάζεται να απωθήσεις τις απαιτήσεις των άλλων;3 Φορές που πρέπει να πεις Όχι στη δουλειά σου

#1 Όταν δεν έχεις τους απαραίτητους πόρους

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να πιστεύεις ότι θα κάνεις κακή δουλειά και να γνωρίζεις σίγουρα ότι όντως δε μπορείς. Η πιθανότητα της αποτυχίας δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αρνηθείς ένα προτζεκτ. Άλλωστε κάποιες αποτυχίες γίνονται θαυμάσιες εμπειρίες εκμάθησης για σένα αλλά και την ομάδα σου.

Αν όμως κατόπιν σκέψης και συλλογισμού ξέρεις πως δεν μπορείς να αποδόσεις σωστά και να παραδόσεις το έργο που ζητείται, τότε είναι καλύτερα να αρνηθείς.

Πώς θα υπολογίσεις το αποτέλεσμα εκ των προτέρων;

Ξεκίνα ρωτώντας τον εαυτό σου αν έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ολοκληρώσεις σωστά την αποστολή. Για να το πετύχεις μπορεί να χρειαστείς πρόσβαση σε δεδομένα, εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένα εργαλεία κλπ.

Για το καλό της καριέρας σου θες να παράγεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αν δεν έχεις τους πόρους να το κάνεις αυτό, τότε δε μπορείς να πετύχεις.

Φαντάσου μια ομάδα από οικοδόμους να προσπαθούν να χτίσουν ένα σπίτι με ένα σφυρί και μερικές ξύλινες σανίδες.

Πιστεύεις ότι θα τα κατάφερναν; Μάλλον όχι. Επιπροσθέτως το τελικό αποτέλεσμα μάλλον θα αμαύρωνε τη φήμη όλης της ομάδας.

Αν, λοιπόν, η αποτυχία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο προσωπικό σου brand, τότε η σοφή απόφαση είναι να αρνηθείς κομψά ή να επανεξετάσεις την εργασία και τις προσδοκίες που υπάρχουν.

Εξήγησε στο αφεντικό σου γιατί οι παρόντες πόροι δεν επαρκούν και τι ακριβώς χρειάζεται για να παράξεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Θες να βάζεις σωστά τα όρια στην εργασία σου; Δες εδώ

#2 Όταν το χρονικό περιθώριο δεν είναι ρεαλιστικό

Ένα ακόμα ξεκάθαρο σημάδι πως πρέπει να αρνηθείς είναι ο διαθέσιμος χρόνος σου. Αν το πρόγραμμά σου είναι γεμάτο, τότε κάθε λεπτό που ξοδεύεις έχει τεράστια αξία και σημασία.

Κοίτα την προθεσμία που σου δίνουν. Μπορεί η εργασία να ολοκληρωθεί ως τότε; Έχεις την ευχέρεια να αφήσεις άλλα πόστα και ευθύνες για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο πρότζεκτ; Πόση ποιοτική δουλειά μπορείς να βγάλεις αν απλά τρέχεις να προλάβεις την καταληκτική ημερομηνία;

Αν δεν μπορείς να παραδώσεις σωστή και ποιοτική δουλειά, μην πεις ναι απλά για να πεις ναι. Διακινδυνεύεται η αξιοπιστία σου.

Αν δώσεις την υπόσχεση πως θα τα καταφέρεις, ενώ ξέρεις ότι θα δυσκολευτείς, τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι να δυσαρεστήσεις όλα τα μέρη της συμφωνίας. Και αυτό για τον απλό λόγο πως κανένας τελικά δεν παίρνει αυτό που θέλει.

Αντί, λοιπόν, να δεχτείς αμέσως, σκέψου το και αντιπρότεινε μια πιο ρεαλιστική προθεσμία. Έτσι, δείχνεις στον προϊστάμενο σου πως ενδιαφέρεσαι να κάνεις ποιοτική και σωστή δουλειά και όχι απλά έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο.

#3 Όταν νιώθεις πως το αίτημα είναι ανήθικο

Όσο και αν μισείς να λες όχι, το να αρνηθείς κάτι επειδή το βρίσκεις ανήθικο, αντιδεοντολογικό ή πιθανόν παράνομο, σου δίνει τη φήμη του τίμιου και έντιμου ατόμου.

Μέρος του να είσαι καλός ηγέτης, είναι να καταλαβαίνεις πότε κάτι είναι απρεπές και πότε κάτι δεν είναι το σωστό πράγμα για να κάνεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να σου ζητηθεί να «μαγειρέψεις» κάποια έγγραφα και να αναλύσεις υπέρ της εταιρίας. Και με αυτόν τον τρόπο να παραπλανήσεις σκόπιμα τους πελάτες ή να πετύχεις κάτι περισσότερο παράνομο.

Η δίψα σου να πετύχεις και να σκαρφαλώσεις στην κορυφή δεν πρέπει ποτέ να θολώνει την κρίση σου. Αν κάτι πρόκειται να σε αποπροσανατολίσει από την ηθική και τις αξίες σου, τότε αξίζει ένα αυτόματο όχι.

Όσο και αν θες να κάνεις καλή εντύπωση στον ανώτερό σου, δεν αξίζει να χαλάσεις τη φήμη και την ακεραιότητα σου.

Εξήγησε στον προϊστάμενο πως δεν νιώθεις άνετα με το αίτημα του. Αν οι επιθυμίες σου δεν γίνουν σεβαστές, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως πρέπει σύντομα να ψάξεις για κάτι καλύτερο.

Το να κάνεις κάτι ανήθικο ή και παράνομο δεν παραβλέπεται, κάποια στιγμή κάποιος θα το βρει και τότε η φήμη σου και η αξιοπιστία σου θα πληγούν σφοδρά.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!