Μεγάλες απογοητεύσεις. Πως μπορώ να τις ξεπεράσω; - Purpose Συμβουλευτική

Μεγάλες απογοητεύσεις. Πως μπορώ να τις ξεπεράσω;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Σίγουρα έχεις γευτεί αρκετές απογοητεύσεις στη ζωή σου.

Αν πιστεύεις ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις γευτεί απογοητεύσεις, είναι να μην έχεις προσπαθήσει καθόλου.

Αυτό θα σήμαινε ότι ζεις σε ένα καβούκι, κλειστός συναισθηματικά, χωρίς εμπειρίες, χωρίς γεύση από τη ζωή και χωρίς όνειρα. Πιστεύεις ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όσο καλά κι αν στα έχει φέρει η ζωή, όσο κι αν έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε βοηθούν να ξεπεράσεις τις δυσκολίες, υπάρχει κάτι στο παρελθόν σου που το θυμάσαι με απογοήτευση, στεναχώρια και μία αίσθηση ήττας.

Ας το δούμε από την αρχή. Όσο ζεις, βιώνεις εμπειρίες. Κάποιες από αυτές είναι καλές και κάποιες κακές, άλλες πολύ καλές και άλλες τόσο κακές που δυνητικά μπορεί να σε “σακατέψουν”, αν τις αφήσεις. Αυτή είναι μία σταθερά που δεν αλλάζει.

Αυτό βέβαια είναι κάτι καλό, γιατί οι αρνητικές εμπειρίες είναι αυτές  που σε γαλουχούν, που σε ατσαλώνουν και δυναμώνουν την συναισθηματική και νοητική  πανοπλία σου. Από αυτές βγαίνεις πιο δυνατός και βελτιωμένος.

Εννοείται πως και οι θετικές εμπειρίες σε βελτιώνουν, όμως εκεί βιώνεις ένα αποτέλεσμα που είχες στοχεύσει εξ’ αρχής. Φυσικά και δούλεψες για αυτό και αντιμετώπισες και αντιξοότητες. Έμαθες και βελτιώθηκες.

Συλλογίσου λίγο όμως το παρακάτω. Σε μία δύσκολη κατάσταση που τελικά δεν τα κατάφερες, υποχρέωσες το μυαλό σου να φτάσει στα όρια του. Σε κάθε σου απόφαση και κίνηση υπήρχε κάτι καινούριο που σε εμπόδιζε. Συνέχισες όμως να παλεύεις, τις καταστάσεις και με τον εαυτό σου εσωτερικά, για να βρεις μία λύση. Ούτε αυτό ήταν αρκετό όμως. Έτσι έπρεπε να πιεστείς κι άλλο, να ξεπεράσεις ξανά τα όρια σου και να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου. Έπρεπε να συνεχίσεις, ώσπου δεν υπήρχε κάτι άλλο.

Όσο μεγαλύτερη και δυσκολότερη μία κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη και η απογοήτευση που θα βιώσεις. Δεν έχει σημασία αν αφορούσε επαγγελματικά, ερωτικά ή οικογενειακά θέματα.

Συνήθως όταν βιώνεις τέτοιες απογοητεύσεις, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αμφισβητείς τις ικανότητες σου.

  • Δεν είμαι ικανός
  • Δεν κατάφερα να ανταπεξέλθω στις περιστάσεις
  • Κάποιοι περίμεναν περισσότερα από εμένα και εγώ τους απογοήτευσα

Μεγάλες απογοητεύσεις. Πως μπορώ να τις ξεπεράσω;

Όπως είπαμε και πριν, όσο μεγαλύτερη η απογοήτευση, τόσο περισσότερα τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτραβιέσαι. Αποφεύγεις να αναλαμβάνεις ευθύνες και αφήνεις σε άλλους το φαινομενικά δύσκολο αυτό κομμάτι, γιατί φοβάσαι ότι θα υποστείς τις ίδιες ή και χειρότερες συνέπειες. Δεν θες να βιώσεις ξανά τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, οπότε αποτραβιέσαι. Αν συμβεί για λίγο, δεν πειράζει. Δεν βλάπτει να ανασυνταχτείς και να μαζέψεις τις δυνάμεις σου για να αντιμετωπίσεις εκ νέου τον κόσμο.

Αν όμως συνεχιστεί για πολύ καιρό, τότε θα αρχίσει να γίνεται πραγματικό πρόβλημα. Αν το επιτρέψεις να συμβεί, τότε χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Η λεγόμενη Ζώνη Άνεσης, είναι ο συναισθηματικός και λογικός χώρος μέσα στον οποίο κινείσαι εύκολα και προστατεύεσαι. Είναι τα πρόσωπα και οι καταστάσεις στις οποίες είσαι συνηθισμένος και ξέρεις πώς να τις χειριστείς.

Η Ζώνη Άνεσης όμως, δεν υπάρχει για να ζεις μέσα της. Υπάρχει για να αποτραβιέσαι σε αυτή ανά διαστήματα και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Να ανατροφοδοτείς τον εαυτό σου, να επεξεργάζεσαι τα νέα δεδομένα, να βγάζεις καινούρια συμπεράσματα, να αναθεωρείς κινήσεις και αντιλήψεις και όταν πλέον είσαι έτοιμος, να ξαναβγαίνεις εκεί έξω και να βιώνεις νέες εμπειρίες.

Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι τα παραπάνω όταν βιώνεις απογοητεύσεις, καλύτερα να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Υπάρχει κάτι που δεν πρόβλεψα;
  • Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω την επόμενη φορά;
  • Τι μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία;
  • Πως μπορώ να γίνω καλύτερος μετά από αυτό;

Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία. Να αντιμετωπίζεις την κάθε απογοήτευση σαν ένα ακόμα μάθημα. Ούτε η αποτυχία, ούτε η αρνητική κριτική πρέπει να σε επηρεάζει. Κάθε φορά που βιώνεις μία τέτοια κατάσταση, χρησιμοποίησε την σαν ανατροφοδότηση (feedback). Κάθε εμπειρία σου προσφέρει τη δυνατότητα να μάθεις και να γίνεις καλύτερος, άσχετα αν ήταν καλή ή κακή. Σε βοηθά να εξελιχθείς και να πατήσεις στα πόδια σου πιο δυνατός.

Όσο μεγαλύτερη η απογοήτευση λοιπόν, τόσο μεγαλύτερο το μάθημα και τόσο καλύτερος εσύ μετά. Μην επιτρέπεις σε τέτοιες καταστάσεις να σε γονατίζουν και να σε κρατάνε πίσω.

Μην το βάζεις κάτω. Πάλεψε, μάθε σήκω και συνέχισε μέχρι να τα καταφέρεις.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!