Τι είναι ο φόβος δέσμευσης; Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν όταν τα πράγματα σοβαρεύουν; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τί είναι αυτό που τους κάνει να απομακρύνονται από μία σχέση, όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση; Όταν νοιώθουν ότι τα συναισθήματα τους, μπορεί να τους προδώσουν;
Δε ξέρω αν θυμάσαι ή αν έχεις δει την ταινία με την Τζούλια Ρόμπερτς, που ο φόβος της για το γάμο, την οδηγεί να το σκάει από την εκκλησία κάθε φορά που φτάνει στο παρά ένα. Τώρα δε φαντάζομαι ότι εσύ θα καβαλήσεις ένα άλογο και θα το σκάσεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πραγματική.
Αν δίναμε ένα όνομα σε αυτή την κατάσταση, θα ήταν Φόβος Δέσμευσης. Δεν είναι απλά ένας όρος που κατέβασα από το κεφάλι μου, αλλά μία πραγματική κατάσταση, η οποία έχει αρχίσει να απασχολεί αρκετά τους ειδικούς, ώστε να την ονομάσουν και να κάνουν μελέτες για αυτή.
Έχει αρχίσει να γίνεται ένα πραγματικά τεράστιο πρόβλημα. Σε μία περίοδο που η άμεση και απόλυτη ευχαρίστηση είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις με ένα πάτημα στην οθόνη του κινητού σου, γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεις ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να επενδύσουν σε μία σχέση.
Πλέον στα σχολεία, δε μας διδάσκουν το πώς να επιδιορθώνουμε τα πράγματα ή τις καταστάσεις. Μας μαθαίνουν ότι όλα είναι αναλώσιμα. Άνθρωποι, συναισθήματα, αντικείμενα. Γιατί, λοιπόν, να επενδύσεις σε μία σχέση που θέλει χτίσιμο, όταν μπορείς να ανοίξεις μία εφαρμογή ευρέσεως συντρόφου και να αναπληρώσεις το κενό άμεσα και χωρίς κανένα συναισθηματικό δέσιμο;
Κλινικοί ψυχολόγοι ερευνούν το θέμα και τα συμπεράσματα είναι τα αναμενόμενα. Κυριότερος λόγος που υπάρχει ο φόβος δέσμευσης είναι οι πρότερες εμπειρίες.
Εντάξει, το καταλαβαίνω. Κάποτε πληγώθηκες, στεναχωρήθηκες, ίσως έχασες και αρκετά χρόνια από τη ζωή σου και σκέφτεσαι ότι δύσκολα θα τα αναπληρώσεις. Που είναι όμως η κριτική σκέψη;
Δηλαδή, επειδή είχες την ατυχία να γνωρίσεις ένα άτομο που αποδείχτηκε ακατάλληλο για εσένα, αυτό θα σε κάνει να τρέχεις για όλη σου τη ζωή; Ως πότε θα τρέχεις και θα αποφεύγεις την αλήθεια;
Όσο κι αν πληγώθηκες, δε θα το ξεπεράσεις απομονώνοντας τα συναισθήματα σου. Ξέρω ότι το δυσκολότερο πράγμα είναι η αποδοχή. Δε γίνεται όμως χωρίς αυτή.
Σε περίπτωση που δεν το μάντεψες ακόμα, ο δεύτερος λόγος που υπάρχει ο φόβος δέσμευσης, είναι οι καταστάσεις που βιώσαμε μικροί στο σπίτι.
Τείνουμε να αντιγράφουμε συμπεριφορές ή να κινούμαστε εντελώς αντίθετα από αυτές. Αν υποθέσουμε ότι μεγαλώνοντας, βίωσες αστάθεια στη σχέση των γονιών σου και έβλεπες έναν από τους δύο να πηγαινοέρχεται και να μην προσφέρει πραγματικά, τότε η τάση σου για φυγή είναι αναμενόμενη.
Στην ουσία, είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης. Αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, αν σε έχουν απογοητεύσει και βλέπεις την αγάπη και τη φροντίδα που έχεις προσφέρει να πηγαίνει στράφι, τότε γιατί να κάνεις το ίδιο ξανά; Γιατί να μην επενδύσουν οι άλλοι σε εσένα, ενώ εσύ απλά θα εισπράττεις;
Επίσης, μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης, περιπτώσεις που υπάρχει και τρίτο πρόσωπο, που υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα και φυσικά και περιπτώσεις, που απλά δε σε θέλει τόσο πολύ για να επενδύσει σε κάτι βαθύτερο.
Η μαγεία είναι να μη φοβηθείς να κάνεις αυτό που λέμε, το άλμα της πίστης. Κάθε νέα σχέση, είναι μία νέα αρχή.
Είναι καλό να μπορείς να μπεις με καθαρή διάθεση και όρεξη. Να μπορείς να προσφέρεις, όχι γιατί αυτό περιμένουν από εσένα, αλλά γιατί αυτό θες.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μη γυρεύεις ανταλλάγματα και ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Να μπορείς να πατήσεις γερά στα πόδια σου, ακόμα κι όταν έχεις απογοητευτεί ξανά και ξανά και να μη διστάζεις να ανοιχτείς για άλλη μία φορά.
Αν δεν μπορείς να μπεις σε μία σχέση, καλό είναι να το πεις από την αρχή, για να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις σου.
Αν πάλι, είσαι με ένα τέτοιο άτομο, φρόντισε να σεβαστείς το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνο. Φρόντισε επίσης τον εαυτό σου και αν δεις ότι οι υποχωρήσεις που κάνεις σε βγάζουν από τα όρια που έχεις θέσει, τότε κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και στο άλλο άτομο και αποχώρησε.
Μάθε από αυτό. Εξελίξου, ωρίμασε και γίνε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Νιώθεις Ανήσυχος και Χωρίς Κίνητρο: Ποιες είναι οι αιτίες
Είσαι Εξωστρεφής; Αυτές οι Δουλειές είναι για σένα!
Φόβος για το Άγνωστο: 6 Τρόποι να τον Ξεπεράσεις
Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική