Τι σημαίνει άραγε ελέγχω τον εαυτό μου; Μπορώ να διατηρήσω τον έλεγχο ακόμη κι αν οι καταστάσεις δείχνουν το αντίθετο;
Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πούμε «Μπορώ να ελέγξω το περιβάλλον γύρω μου;» ή μήπως όχι;
Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι το γεγονός ότι αν ελέγχουμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε το περιβάλλον γύρω μας. Το αντίθετο δεν θα μπορούσε να γίνει, εκτός και αν μπορείς να φέρεις την βροχή χορεύοντας.
Περίεργα πράγματα θα μου πεις. Έχουμε ήδη διευκρινίσει όμως ότι το εσωτερικό μας πλαίσιο, μπορεί να διαμορφώσει την πραγματικότητα γύρω μας.
Ίσως έχεις δει την ταινία “The Matrix”. Η ταινία βασίζεται στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα και προσθέτει μία απίθανη φουτουριστική γεύση στο θέμα. Υπάρχει λοιπόν μία φανταστική σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής συναντάει ένα παιδί που κρατάει ένα κουτάλι. Το παιδί κοιτάζει το κουτάλι και όταν γέρνει το κεφάλι του, το κουτάλι γέρνει κι αυτό. Ο πρωταγωνιστής του λέει «Λύγισες το κουτάλι με τη σκέψη σου;» και το παιδί του απαντάει «Δεν υπάρχει κουτάλι».
Είναι μία φανταστική αλληγορική σκηνή που συνοψίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας γύρω μας. Η σκέψη μας ορίζει τη ζωή μας. Η σκέψη μας καθορίζει τις επιλογές και τις κινήσεις μας. «Ο νους πέρα από την ύλη».
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να διατηρήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου σε κάθε κατάσταση έτσι ώστε να υπερισχύεις κάθε φορά;
Η Πρώτη κίνηση είναι να παραμένεις πάντα ήρεμος. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι, όταν αισθάνονται ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια τους, αντιδρούν έντονα.
Η ηρεμία σου επιτρέπει διαύγεια του νου. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά και είσαι καταδικασμένος να κάνεις λάθη. Επίσης όταν αποπνέεις ηρεμία, ο κόσμος τείνει να σε υπολογίζει περισσότερο. Σε στιγμές έντασης, οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν που φαίνεται ότι διατηρεί τον έλεγχο.
Σε Δεύτερη Κίνηση διατήρησε τα επίπεδα της φωνής σου χαμηλά και σε ένταση και σε ρυθμό. Ο τόνος της φωνής σου όπως και η ταχύτητα της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Όταν είσαι εκνευρισμένος, αμήχανος ή νευρικός, ο τόνος της φωνής σου ανεβαίνει και την κάνει να βγαίνει πιο τσιριχτή. Επίσης το πιο πιθανό είναι να μιλάς γρηγορότερα.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επικοινωνιακός ειδικός για να καταλάβει ότι αισθάνεσαι άσχημα. Προσπάθησε λοιπόν όσο μπορείς, να μιλάς αργά και σταθερά. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο, το να μιλάς αργά θα σου δώσει λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτείς τι να πεις ή πώς να αντιδράσεις.
Τρίτη Κίνηση. Σε μη λεκτικό επίπεδο, δείξε την ηρεμία και τον έλεγχο σου με τις κινήσεις σου. Απλά έλεγξε τον τρόπο που κουνάς το σώμα σου στο χώρο. Απέφυγε περιττές και υπερβολικές κινήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις σαν τροχονόμος ή σαν μάστερ του καράτε όταν μιλάς. Φρόντισε να κουνάς τα χέρια και το σώμα σου τόσο, όσο να περνάς το μήνυμα σου χωρίς υπερβολές.
Όταν περιγράφεις μία μηχανή, δεν χρειάζεται να κάνεις και την κλασσική κίνηση του δεξιού χεριού που γκαζώνει. Επίσης, οι κινήσεις των δακτύλων είναι περιττές. Όταν κουνάς το δάχτυλό σου όταν μιλάς, βάζεις τους απέναντι σου σε θέση άμυνας και παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις θα σου δώσει το πάνω χέρι, θα είναι για λάθους λόγους και δεν θα κρατήσει για πολύ.
Τέταρτη Κίνηση. Χαλάρωσε και πάρε ανάσα. Μας έχουν μάθει να ρουφάμε την κοιλιά μας και να αναπνέουμε ψηλά από τον θώρακα αλλά αυτό δεν βοηθάει. Όταν αναπνέεις από τον θώρακα, η ανάσα σου βγαίνει κοφτή και αν το κάνεις για πολύ ώρα θα διαπιστώσεις ότι φουσκώνεις και λαχανιάζεις. Εξασκήσου και μάθε να αναπνέεις από το διάφραγμα. Η φωνή σου θα βγαίνει πιο αργή και πιο σταθερή και αυτό από μόνο του μπορεί να ηρεμήσει και εσένα αλλά και τους γύρω σου.
Η Πέμπτη και καθοριστική Κίνηση είναι να χαμογελάς ότι κι αν κάνεις. Το χαμόγελο παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε ότι κάνεις στη ζωή σου, πρόσθεσε ένα χαμόγελο. Θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις το κάθε θέμα θετικά, οπότε και η επίλυση του θα είναι θετική. Επίσης, όσο διατηρείς ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου, όλοι θα αναρωτιούνται τι έχεις κάνει.
Στην επόμενη συνάντηση που θα έχεις, στάσου στο ύψος σου, πάρε δύο βαθιές ανάσες, κράτησε το σώμα σου και τις κινήσεις σου χαλαρές και, αφού χαμογελάσεις στον εαυτό σου, μπες στην αίθουσα και πάρε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου.
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πιεστική Δουλειά: Πώς να έχεις τον Έλεγχο, χωρίς Άγχος
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Ψεύτικοι Άνθρωποι: 8 Τρόποι να τους Αποφύγεις
8 Σημάδια ότι είσαι Δύσκολος Άνθρωπος