Οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας, οι συνεχείς υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι συνεχώς, μας φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Το αυξημένο και μακροχρόνιο στρες.
Το συναίσθημα αυτό λειτουργεί ως ένας συναγερμός στο σώμα μας. Ενεργοποιεί ένα σύστημα μάχης ή φυγής το οποίο, καθώς ο άνθρωπος εξελισσόταν ανά τους αιώνες, τού έσωζε τη ζωή βοηθώντας τον να ξεφύγει από άγρια αρπακτικά ή να κυνηγήσει θηράματα.
Όταν όμως αυτή η σωτήρια αντίδραση ενεργοποιείται είκοσι και τριάντα φορές την ημέρα, τότε παύει να είναι σωτήρια.
Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτόν τον ενσωματωμένο συναγερμό για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως το να προλάβουμε το λεωφορείο, να διαχειριστούμε δύσκολους συναδέλφους ή καθυστερημένοι να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο.
Αυτή η συνεχής καθημερινή κατάσταση στρες που βιώνουμε, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα.
Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε τρόπους να χαλαρώνουμε και να αντισταθμίζουμε αυτές τις στιγμές πίεσης και άγχους με στιγμές χαλάρωσης , δημιουργίας και θετικότητας μέσα στη μέρα.
Η άσκηση παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Ειδικά για κάποιον που περνάει το σύνολο της ημέρας του καθιστός σ ’ ένα γραφείο. Πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία και την αυτοπεποίθηση, η συχνή άσκηση μειώνει τα επίπεδα στρες, άγχους και πνευματικής κούρασης στο σώμα μας .
Δεν έχει σημασία ο τρόπος, κάνε κάτι που σου αρέσει όπως χορό, άθλημα , γυμναστήριο ή κάτι άλλο και βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Ακόμα και ένα 20λεπτο περπάτημα σε μια περίοδο με έντονο στρες θα σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις καλύτερα.
Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Ζούμε σε ομάδες και συμμετέχουμε συχνά σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις μαζί με άλλους. Η συχνή ανθρώπινη επαφή είναι πολύ σημαντική για τη ψυχολογική υγεία μας.
Και όχι απλά η ανθρώπινη επαφή αλλά και η συναισθηματική σύνδεση. Το αίσθημα δηλαδή πως τα άτομα με τα οποία μιλάμε μας κατανοούν.
Μια καλή τακτική λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε το στρες σε μια κατάσταση είναι να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και τα συναισθήματα μας με ένα άτομο που εμπιστευόμαστε και μας καταλαβαίνει.
Η ηρεμία και η διασκέδαση βάζουν το σώμα μας στην αντίθετη κατάσταση απ’ ότι το άγχος και το στρες. Το γέλιο και το χαμόγελο μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και άλλων ορμονών που σχετίζονται με το στρες και ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ευδιαθεσία και την αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο, μας βοηθάνε να γυρίσουμε τον διακόπτη του άγχους και να τον βάλουμε στο off.
Το χαμόγελο, το γέλιο και οι θετικές σκέψεις μας, είναι απαραίτητα μέσα στη μέρα καθώς μπορούν να μας ανακουφίσουν και να μας χαλαρώσουν από την πίεση και την ένταση σε μια δύσκολη στιγμή.
Δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από μια δύσκολη περίσταση, από ένα χρέος που διογκώνεται συνεχώς ή από ένα μεγάλο πρότζεκτ στη δουλειά. Όταν όμως αισθάνεσαι κόπωση και πώς το στρες σε καταβάλλει, είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να απομακρυνθεί για λίγο.
Δε λέω πως πρέπει να αποφύγεις ότι σου προκαλεί έντονο άγχος, αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Αφήνοντας όμως για λίγο στην άκρη το πρόβλημα και κάνοντας κάτι που σε χαλαρώνει, βοηθάς τον εαυτό σου να ηρεμήσει, να δει τα πράγματα πιο καθαρά και να αισθάνεται λιγότερο καταπιεσμένος.
Σε γενικές γραμμές το πρόβλημα με το στρες δεν είναι τόσο το ίδιο το συναίσθημα του άγχους. Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η συχνότητα με την οποία το συναντάμε καθημερινά και το γεγονός ότι αναλογικά οι στιγμές χαλάρωσης είναι λιγότερες.
Ο τρόπος που εμείς ερμηνεύουμε καταστάσεις ως σημαντικές ή απειλητικές επίσης επηρεάζει τα επίπεδα άγχους μέσα στην ημέρα.
Η βασική πηγή του έντονου στρες στη σύγχρονη ζωή έρχεται κυρίως από την αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο.
Πιστεύουμε πολλές φορές πως τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δε θα βελτιωθούν ή θα χειροτερεύσουν και δεν έχουμε καμία έξοδο από αυτά. Μπορεί επίσης να αισθανόμαστε πως δεν έχουμε καμία στήριξη από κάποιον άλλο.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποδεχτούμε πώς ο έλεγχος μας σε πράγματα και καταστάσεις είναι περιορισμένος. Για αυτό πρέπει κανείς να επικεντρώνεται περισσότερο σε αυτά που μπορεί να επηρεάσει, σε αυτά που μπορεί να κάνει και αυτά που μπορεί να τα αλλάξει, και να ανησυχεί λιγότερο για αυτά που δε μπορεί να ελέγξει.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Ψεύτικοι Άνθρωποι: 8 Τρόποι να τους Αποφύγεις