Γέλα χωρίς να υπάρχει λόγος - The Purpose

Γέλα χωρίς να υπάρχει λόγος

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μου κάνουν είναι, «Γιατί γελάς πάλι;»

Χωρίς λόγο…

Αν σου αρέσει να γελάς, θα ζεις τη ζωή σου με χαμόγελο. Αν σου αρέσει να γκρινιάζεις, τότε θα ζεις τη ζωή σου με μούτρα.

Ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την έκφραση των συναισθημάτων ανάποδα.

«Θα γελάσω όταν αισθανθώ χαρούμενος και θα κλάψω όταν αισθανθώ λυπημένος».

Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε αντιδρώντας στις καταστάσεις με τα αντίστοιχα συναισθήματα. Περιμένουμε να αισθανθούμε ή να μας προκαλέσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα για να αντιδράσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Περιμένουμε να μας πουν κάτι αστείο για να γελάσουμε ή να μας πουν ότι είμαστε αποδοτικοί για να παράξουμε περισσότερο. Φαντάσου να περίμενες να σου δώσουν κίνητρο για να λειτουργήσεις με κίνητρο. Ίσως σε μπερδεύει λίγο αλλά είναι πολύ απλό.

Γέλα χωρίς να υπάρχει λόγος

Υπάρχει πολύς κόσμος που ζει στο περιθώριο ακριβώς γιατί περιμένει να νοιώσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να αντιδράσει. Παρατήρησε σε χορούς, εκδηλώσεις, γάμους, ότι ένα ποσοστό του κόσμου δεν σηκώνεται ποτέ να χορέψει ή να τραγουδήσει. Αν τους ρωτήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς θα σου πουν: «Δεν είμαι τέτοιος τύπος». Μερικοί ίσως παραδεχτούν ότι δεν ξέρουν να χορεύουν ή ότι δεν έχουν καλή φωνή για να τραγουδήσουν. Κάτι όμως στα μάτια τους δείχνει το αντίθετο. Η επιθυμία τους να διασκεδάσουν είναι μεγάλη αλλά κάτι τους κρατάει πίσω.

Αυτό δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Κάποιες φορές, δείχνει και κοινωνικό φόβο. Σε κάθε περίπτωση, τους καταβάλει το άγχος της επικείμενης «γελοιοποίησης» και αυτό τους κρατάει πίσω.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Ελάχιστοι ή κανένας δεν θα ασχοληθεί με τον αν ξέρεις να χορεύεις ή να τραγουδάς. Το κυριότερο μέλημα τους είναι αν κι εκείνοι το κάνουν σωστά.

Αν τους τραβήξεις από το χέρι και τους δείξεις ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται, τότε θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν. Δεν είναι κρίμα να περιμένεις εξωτερικό κίνητρο για να αισθανθείς καλύτερα; Τι περιμένεις για να διασκεδάσεις; Η διασκέδαση δεν θα έρθει μόνη της. Πρέπει να την προκαλέσεις. Γίνε παρουσιαστής, γίνε τραγουδιστής ή ηθοποιός στο μυαλό σου και πέρνα καλά. Λειτούργησε σαν να αισθάνεσαι ήδη το συναίσθημα που θες να βιώσεις. Ας μην ξεχνάμε το παλιό γνωμικό που λέει: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη».

Ο αμερικάνος φιλόσοφος William James το έθεσε πολύ απλά. Δεν τραγουδάμε γιατί είμαστε χαρούμενοι. Είμαστε χαρούμενοι γιατί τραγουδάμε.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να το πετύχουμε αυτό;

Αν θες να αισθανθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε ξεκίνα να σκέφτεσαι έτσι από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις το πρωί. Αν θες να αισθανθείς ενθουσιώδης, τότε συμπεριφέρσου έτσι και το συναίσθημα θα έρθει. Μπορεί να πάρει μερικά λεπτά αλλά όσο περνάει η ώρα, θα γίνεται ευκολότερο. Το σίγουρο είναι ότι πάντα πετυχαίνει αρκεί να επιμείνεις, όσο χαζό και αν σου φαίνεται.

Υπάρχουν κάποιοι βουδιστές μοναχοί που κάνουν ασκήσεις υποχρεωτικού γέλιου. Συγκεντρώνονται σε μία μεγάλη αίθουσα και κάποια στιγμή, ο δάσκαλος χτυπάει ένα γκονγκ και είναι όλοι υποχρεωμένοι να γελάσουν ακόμη κι αν δεν θέλουν. Στην αρχή είναι δύσκολο αλλά όπως ξέρεις, το γέλιο είναι μεταδοτικό. Λίγη ώρα μετά ξεσπούν όλοι σε γνήσια γέλια.

Φαντάσου μία αίθουσα γεμάτη φαλακρούς μοναχούς να γελάνε χωρίς λόγο… Μάλλον γελάς κι εσύ λίγο τώρα!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Αρχίζουν να χαζογελάνε χωρίς λόγο, ειδικά σε καταστάσεις που είναι φορτισμένες ή απαιτούν σοβαρότητα, και μετά από λίγο ξεσπάνε σε γέλια. Το γέλιο σε κάνει να γελάς, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό είναι και το μυστικό της ευτυχίας.

Οι περισσότεροι ενήλικες βέβαια, δεν λειτουργούν έτσι. Θέλουν να έχουν συγκεκριμένο λόγο για να γελάσουν. Ο καλύτερος λόγος για να γελάσεις λοιπόν, είναι το ίδιο το γέλιο.

Δες ένα σχετικό βίντεο:

Την επόμενη φορά που θα μπεις σε έναν χώρο με μαζεμένο κόσμο, μπες χαμογελώντας ελαφρά και παρακολούθησε τον κόσμο να παρασύρεται σε γέλια, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέται τι είναι τόσο αστείο και γιατί γελάτε όλοι μαζί χωρίς λόγο.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!

Για τον Συγγραφέα

Του Βασίλη του αρέσει να μιλάει, να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων, να ταξιδεύει και να βάφει μινιατούρες, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Έχει πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις και την Εταιρική Επικοινωνία από το University of Indianapolis και έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις Stand Up Comedy, σε ελληνικό κοινό. Έχοντας δουλέψει σε έναν μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ελλάδα ως εκπαιδευτής προσωπικού και διαχειριστής μεγάλων εταιρικών πελατών, μεταξύ άλλων καθηκόντων, θέσεων και projects, αισθάνθηκε την ανάγκη να ερευνήσει την διαφορετικότητα της ανθρώπινης φύσης. Έτσι ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορούσε για να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Το πάθος του για τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα αποτελέσματα της μετασχηματιστικής διαλεκτικής τον οδήγησαν στο να πιστοποιηθεί ως NLP Coach υπό την αιγίδα του ABNLP και να εστιάσει τις σπουδές του στο Life Coaching. Πιστεύει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία και η ενσυναίσθηση είναι ύψιστης σημασίας για την συναναστροφή των ανθρώπων. Αυτό προσπαθεί να μεταδώσει μέσω των σεμιναρίων αποτελεσματική επικοινωνίας και της συνεχόμενης επαγγελματικής του εκπαίδευσης.