Άγχος: 5 Τρόποι να το Αντιμετωπίσεις - Purpose Συμβουλευτική

Άγχος: 5 Τρόποι να το Αντιμετωπίσεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Για πολλούς ανθρώπους το άγχος είναι κάτι παραπάνω από ένα αίσθημα ανησυχίας που νιώθουν που και που.

Μπορεί να επηρεάσει ένα από τα πιο βασικά πράγματα δηλαδή τον ύπνο τους, αλλά και οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής τους.

Το άγχος δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι άνθρωποι όταν βιώνουν άγχος θα πρέπει να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά και να δράσουν άμεσα.

Δυστυχώς, μερικές φορές χωρίς την παρέμβαση κάποιου δικού μας ανθρώπου ή ειδικού είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τη σωματική και ψυχολογική δυσφορία που προκαλεί. Παρακάτω υπάρχουν πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις άγχος.

#1 Αντιμετώπισε τις σκέψεις που σου προκαλούν άγχος

Όσοι βιώνουν έντονο άγχος έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές παράλογες και αρνητικές σκέψεις. Μπορεί να υποθέσεις ότι θα συμβεί το χειρότερο και να πείσεις τον εαυτό σου στη συνέχεια ότι αυτή η ανησυχία σου βασίζεται στην πραγματικότητα.

Ενδεχομένως να σου γίνει συνήθεια να πιστεύεις ότι θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και κάθε θετικό αποτέλεσμα να σου φαίνεται ξένο και πρωτόγνωρο.

Για να αντιμετωπίσεις αυτές τις σκέψεις όταν κάνουν την εμφάνιση τους πρέπει να τις σκεφτείς ενεργά. Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να σκέφτεσαι συνέχεια αρνητικά.

Εάν υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να προέλθει από μια κατάσταση, τότε πίστεψε ότι αυτό θα συμβεί και άσε στην άκρη οποιαδήποτε αρνητική σκέψη.

#2 Αναγνώρισε τις αρνητικές σου σκέψεις

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τις αρνητικές σου σκέψεις, αν δεν μπορείς να τις αναγνωρίσεις. Έχε υπόψη σου ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ σωστά ή λάθος, μαύρα ή άσπρα. Το άγχος ενισχύει τα αρνητικά και μειώνει τα θετικά, αλλά είναι στο χέρι σου να συνειδητοποιήσεις ότι ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις, πότε νιώθεις ότι θα συμβεί το χειρότερο σενάριο. Αντιμετώπισε αυτή την ιδέα και πες στον εαυτό σου ότι μπορείς να το ξεπεράσεις με επιτυχία. Άγχος στη Δουλειά: Πώς να το αφήνεις πίσω πιεστική δουλειά

#3 Υιοθέτησε μια πιο αισιόδοξη στάση για να αντιμετωπίσεις το άγχος

Το άγχος αλλάζει τον τρόπο σκέψης σου και εστιάζεις μόνο στις μικρές καταστάσεις που σε αγχώνουν. Το να σκέφτεσαι αισιόδοξα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Για να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, πάρε εκείνες τις μικρές, συγκεκριμένες στιγμές που σου προκαλούν άγχος και επικεντρώσου σε όλα τα καλά πράγματα που θα προκύψουν από αυτό.

Όταν αξιολογήσεις τις καταστάσεις, θα συνειδητοποιήσεις πόσο ασήμαντες είναι σε σχέση με το δώρο της ζωής. Το άγχος, ο φόβος και η ανησυχία δεν μπορούν να σου ελέγξουν τη ζωή. Είναι συναισθήματα μεταβλητά και προσωρινά τα οποία δεν πρέπει να τα αφήσεις να σου καθορίσουν την ζωή.

Ξεκίνα κάνοντας μικρά βήματα. Δες τα πράγματα πιο αισιόδοξα για να μπορείς να βρεις πιο εύκολα λύση σε οποιαδήποτε πρόβλημα σου.

Θες να αντιμετωπίσεις το άγχος σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#4 Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται ένα διάλειμμα κάθε τόσο. Όταν αντιμετωπίζεις συχνά άγχος, χρειάζεσαι μια πνευματική διέξοδο που θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις για λίγο από οτιδήποτε σε ανησυχεί. Το διάβασμα, λίγο περπάτημα στη φύση και ο διαλογισμός  θα σε βοηθήσουν να ηρεμίσεις και να μην σκέφτεσαι τα πράγματα που σε αγχώνουν.

Ο ελεύθερος χρόνος και η χαλάρωση είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας γεμάτης και ισορροπημένης ζωής. Για να επωφεληθείς από αυτές τις δραστηριότητες και να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος σε ένα βαθμό δεν αρκεί να τις κάνεις μια φορά το χρόνο, αλλά να τις εντάξεις στην καθημερινότητα σου.

Μπορεί να σου ακούγεται ουτοπικό αν έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας και ωράρια που δεν στο επιτρέπουν. Παρόλα αυτά, ακόμη και μικρά πράγματα όπως το να ακούσεις λίγη μουσική ή να κάνεις yoga μπορούν να σε βοηθήσουν να «ξεκουράσεις» το μυαλό σου.

Ένας άλλος τρόπος να μειώσεις το άγχος σου στη ζωή σου είναι να βεβαιωθείς ότι ζεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα πρέπει να τρως καλά, να ασκείσαι καθημερινά, να κοιμάσαι αρκετά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να νιώθεις υγιής. Όταν αισθάνεσαι υγιής, είσαι υγιής.

#5 Επικοινώνησε με ανθρώπους που μπορούν να σε στηρίξουν

Η επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν βιώνουμε έντονο άγχος. Συζητώντας με τους φίλους μα και με την οικογένεια μας είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουμε τη «ρίζα» των προβλημάτων μας και να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή επίλυση.

Άλλωστε, η παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μάς ωφελεί και με έναν άλλο τρόπο, που δεν είναι άλλος από το γέλιο. Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, των ορμονών που συνδέονται με το άγχος.

Το άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικό, αλλά είναι στο χέρι σου να πάρεις τον έλεγχο και να διασφαλίσεις ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή σου. Αυτές οι τεχνικές θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος σου.

Παρόλα αυτά, αν δεις ότι ακόμα δεν μπορείς να το διαχειριστείς ή δεν είσαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα,  είναι προτιμότερο να επικοινωνήσεις με έναν έμπειρο επαγγελματία ο οποίος θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!