Πως να αποκτήσεις Αυτοεκτίμηση (πλήρης οδηγός) - Purpose Συμβουλευτική

Πως να αποκτήσεις Αυτοεκτίμηση (πλήρης οδηγός)

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η αυτοεκτίμηση συννδέεται αμέσα με το πως βλέπεις τον εαυτό σου

Τα θέματα της αυτοεκτίμησης βρίσκονται ανάμεσα στο ποιος είσαι και ποιος νομίζεις ότι θα έπρεπε να είσαι. Παραδόξως, οι περισσότερες περιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης προέρχονται από το πως σε βλέπουν οι άλλοι και πως σου συμπεριφέρονται. Όμως, η λύση για να αυξήσεις την εκτίμηση προς τον εαυτό σου πρέπει να προέλθει από σένα και πρέπει να βγει προς τα έξω.

Παρακάτω σου παρουσιάζω μερικές σημαντικές στρατηγικές για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι:

#1 Ανακάλυψε τον πραγματικό λόγο

Το να αναγνωρίσεις τον πραγματικό λόγο για την χαμηλή σου αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς.

Παραπάνω σου παρουσίασα αρκετούς λόγους που δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Μπορεί ένας από αυτούς να βρίσκει τελικά απήχηση σε σένα. Ίσως οι γονείς σου να σου είπαν ότι ποτέ δεν είσαι αρκετά καλός ή ότι δεν μετρούσες και πολύ. Δουλεύω με πελάτες που συνεχώς μοιράζονται ιστορίες από την συμπεριφορά των γονιών τους και την σημαντική επίδρασή που έχουν στις ζωές τους.

Ότι εμπειρίες και αν έχεις, και όποιο και αν είναι το πραγματικό πρόβλημα, σου συνιστώ να έχεις κάποιον που να σε υποστηρίξει σε όλη τη διαδικασία του να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Βρες έναν σύμβουλο, ένα θεραπευτή, κάποιον που να έχει γνώσεις επί του θέματος και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα τραύματά σου και τις εμπειρίες τους παρελθόντος. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες τακτικές και στρατηγικές που μπορούν να σου προτείνουν.

Ενώ μπορείς να είσαι σε θέση να κάνεις πολλή δουλειά από μόνος σου, η εμπειρία μού λεει ότι αν δεν αντιμετωπίσεις τη ρίζα του προβλήματος, αυτή η αίσθηση θα επιστρέψει με τον καιρό. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την αλήθεια. Δεν μπορείς να κλείσεις παλιές πληγές αν δεν βρεις την πηγή του προβλήματος. Δεν θα είναι εύκολο αλλά θα πρέπει να το κάνεις αν θες να έχεις αυτοπεποίθηση.Πως να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση (πλήρης οδηγός)

#2 Δες πως σε βλέπουν οι άλλοι

Δες τον εαυτό σου ανάλογα με το πως σε βλέπουν οι άλλοι και μίλα στον εαυτό σου όπως κάνουν οι άλλοι. Τι εννοώ από αυτό; Σκέψου το άτομο που σε αγαπά περισσότερο στον κόσμο. Άνευ όρων.

Τώρα, πάρε ένα λεπτό, και φαντάσου ότι βλέπεις τον εαυτό σου από τα δικά τους μάτια. Κοίτα από την δική τους οπτική. Οπότε τι παρατηρείς για σένα; Τι βλέπουν σε σένα και τι είναι αυτό που παρατηρούν πιο πολύ σε σένα;

#3 Κάνε ότι καλύτερο μπορείς

Όταν κάνεις το καλύτερό σου και βάζεις όλη σου την προσπάθεια, ξεκινάς να νιώθεις καλύτερα για σένα.

Τώρα, αυτό μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα, και μερικές μέρες μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν κάνεις ότι καλύτερο μπορείς όσο έκανες την προηγούμενη μέρα. Αυτό είναι λογικό. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς με αυτά που έχεις.

Όταν ξέρεις ότι έκανες το καλύτερό σου, δεν μετανιώνεις για τίποτα. Αν κάνεις το καλύτερό σου και κάποιος σε κριτικάρει για αυτό, είναι πιο εύκολο να το αψηφάς καθώς ξέρεις ότι έκανες το καλύτερό σου.

Ρωτώ τους πελάτες μου συνεχώς τι νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερο ή αν νιώθουν απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα. Αν στην ερώτηση «έκανες ότι μπορούσες;» απαντήσεις θετικά τότε δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις παραπάνω – μέχρι την επόμενη φορά .

#4 Κάνε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν

Η λέξη κλειδί είναι η ευχαρίστηση. Βρες πράγματα που σε ευχαριστούν και έχουν ένα σκοπό για σένα.

Πολύ συχνά συμμετέχουμε σε δραστηριότητες ή σε σχέσεις που μας αφήνουν άδειους μέσα μας. Είναι καιρός να βάλεις περισσότερη προσοχή, χρόνο και προσπάθεια σε εκείνα τα πράγματα που θα κάνουν καλό στο σώμα σου, την ψυχή σου και το μυαλό σου. Και συμμετείχε σε πράγματα που σε γεμίζουν. Αναγνώρισε τι σε ευχαριστεί πνευματικά, συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά.

Όταν κάνεις κάτι που σε γεμίζει χαρά και σε κάνει να νιώθεις ότι αξίζει τον κόπο, θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοεκτίμηση.

#5 Αναγνώρισε ποιος είσαι και να είσαι αληθινός

Η αυτογνωσία είναι σημαντικός παράγοντας για να πετύχεις στη ζωή σου και να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση. Σε μερικές περιπτώσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης προέρχεται όταν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι στα αλήθεια, και την αξία που κουβαλάς σαν άνθρωπος. Πολλοί από εμάς προσπαθούμε συνεχώς να ενσωματωθούμε και χάνουμε τον εαυτό μας.

Ξόδεψε τον χρόνο σου με το να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Πάρε τον χρόνο σου να ανακαλύψεις ποιος είσαι. Μερικά πράγματα που πρέπει να ανακαλύψεις είναι:

  • ανακάλυψε τις δυνάμεις σου και τα ταλέντα σου

  • αναγνώρισε την αξία σου και αποκάλυψε τα πάθη σου

  • κατάλαβε τις αξίες σου και τι είναι σημαντικό για σένα

  • σκέψου πως θες να συνεισφέρεις στον κόσμο

  • αναγνώρισε τα κρυφά σου σημεία.

Αν θες να αλλάξεις προς το καλύτερο, δες εδώ

#6 Αυτοεκτίμηση σημαίνει να αποδεχτείς τον εαυτό σου

Πάρε την απόφαση να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Μάθε ότι ανεξάρτητα από τι σου έχουν πει, από τι έχει συμβεί και τι λάθος έχεις κάνει ή τι προκλήσεις αντιμετωπίζεις, είσαι αρκετός. Κάνεις ότι καλύτερο μπορείς με αυτά που έχεις.

Όλοι θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί αλλά πρώτα πρέπει να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας. Αυτό σημαίνει αυτοεκτίμηση.

#7 Σταμάτα να συμβιβάζεσαι

Όταν αφήνεις τους άλλους να σε πιέζουν ή να βάζεις τα δικά τους θέλω πάνω από τα δικά σου, ή να κρύβεσαι πίσω από αυτά που θέλουν οι άλλοι για σένα, αυτό ρίχνει την αυτοεκτίμηση σου. Βάζεις τις δικές τους ανάγκες πάνω από τις δικές σου και το μυαλό σου σκέφτεται ότι ίσως να μην είσαι τόσο σημαντικός. Την περασμένη βδομάδα δούλεψα με δύο πελάτες πάνω σε αυτό το θέμα. Και οι δυο έβαζαν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους και αυτό είχε αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους.

Δεν προτείνω να μην φροντίζεις τα παιδιά σου και την γυναίκα σου, ή να μην αντεπεξέρχεσαι στις ανάγκες της δουλειάς σου και να μην βρίσκεσαι με τους φίλους σου. Αλλά πρέπει να προσέξεις και τον εαυτό σου. Συμβιβαζόμαστε με το να ταιριάξουμε με τους άλλους, να αγαπηθούμε και να αναγνωριστούμε. Αλλά αν συνεχώς συμβιβάζεσαι, δεν θα νιώθεις ποτέ ικανοποιημένος.

Πόσο συχνά αφήνεις τους άλλους να πιστεύουν πράγματα για σένα ή να σε καθοδηγούν σε αποφάσεις και πράξεις;

Να είσαι δυνατός και αποφασιστικός. Υπερασπίσου τον εαυτό σου. Είναι καιρός να αναγνωρίσεις τι χρειάζεσαι στη ζωή σου.

Αποφάσισε τι είναι σημαντικό για σένα. Βρίσκοντας τι είναι σημαντικό για σένα, θα αποκτήσεις μια «εσωτερική πυξίδα» που θα σε καθοδηγεί. Και επίσης, αναγνώρισε τα όριά σου και τι είναι αυτό που δεν είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Ξεκαθάρισε τα πράγματα τώρα, και όταν έρθει η στιγμή να είσαι έτοιμος να σηκωθείς και να πεις όχι.Πως να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση (πλήρης οδηγός)

#8 Σταμάτα τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο

Πολλά από αυτά που πιστεύεις προέρχονται από την αρνητική «ιστορία» που λες στον εαυτό σου. Το μυαλό σου πιστεύει αυτό που λες και αν η ιστορία που λες σε οδηγεί σε λάθη, τότε αυτό θα συνεχίσεις να κάνεις και να ενσωματώνεις στις πεποιθήσεις σου.

Αν πεις στον εαυτό σου ότι δεν αξίζεις, τότε θα το πιστέψεις. Αν από την άλλη, πεις ότι είσαι ικανός και υπέροχος, τότε θα το πιστέψεις και αυτό.

Σήμερα λοιπόν αντικατέστησε την αρνητικότητά σου με την θετική πλευρά.

Ξεκίνα το ταξίδι προς την αυτοεκτίμηση

Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι. Θα είναι δύσκολο, αλλά οι προκλήσεις είναι αυτές που δημιουργούν τη δύναμη και το χαρακτήρα. Αν το βραβείο είναι περισσότερη αυτοπεποίθηση, κάτι που θα σε οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις, σε μια καλύτερη καριέρα και σε μια πιο βελτιωμένη υγεία τότε θα έλεγα ότι αξίζει να το κάνεις.

Όσο ζεις σε μια κοινωνία που συνεχώς βομβαρδίζεσαι από μηνύματα που σε δείχνουν λίγο και ότι θα μπορούσες να γίνεις καλύτερος, θυμήσου απλά ότι είσαι υπέροχος. Αξίζεις την αγάπη, την ευτυχία και την επιτυχία. Το αξίζεις. Και ακόμα και αν δεν νιώθεις αρκετός, μη αγαπητός, να ξέρεις ότι δεν είσαι τίποτα από αυτά. Είσαι αρκετός και αξίζεις την αυτοεκτίμηση σου.

Μπορεί να μην μπορείς να το πιστέψεις αλλά ένα μέρος του εαυτού σου πρέπει να γνωρίζει ότι είναι αλήθεια. Τώρα λοιπόν πρέπει από μόνος σου να κάνεις μερικά βήματα παραπάνω και να το συνειδητοποιήσεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!