Όλα τα μικρά πράγματα που μας αποσπούν από τη παραγωγικότητα της ημέρας, κάνουν πάντα τη διαφορά. Επομένως σταμάτα να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό με τις πολλές καθημερινές κακές συνήθειες.
Είσαι το σύνολο των συνηθειών σου. Όταν αφήνεις τις κακές συνήθειες να επικρατούν, τότε αυτές παρεμποδίζουν δραματικά το δρόμο σου προς την επιτυχία.
Η πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις σχετικά με τις κακές συνήθειες είναι πως πρόκειται για ύπουλους εχθρούς που αναδύονται πολύ αργά μέχρι να αναγνωρίσεις το κακό που προξενούν.
Για να υπερβείς λοιπόν τις κακές συνήθειες, χρειάζεσαι αυτοέλεγχο – και εννοώ πολύ από αυτόν. Οι έρευνες εξάλλου δείχνουν πως αξίζει να προσπαθήσεις γι’ αυτόν, καθώς ο αυτοέλεγχος έχει τεράστιες επιπτώσεις στην επιτυχία.
Ο αυτοέλεγχος που απαιτείται για την ανάπτυξη των καλών συνηθειών (και τη διακοπή των κακών) λειτουργεί και ως θεμέλιο για μια ισχυρή εργασιακή ηθική και υψηλή παραγωγικότητα. Ακόμα, ο αυτοέλεγχος είναι σαν μυς – τον οποίο χρειάζεται να τον εκγυμνάσεις για να τον δυναμώσεις.
Μπορείς να αρχίσεις να εξασκείς τον «μυ» του αυτοέλεγχου σπάζοντας τις ακόλουθες κακές συνήθειες:
Πρόκειται για τη χειρότερη απ’ όλες τις κακές συνήθειες, όπου οι άνθρωποι δεν κατανοούν ούτε στο ελάχιστο πως έτσι κάνουν κακό στον ύπνο και την παραγωγικότητά τους. Το μπλε φως μικρού μήκους κύματος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σου, στο επίπεδο ενέργειας και στην ποιότητα του ύπνου.
Το πρωί, το φως του ήλιου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αυτού του μπλε φωτός και επομένως, όταν τα μάτια σου εκτεθούν σε αυτό άμεσα, το μπλε φως διακόπτει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που προκαλεί τον ύπνο. Έτσι, σε κάνει να αισθανθείς μεγαλύτερη εγρήγορση, ενώ το απόγευμα που οι ακτίνες χάνουν το μπλε φως τους, αυτό επιτρέπει στον οργανισμό σου να παράγει μελατονίνη ώστε να κοιμηθείς τελικά.
Επομένως, το βράδυ ο εγκέφαλος δεν αναμένει καμία έκθεση στο μπλε φως και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό.
Οι περισσότερες από τις αγαπημένες μας βραδινές συσκευές – φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα – εκπέμπουν έντονο μπλε φως μικρού μήκους κύματος ακριβώς πάνω στο πρόσωπό μας. Η συγκεκριμένη έκθεση βλάπτει τη παραγωγή μελατονίνης και παρεμποδίζει την ικανότητα να αποκοιμηθείς αμέσως, καθώς και την ποιότητα του ύπνου.
Όπως θα το έχεις ήδη βιώσει, ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να είναι καταστροφικός. Επομένως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποφεύγεις αυτές τις συσκευές μετά το βραδινό φαγητό (η τηλεόραση δεν πειράζει, αρκεί να κάθεσαι σε καλή απόσταση από αυτή).
Χρειάζονται 15 συνεχόμενα λεπτά συγκέντρωσης πριν μπορέσεις να αφοσιωθείς πλήρως σε μια εργασία. Με το που συγκεντρωθείς, μπαίνεις σε μια κατάσταση ευφορίας και στη ροή της αυξημένης παραγωγικότητας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτή τη ροή είναι κατά πέντε λεπτά πιο παραγωγικοί απ’ ότι θα ήταν χωρίς αυτή. Όταν ξεφεύγεις έστω και ένα εκατοστό από τη συγκέντρωση της δουλειάς σου απλά και μόνο επειδή σε «τρώει» να τσεκάρεις τις ειδήσεις, το Facebook ή το σκορ μιας ομάδας, αυτές είναι ακριβώς οι κακές συνήθειες που σε πετάνε από την παραγωγική σου ροή.
Αυτόματα αυτό σημαίνει πως πρέπει να περάσεις από άλλα 15 λεπτά συνεχόμενης συγκέντρωσης ώστε να επανέλθεις στη ροή σου. Με το να συνδέεσαι και να αποσυνδέεσαι από τα εργασιακά σου καθήκοντα συνεχώς, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χάσεις μια ολόκληρη μέρα παραγωγικότητας.
Αυτό που ξενερώνει τους ανθρώπους περισσότερο απ’ όλα είναι ένα γραπτό μήνυμα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή ακόμα και μια γρήγορη ματιά που θα ρίξεις στο κινητό σου. Όταν δεσμεύεσαι σε μια συνομιλία, απλά ρίξε όλη σου τη προσοχή εκεί.
Θα καταλάβεις γρήγορα ότι οι συζητήσεις είναι περισσότερο αποτελεσματικές και αποδοτικές όταν δίνεσαι απόλυτα σε αυτές.
Οι πολλαπλές ειδοποιήσεις των εφαρμογών είναι ο απόλυτος εφιάλτης της παραγωγικότητας. Μελέτες έχουν δείξει πως το να μεταπηδάς στο κινητό και τα μέιλ κάθε φορά που «χτυπάνε» για τη προσοχή σου, ρίχνουν αυτόματα τη παραγωγικότητά σου.
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται παραγωγικό το γεγονός ότι έχεις μηνύματα στο κινητό ή μέιλ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι έτσι. Αντί να ασχολείσαι με τις «φλασιές» των ειδοποιήσεων, αποτραβήξου από τα μηνύματα και τα μέιλ και τσέκαρέ τα σε καθορισμένες στιγμές την μέρας (για παράδειγμα, μπορείς να απαντάς στα μέιλ σου ανά ώρα).
Όλα αυτά είναι αποδεδειγμένοι και παραγωγικοί τρόποι μακριά από τις κακές συνήθειες, ώστε να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου.
Έρευνες έδειξαν πως όσο περισσότερο δυσκολεύεσαι να πεις το περιβόητο «όχι», τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να βιώσεις άγχος, εξάντληση, ακόμη και κατάθλιψη, όλα αυτά δηλαδή που υπονομεύουν τον αυτοέλεγχό σου. Το να πεις όχι, είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση αυτοελέγχου για πολλούς ανθρώπους.
Τη δύναμη αυτής της λέξης δε χρειάζεται να τη φοβάσαι. Όταν φτάνει η ώρα του «όχι», οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν φράσεις όπως: «δε νομίζω πως μπορώ να το κάνω» ή «δεν είμαι σίγουρος».
Με το να αρνηθείς να αναλάβεις μια νέα υποχρέωση, τιμάς τις ήδη υπάρχουσες και έχεις έτσι τη δυνατότητα να τις ολοκληρώσεις επιτυχώς. Απλά να θυμάσαι πως το να πεις όχι είναι μια πράξη αυτοελέγχου που θα σε βοηθήσει μελλοντικά με την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν οι υπερβολικές δεσμεύσεις.
Πάντα θα υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που έχουν τον τρόπο τους να σε επηρεάζουν. Κάθε φορά θα υπάρχει ένα άτομο ή συνάδελφος στη δουλειά που θα σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι, γι’ αυτό να χαίρεσαι που έχεις κάποιους άλλους που πραγματικά φωτίζουν τη ζωή σου.
Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι εκεί έξω που αξίζουν την πραγματική προσοχή σου και το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να σκέφτεσαι τα άτομα που δεν έχουν σημασία, όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν.
Να μη δίνεις ποτέ το ήμισυ της προσοχής σου, ειδικά στις συναντήσεις που έχεις. Αν κάποια συνάντηση δεν αξίζει την πλήρη προσοχή σου, τότε μην πας καν. Και αν πάλι η συνάντηση αξίζει όλη σου τη προσοχή, τότε να δώσεις όσα περισσότερα μπορείς σε αυτή.
Το να ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα στις συναντήσεις είναι από τις κακές συνήθειες που απλά σε βλάπτουν, διότι δίνεις την εντύπωση πως είσαι πιο σημαντικός απ’ όλους τους άλλους γύρω.
Όσοι εξασκούν την «τέχνη» του κουτσομπολιού, αντλούν ευχαρίστηση από τη δυστυχία των άλλων. Αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό αρχικά να κρυφοκοιτάζεις στη προσωπική ή επαγγελματική ζωή κάποιου άλλου, με την πάροδο του χρόνου, αυτό γίνεται κουραστικό, σε κάνει να νιώθεις αηδιαστικός, και πληγώνει άλλους ανθρώπους.
Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά εκεί έξω και πάρα πολλά να μάθεις από τους ενδιαφέροντες ανθρώπους από το να σπαταλήσεις τον χρόνο σου μιλώντας για την ατυχία των άλλων.
Οι περισσότεροι συγγραφείς περνούν αμέτρητες ώρες ιδεοκαταιγισμού για τις πλοκές και τους χαρακτήρες τους, παρόλο που ξέρουν πως οι αναρίθμητες σελίδες δε θα γίνουν ποτέ μπεστ σέλλερ. Αυτό το κάνουν μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι οι ιδέες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.
Συνήθως, σε ένα νέο ξεκίνημα, μια από τις κακές συνήθειες που έχουμε είναι η τάση να πελαγώνουμε, επειδή γνωρίζουμε κατά βάθος πως οι ιδέες μας δεν είναι τέλειες και ότι αυτό που παράγουμε μπορεί να μην είναι και τόσο καλό. Όμως, εάν δεν κάνεις την αρχή και δε δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στις ιδέες σου να εξελιχθούν, τότε πως θα μπορέσεις να παράγεις κάτι σπουδαίο;
Μην κολλάς στην τελειομανία. Εξάλλου, να θυμάσαι πως μπορείς να ξαναγράψεις καλύτερα ένα κακό σενάριο από το να επεξεργαστείς κενές σελίδες.
Όταν η αίσθηση της ευχαρίστησης και της ικανοποίησής σου προέρχεται από τη σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους, κάπου εκεί έχεις χάσει την κυριότητα της δικής σου ευτυχίας. Όταν αισθάνεσαι καλά για κάτι που έχεις κάνει, μην επιτρέπεις στις απόψεις ή τα επιτεύγματα κανενός να σου το στερήσουν αυτό.
Καταλαβαίνω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επηρεαστείς από τη γνώμη των άλλων για σένα, αλλά δε χρειάζεται ούτε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, ούτε να ενστερνίζεσαι τις απόψεις τους. Διότι έτσι, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται ή κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, η αυτοεκτίμησή σου πηγάζει από εσένα και μόνο.
Ασχέτως με το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για σένα σε μια συγκεκριμένη στιγμή, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ποτέ δεν είσαι τόσο καλός ή τόσο κακός όσο λένε ότι είσαι.
Κάνοντας εξάσκηση στον αυτοέλεγχό σου, θα καταφέρεις σίγουρα να σπάσεις όλες αυτές τις κακές συνήθειες που σε κρατάνε πίσω.
Ταυτόχρονα, αυτός ο πολύ σημαντικός «μυς», θα σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι ώστε να εξελίξεις τον εαυτό και τη καριέρα σου, μακριά από τις κακές συνήθειες που σε κρατάνε δέσμιό τους τόσο καιρό.
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Γιατί πρέπει να Λες την Αλήθεια
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις