Σκέφτομαι τον τίτλο του άρθρου και ταυτόχρονα σκέφτομαι και τραγελαφικά ή οξύμωρα σχήματα εργασίας, όπως το να είσαι vegetarian και να δουλεύεις σε σφαγείο, να είσαι πασιφιστής και να είσαι μόνιμο στέλεχος στο στρατό ή να έχεις αγοραφοβία και να δουλεύεις στη λαϊκή αγορά. Βλέπεις, πολλές φορές οι προσωπικές αξίες συγκρούονται με τη δουλειά μας.
Βέβαια δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τόσο ακραία παραδείγματα για να δώσω έμφαση σε αυτό που θέλω να πω. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, βάσει της θεωρίας του Clare Graves, υπάρχουν επίπεδα αξιών και πέρα από αυτά, υπάρχουν και προσωπικές αξίες, που ορίζουν τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας.
Το θέμα είναι, κατά πόσο συμβαδίζουν οι προσωπικές αξίες μας με την εργασία που έχουμε αναλάβει και κατά πόσο αυτό μπορεί να μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά.
Μπορώ να σκεφτώ διάφορα καθημερινά παραδείγματα που μπορεί να σου προκαλούν εσωτερική σύγκρουση. Για παράδειγμα, να εργάζεσαι για μία εταιρία που λειτουργεί με γνώμονα το χρήμα (τώρα θα μου πεις, και ποια δεν το κάνει αυτό;), ενώ εσύ έχεις ανθρωποκεντρικές αξίες μέσα σου.
Αυτό σίγουρα θα σου προκαλούσε εσωτερική αναστάτωση, καθώς θα έπρεπε να πας ενάντια στις αρχές σου για να εργαστείς σε αυτήν την εταιρία. Από την άλλη, θα μπορούσες να δουλεύεις σαν πωλητής σε εταιρία δικτυακού marketing, ενώ ο ίδιος θεωρείς ότι αυτού του είδους η εντατική πώληση, είναι ύπουλη και ενοχλητική.
Θα είχες πρόβλημα επίσης αν δούλευες σε γραφείο τελετών ενώ ο ίδιος δεν έχεις συμφιλιωθεί με την έννοια του θανάτου. Τέλος, σκέψου να δουλεύεις υπό την ηγεσία ενός προϊστάμενου που φωνάζει και κατηγορεί το προσωπικό του, ενώ εσύ είσαι άνθρωπος που θες ηρεμία στον εργασιακό σου χώρο. Δύσκολα τα πράγματα.
Το θέμα είναι ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο τομέας εργασίας περνάει μία δύσκολη φάση και οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες, μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξεις σε ένα περιβάλλον που να μη σου αρέσει.
Ακόμα κι αν το δεις από την πλευρά της εταιρίας, μπορεί να είναι πρόβλημα αυτό. Το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού, είναι απαραίτητο να αναπτύξει μία διαδικασία που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και θα αξιολογεί το προσωπικό που προσλαμβάνει, έτσι ώστε οι προσωπικές αξίες του να συνάδουν όσο περισσότερο γίνεται με τις εταιρικές αξίες. Έτσι, θα έχει ανθρώπους που λειτουργούν με θετική προδιάθεση, χωρίς να πιέζονται.
Αν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε τα επίπεδα άγχους σου θα είναι σε υψηλά επίπεδα σε καθημερινή βάση. Η επίδραση ενός τέτοιου χώρου ξεκινάει πριν καν μπεις σε αυτόν το χώρο. Ίσως σου έχει τύχει να είναι Κυριακή απόγευμα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να πας στο γραφείο και πως θα ανταπεξέλθεις σε αυτό το κλίμα. Φυσικά, μία τέτοια κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σου.
To μυαλό σου δε ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε φυσικές ή συναισθηματικές απειλές. Τα καθημερινά, αυξημένα επίπεδα άγχους, εκτοξεύουν την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης.
Σε μικρές δόσεις αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά σε μεγάλες ή σε συνεχόμενες και καθημερινές, μπορεί να είναι καταστροφικό για τον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σου προκαλέσει κατάθλιψη, προβλήματα δυσπεψίας, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου, αύξηση βάρους, προβλήματα μνήμης, ακόμα και καρδιοπάθειες.
Εφόσον έχεις εντοπίσει ότι αντιμετωπίζεις τέτοιο πρόβλημα, καλό είναι να κάνεις στον εαυτό σου, τρεις ερωτήσεις που είμαι σίγουρος ότι μπορούν να σε βοηθήσουν.
Δες λοιπόν, πως μπορείς να διαμορφώσεις την κατάσταση γύρω σου. Τί κινήσεις μπορείς να κάνεις για να κάνεις το εργασιακό σου περιβάλλον καλύτερο. Υπάρχει κάτι που μπορείς να συζητήσεις με τους συναδέλφους ή τον προϊστάμενο σου, που θα βοηθήσει την κατάσταση; Ίσως μία αλλαγή θέσης;
Αν έκανες ότι περνάει από το χέρι σου για να αλλάξεις το εργασιακό σου περιβάλλον και διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω, τότε το αμέσως επόμενο είναι να δεις πως μπορείς να προσαρμοστείς εσύ σε αυτό το κλίμα. Μπορείς να αλλάξεις ωράριο εργασίας; Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα εργασία γενικότερα; Είναι απαραίτητο να προσεγγίσεις το θέμα συνειδητά και ώριμα. Έτσι ώστε να μπορείς να αποδεχτείς τις οποιεσδήποτε αλλαγές θες να κάνεις και να τις κάνεις χωρίς γκρίνιες ή διαμαρτυρίες.
Εάν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τις αλλαγές που θες και εσύ ο ίδιος δεν αντέχεις να προσαρμόσεις τον εαυτό σου, τότε έχει έρθει η ώρα να βρεις τρόπους να αλλάξεις το περιβάλλον εντελώς. Μία εργασιακή αλλαγή είναι απαραίτητη σε αυτήν τη φάση, αν θες να ζήσεις με ηρεμία και υγεία.
Πριν κάνεις βιαστικές κινήσεις, έλεγξε αν μπορείς να το κάνεις εντός της εταιρίας που δουλεύεις. Μία αλλαγή γραφείου σε άλλο κτήριο, σε άλλη πόλη ή χώρα (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και έχεις όρεξη φυσικά) θα κάνει τη διαφορά.
Εναλλακτικά, ξεκίνα να ψάχνεις τις προοπτικές σου εκτός της εταιρίας, πριν αποχωρήσεις. Φρόντισε να φτιάξεις ένα νέο, παραγωγικό και ήρεμο κλίμα πριν κάνεις τα επόμενα βήμα. Εξάλλου, κανείς δε θέλει να μείνει άνεργος χωρίς πλάνο.
Κι αν θες βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μας.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου