Ίσως θυμάσαι ότι όταν ήσουν παιδί μπορούσες να θυμηθείς απίστευτα πολλές λεπτομέρειες από τη μνήμη σου χωρίς καμία προσπάθεια. Ο ρυθμός με τον οποίο μάθαινες νέα πράγματα ήταν εξωπραγματικός. Ίσως ήσουν εκείνο το παιδί που ήξερε όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και τα μοντέλα τους την τελευταία δεκαετία. Ίσως ήξερες όλα τα είδη δεινοσαύρων απ’ έξω. Μπορεί να μπορούσες να απαριθμήσεις τα πρώτα 30 νούμερα του π’.
Η διαδικασία απομνημόνευσης που είχες ήταν τόσο αποτελεσματική και εύκολη που δεν σταμάτησες ποτέ για να αναρωτηθείς πως το κάνεις. Αυτό, όπως και το γεγονός ότι ήσουν πέντε χρονών και δεν σε ένοιαζε, φυσικά.
Ίσως πλέον έχεις αφήσει αυτή τη διαδικασία πίσω σου. Ίσως τα βράδια ξαπλώνεις να κοιμηθείς και κλείνοντας σιγά σιγά τα μάτια να αναρωτιέσαι «Κάτι είχα να κάνω σήμερα αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν». Τι μπορεί να φταίει;
Ίσως πλέον να βομβαρδίζεσαι από άπειρες άσχετες πληροφορίες και να υπερφορτώνεις το μυαλό σου ή μπορεί να έχεις αποστασιοποιηθεί εντελώς από την μαθητική διαδικασία μάθησης και το μυαλό σου να έχει χαλαρώσει. Μην ξεχνάς ότι οι γιατροί επιμένουν να διατηρείς το μυαλό σου ακονισμένο ασκώντας το καθημερινά για να μην χαλαρώνει.
Ας δούμε τι μπορεί να το ακονίσει.
Δεν χρειάζεται να σε τρομάζει αυτή η διαδικασία. Υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου. Άσε που δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία μάθησης που ακολουθούσες στο σχολείο, που μεταξύ μας, μπορεί να μην σου άρεσε. Εδώ μιλάμε για απλές «στρατηγικές» ή διαδικασίες για να διατηρήσεις το μυαλό σου φρέσκο και ενεργό.
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, το να αντιγράψεις μία επιτυχημένη διαδικασία είναι πολύ απλό και αποτελεσματικό. Εντάξει, δεν σου αρέσει να αντιγράφεις και θες να είσαι πρωτοπόρος. Μάθε πρώτα κάποια βασικά πράγματα για να μην χρειάζεται να δένεις σχοινάκια στο δάχτυλο κα μετά μπορείς ελεύθερα να αναπτύξεις μία δική σου μέθοδο.
Αν έβλεπες λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιο μυαλό, τι θα έβλεπες; Ποια είναι η μαθησιακή διαδικασία που ακολουθεί και με ποιον τρόπο;
Έχουμε αναφέρει άπειρες φορές την ενεργητική ακρόαση. Αυτό σημαίνει ότι σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε είναι απαραίτητο να αφιερώνουμε το 100% της προσοχής μας. Ακούω πολύ κόσμο να λέει ότι είναι φοβερός multitasker. Ότι δηλαδή έχει την ικανότητα να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Σου έχω νέα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι γραμμικός οπότε μπορείς να το ξεχάσεις αυτό. Πέρα από μηχανικές διαδικασίες όπου γίνονται αυτόματα, όπως το να περπατάς και να μασάς τσίχλα, το μυαλό σου πρέπει να εστιάσει σε μία διαδικασία για να απορροφήσει λεπτομέρειες ή να αναλύσει και να βρει λύσεις σε κάποιο πρόβλημα.
Η πρώτη απλή κίνηση λοιπόν είναι η παρακάτω. Όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο ή όταν πιάνεις κάτι νέο για να μελετήσεις, αφιέρωσε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσεις και να αναλύσεις το περιβάλλον γύρω σου. Έπειτα κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να θυμηθείς όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Αυτή η άσκηση θα κρατήσει το μυαλό σου σε εγρήγορση.
Είτε είσαι οπτικός τύπος, είτε ακουστικός, είτε κιναισθητικός, μπορείς να προσαρμόσεις τον τρόπο που μαθαίνεις, σε αυτό σου το σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να σου είναι ευκολότερο να μάθεις κάτι απλά κοιτώντας εικόνες. Ίσως σε βολεύει να διαβάζεις φωναχτά, ενώ περπατάς πάνω κάτω στο δωμάτιο. Μπορεί επίσης να σε βοηθάει αν έχεις κάτι στα χέρια σου, ένα αντικείμενο για να τα κρατάς απασχολημένα όσο διαβάζεις. Βρες τις σε βολεύει και χρησιμοποίησε το.
Κάνε ότι μπορείς για να κάνεις τη διαδικασία απλή και ευχάριστη. Χρησιμοποίησε ακρωνύμια, ρήμες και συσχέτισε αυτό που μαθαίνεις με κάτι αστείο για να βοηθήσεις το μυαλό σου να απορροφήσει τις πληροφορίες.
Να θυμάσαι ότι όπως και σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, οπότε επέμενε σε ότι κάνεις. Επίσης είναι σημαντικό, και για τη μνήμη σου, να ξεκουράζεις το μυαλό και το σώμα σου. Φρόντιζε να κάνεις μικρά διαλείμματα που θα περιέχουν και κάποια άσκηση, όπως έναν απλό περίπατο αλλά και να κοιμάσαι αρκετά.
Και φυσικά, κράτησε θετική σκέψη και προδιάθεση.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά