Για τους περισσότερους, η φράση «βρίσκω καινούρια δουλειά» σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.
Μια ευκαιρία για να μάθουν νέες δεξιότητες, να διευρύνουν το δίκτυο επαφών τους και να χτίσουν ένα καλό βιογραφικό.
Όμως η αλλαγή αυτή, πολλές φορές μπορεί να γίνει τρομακτική.
Ο φόβος της αλλαγής είναι πραγματικότητα για πολύ κόσμο, όμως δε πρέπει να τον αφήνεις να συντρίβει την καριέρα σου.
Αν δεις ότι δυσκολεύεσαι να θέσεις τα γρανάζια της αλλαγής σε κίνηση, τότε χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τους φόβους που σε αποτρέπουν. Αλλιώς η πορεία προς τα εμπρός μπορεί να γίνει από δύσκολη έως αδύνατη.
Και, καλώς ή κακώς, ο χρόνος πηγαίνει πάντα προς μια κατεύθυνση.
Ο μέσος εργαζόμενος ξοδεύει σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους στην εργασία του. Αυτό το διάστημα είναι πολύς χρόνος από τη ζωή σου για να αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει πως κάνει κάτι που δεν τον ικανοποιεί, δεν τον ανταμείβει ή δεν τον προκαλεί αρκετά.
Για αυτό λοιπόν, διάβασε τους παρακάτω πέντε λόγους για τους οποίους φοβάσαι να διεκδικήσεις μια νέα δουλειά και ένα νέο μέλλον.
«Τι θα κάνουν χωρίς εμένα;», σκέφτεσαι.
Και αυτό είναι μια κοινή σκέψη για αρκετούς, πιστούς στον εργοδότη τους, εργαζόμενους. Η σκέψη πως θα αφήσεις τον τωρινό εργοδότη σου και τους υπόλοιπους συναδέλφους ξεκρέμαστους σε μια περίοδο που υπάρχει αρκετή δουλειά μπορεί να είναι ανασταλτική.
Φυσικά κάτι τέτοιο είναι λογικό να το σκέφτεσαι και απολύτως ευγενές. Όμως είναι πιο σημαντικό να είσαι πιστός στην καριέρα σου. Άλλωστε, είναι δική σου ευθύνη να κοιτάς και να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα σου και την εξέλιξη σου. Δε θα το κάνει κάποιος άλλος για εσένα.
Για αυτό λοιπόν μην διστάσεις να αρπάξεις μια ευκαιρία αν σου παρουσιαστεί και δώσε τα πάντα στην τωρινή εργασία σου μέχρι το τελευταίο λεπτό. Θες να φύγεις ως το άτομο που έδινε τον καλύτερο του εαυτό καθημερινά, όχι ως εκείνος που έφυγε στα κρύα του λουτρού.
Πολύς κόσμος φοβάται να κοιτάξει για νέα θέση εργασίας γιατί έχει συνδέσει την ταυτότητα του με τη δουλειά που κάνει τώρα.
Οι άνθρωποι συχνά αναζητούν καταφύγιο στον τίτλο που έχουν, στον ρόλο τον οποίο έχουν μπει, στην εταιρία για την οποία εργάζονται. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά συνδέουν την αυτοαξία τους και το ποιοι είναι με την εργασία τους.
Έτσι όταν η ιδέα να αλλάξουν εργασία για το ΧΨ λόγο γεννιέται στο κεφάλι τους, νιώθουν σαν να αλλάζουν ταυτότητα. Αναμενόμενο λοιπόν να μην μπορούν να το πετύχουν εύκολα. Είναι σαν να κοιτάνε στον καθρέπτη και να αντικρίζουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο αντί για το δικό τους.
Για αυτό το λόγο χρειάζεται πρώτα να γνωρίζεις τον εαυτό σου πριν κάνεις το άλμα προς μια νέα αρχή και κατεύθυνσή. Κατανόησε τις δυνάμεις σου και το πώς μπορείς να προσφέρεις σε έναν οργανισμό.
Είναι σημαντικό να αντιληφθείς πως δεν είσαι η δουλειά σου, είσαι μια σύνθετη προσωπικότητα και ένα άτομο με ενδιαφέροντα και πολλές δεξιότητες.
Θες τα εργαλεία για να εξελιχθείς επαγγελματικά; Δες εδώ
Έχω δει πολύ κόσμο να μένει σε δουλειές που έκαναν τη ζωή του μίζερη, επειδή φοβάται πως μια νέα θέση θα αποδειχθεί χειρότερη.
Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά στην δουλειά που κάνεις τώρα, είναι εύκολο να υποθέσεις πως: «έτσι είναι παντού τα πράγματα άρα γιατί να φύγω;».
Πολλές ώρες, κακοί προϊστάμενοι, δύστροποι πελάτες κλπ. Αν όμως η κατάσταση είναι άσχημη, οφείλεις στον εαυτό σου να αναζητήσεις κάτι καλύτερο.
Είναι αρκετοί εκείνοι που δεν μισούν τη δουλειά τους. Για την ακρίβεια αρκετός κόσμος βρίσκει ευχαρίστηση και νόημα μέσα από την εργασία που κάνει πέρα από την χρηματική ανταμοιβή.
Αυτό λοιπόν σημαίνει πως δεν είναι όλα μαύρα, γι’ αυτό κάνε μια έρευνα, δες τι ευκαιρίες υπάρχουν και πήγαινε σε συνεντεύξεις. Διεκδίκησε το κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου.
Αποδίδεις τα κατορθώματα σου στην τύχη και άλλους εξωτερικούς παράγοντες; Φοβάσαι συνεχώς πως θα αποτύχεις και θεωρείς τον εαυτό σου και οτιδήποτε έχεις καταφέρει μια κάλπικη επιτυχία;
Αυτός ο τρόπος σκέψης λέγεται σύνδρομο του απατεώνα και μπορεί να παρασύρει ακόμα και τον πιο έξυπνο και καταξιωμένο επαγγελματία σε μια δίνη απελπισίας.
Γι’ αυτό λοιπόν να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Πρόκειται για ένα φόβο που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Ένας απλός τρόπος να νικήσεις αυτήν την αμφιβολία, είναι να διαβάζεις προσεκτικά τις αγγελίες για εργασία στη θέση που σε ενδιαφέρει.
Μελέτησε τις δεξιότητες που χρειάζονται και τις εργασίες με τις οποίες ασχολούνται και έπειτα ρώτα τον εαυτό σου: «Τι δεξιότητες εξασκώ στην τωρινή μου δουλειά που χρειάζονται στη δουλειά που επιθυμώ; Τι επιπλέων δεξιότητες χρειάζεται να μάθω;»
Μάθε από το παρελθόν σου, από όλα όσα πήγαν καλά αλλά και από εκείνα που δεν πήγαν. Με μια ειλικρινή και ρεαλιστική ματιά θα μπορείς να δεις και να αναγνωρίσεις τις δεξιότητες σου και σε ποια σημεία χρειάζεται να βελτιωθείς.
Παρά το γεγονός πως δεν είσαι ικανοποιημένος στην τωρινή σου δουλειά, νιώθεις άνετα.
Έχεις τη ρουτίνα σου, τους φίλους σου, ξέρεις που θα βρεις τον καλύτερο καφέ και από που να παραγγείλεις το καλύτερο σάντουιτς. Το να αφήσεις τη ζώνη άνεσης σου για μια νέα θέση, να χρειαστεί να κάνεις παρέες από την αρχή και να αντιληφθείς τις εργασιακές δυναμικές σε μια νέα εταιρία μπορεί να γίνει τρομαχτικό.
Ωστόσο, αν και το άγνωστο πολλές φορές μας τρομάζει, σπάνια είναι τόσο κακό όσο το κάνει η φαντασία μας. Αν λοιπόν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις το άγνωστο και αυτό σε κρατάει πίσω από το να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο, ξεκίνα να βγάζεις τον εαυτό σου από τη ζώνη άνεσης του.
Μίλα και γνώρισε καινούριους ανθρώπους, αναζήτησε νέες εμπειρίες, γράψου σε χόμπι και δραστηριότητες εκτός δουλειάς. Όσο περισσότερο πορεύεσαι στο άγνωστο και όσο περισσότερο άνετος γίνεσαι με το να βαδίζεις έξω από τη ζώνη άνεσης, τόσο πιο άνετος και έτοιμος θα είσαι να αναζητήσεις μια νέα εργασία.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback