Η περιήγηση στο Διαδίκτυο και τα social media έχει πολλά οφέλη, αλλά χρειάζεται προσοχή.
Το Διαδίκτυο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη γνώση, αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο, προσφέρει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Η πρόσβαση σε αυτόν τον κόσμο είναι καθημερινή από τους περισσότερους ανθρώπους, αποτελεί πλέον ένα βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης και της εργασίας. Όμως, εκτός από τις θετικές του προεκτάσεις, υπάρχουν εξίσου και αρνητικές συνέπειες οι οποίες απορρέουν από την αλόγιστη χρήστη του.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να προβάλλω κάθε μου στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί πρέπει να δείχνω τον καφέ μου, την κάθε μου μικρή στιγμή μέσα στην καθημερινότητα.
Όλη αυτή η διαδικασία όχι μόνο με απομακρύνει από τη μαγεία της στιγμής που αποτελεί για εμένα, αλλά και τελικά η υπερβολική προβολή της ζωής μου ανοίγει την πόρτα στους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό με τα άτομα που αποκτούν πλήρη πρόσβαση στον τρόπο ζωής μας και στην ιδιωτικότητα μας.
Κατανοώ πως κάποια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή μπορεί να αισθάνομαι την ανάγκη να τη μοιραστώ και με άλλους, όλοι μας το κάνουμε. Και αυτό είναι και σεβαστό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έναν βαθμό βοήθησαν τη συχνότερη επαφή με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.
Όμως, οφείλει να υπάρξει ένα στοιχειώδες μέτρο στην καταχώρηση των προσωπικών μας στοιχείων, ειδικά σε χώρους όπως το Διαδίκτυο.
Εξίσου λανθασμένο και μη σεβόμενο την προσωπική κρίση του άλλου ανθρώπου, είναι η έκθεση φωτογραφιών με μικρά παιδιά και μάλιστα από τους ίδιους τους γονείς τους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό, όπως και τη δυνατότητα που πλέον έχουμε ώστε να επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το Διαδίκτυο όμως εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ειδικά αν κάποιος το χρησιμοποιεί δίχως μέτρο και δεν έχει γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτό.
Οι σημαντικότεροι τρόποι με τους οποίους πρέπει να προφυλάσσουμε τη ζωή μας και την προσωπικότητά μας, από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άμετρη χρήση του Διαδικτύου, είναι οι εξής:
Δε βάζω στις πληροφορίες των προφίλ μου καθαρά προσωπικά μου στοιχεία: τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμό ή ταχυδρομικούς κώδικες.
Δεν ενημερώνω κανένα άλλο άτομο για το password των λογαριασμών μου, αυτό είναι καθαρά προσωπικό.
Δεν εμπιστεύομαι οτιδήποτε διαβάζω στο Διαδίκτυο. Δεν ανοίγω κάθε παιχνίδι που βλέπω ως προτεινόμενο, πολλά εξ αυτών έχουν σκοπό να χακάρουν λογαριασμούς ή να αποκτήσουν προσωπικά στοιχεία.
Κλείνω το προφίλ μου και κρατάω σε αυτό μόνο τους δικούς μου ανθρώπους και όσους γνωρίζω. Έχω το δικαίωμα να προστατεύσω τον εαυτό μου μέσα στον χαοτικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν αναρτώ τις διακοπές μου, διότι αυτό εκτός από like προσελκύει εξίσου και επίδοξους ληστές ή επίδοξους χάκερς, να έχουν γνώση το πόσο βρίσκομαι ή όχι στο σπίτι μου.
Δεν αναρτώ φωτογραφίες μικρών παιδιών και άλλων προσώπων χωρίς εκείνα να μου έχουν δώσει την έγκρισή τους. Ξεκαθαρίζω και στους άλλους πως για οποιαδήποτε φωτογραφία ανεβάσουν με εμένα μαζί, θα πρέπει πρώτα να με έχουν ενημερώσει ώστε να έχω συναινέσει.
Δεν ανοίγω μηνύματα και email από άγνωστους εισβολείς, διότι το πιθανότερο είναι να εμπεριέχουν ιούς.
Η διανομή προϊόντων με μουσικό, κινηματογραφικό, λογοτεχνικό, είναι παράνομη πράξη διότι καταπατά το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Αν συναντήσω το οτιδήποτε περίεργο μέσα στο Διαδίκτυο, οποιαδήποτε παρενόχληση ή προτροπή για βλάβη στον εαυτό μου απευθύνομαι στη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Δεν ανεβάζω αυστηρά προσωπικές μου φωτογραφίες στην προσωπική συνομιλία, ούτε δέχομαι να τις μοιραστώ με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά.
Για όσους είναι γονείς: Καλό είναι να πλησιάζουν διακριτικά το παιδί και όχι να το απομακρύνουν από το Διαδίκτυο με βίαιο τρόπο και επιβολή. Αντιθέτως, πρέπει να προσεγγίζουν το παιδί με ευαισθησία και διάθεση προστασίας, μιλώντας ανοιχτά για τους κινδύνους και διαβεβαιώνοντας το παιδί πως θα είναι εκεί πάντοτε για αυτό και έτοιμοι να τους μιλήσει ανοιχτά για οτιδήποτε περίεργο του προκύψει.
Με τον ίδιο τρόπο και το σχολείο θα έπρεπε να ενημερώνει τους νέους ανθρώπους, αφού πλέον η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί βασικό στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να διοργανώσουν ομιλίες και με τη συνεργασία ειδικών να μιλήσουν ανοιχτά στα παιδιά.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν χαρά, ψυχαγωγία, ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή. Αλλά κρύβουν και άλλες παγίδες, τις οποίες και οφείλουμε να γνωρίζουμε. Δυστυχώς, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός…
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Γιατί πρέπει να Λες την Αλήθεια
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις