Κάποιος ανταγωνιστικός συνάδελφος σού έκλεψε την ιδέα και την παρουσίασε σα δική του, σε μείωσε μπροστά στο αφεντικό, πατάει επί πτωμάτων για να πάρει προαγωγή.
Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο δουλεύουν πολλές ώρες μαζί και αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε τέλεια συνεργασία, είτε σε άσχημο ανταγωνισμό.
Είναι λογικό να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στη δουλειά. Όταν όμως ένας ανταγωνιστικός συνάδελφος θέλει να σου προκαλέσει κακό και να πατήσει πάνω σου για να ανέβει εκείνος, υπάρχει πρόβλημα.
Τι μπορείς να κάνεις όμως εσύ ώστε να διαχειριστείς έναν ανταγωνιστικό συνάδελφο;
Η αξιοπρέπεια είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος και ειδικά στην εργασία του. Ό,τι και αν κάνει ή λέει ο συνάδελφος για σένα, εσύ να μένεις ήσυχος. Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο να σε βρίζει ή να σε μειώνει για να ανέβει εκείνος, αλλά δεν πρέπει να αντιδράσεις άσχημα.
Να είσαι δίκαιος, έντιμος και να κάνεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς. Μην του δίνεις αξία. Αν δεν ασχολείσαι καθόλου μαζί του, είναι πιθανό να βαρεθεί και να σταματήσει να φέρεται έτσι.
Ο «ρουφιάνος» στο τέλος πάντα αποκαλύπτεται. Άσε τον να ξεσκεπαστεί μόνος του και θα δεις πως θα δικαιωθείς που δεν ασχολήθηκες καθόλου μαζί του.
Εστίασε στη δουλειά σου και όχι στη συμπεριφορά του. Μην τον αφήνεις να σε επηρεάσει. Άσε τη δουλειά σου να μιλάει για σένα.
Μην παίρνεις μέρος σε σχολιασμούς άλλων συναδέλφων και μην ανακατεύεσαι σε κουτσομπολιά.
Αν έχεις έναν ανταγωνιστικό συνάδελφο που σου τρίβει στη μούρη πόσο καλή δουλειά έκανε και πόσα μπράβο πήρε από το αφεντικό, απλώς χαμογέλα. Μην αρχίζεις να λες τα καλά που έχεις κάνει εσύ και να συνεχίζεις τον ανταγωνισμό που ξεκίνησε.
Να είσαι ευγενικός και να μην ασχολείσαι παραπάνω. Το ότι θέλει αυτός να σε ανταγωνίζεται δε σημαίνει πως εσύ πρέπει να συμμετέχεις στο σχέδιό του.
Αν ο συνάδελφός σου σε ενοχλεί συνεχώς ή προσπαθεί να σε μειώνει μπροστά στο αφεντικό ή τους υπόλοιπους συναδέλφους με κάθε ευκαιρία, ήρθε η ώρα να του μιλήσεις.
Μπορεί μια τέτοια συζήτηση να σου φαίνεται δύσκολη αλλά είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από τη μεριά του για πάντα.
Ίσως ο συνάδελφος να φέρεται έτσι γιατί νομίζει πως εσύ τον ανταγωνίζεσαι. Μια συζήτηση μαζί του θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση και ίσως να τη λύσετε.
Αν θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις. Λίγος ανταγωνισμός στη δουλειά μπορεί να σε βοηθήσει θετικά αν τον χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.
Πρέπει να δείξεις στους συναδέλφους και το αφεντικό σου πως έχεις την ικανότητα να ηγηθείς. Όταν ο ανταγωνιστικός συνάδελφος προσπαθεί να σου σταθεί εμπόδιο, χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου και μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω.
Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος προσπαθεί να σε ανταγωνιστεί, χρησιμοποίησέ το για να γίνεις καλύτερος.
Είναι μια περίεργη τακτική αλλά πετυχαίνει. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί κάνει ό,τι κάνει. Βρες τι μπορείς να κερδίσεις από τον ανταγωνισμό και δοκίμασε να τον κάνεις σύμμαχο.
Μπορείς για παράδειγμα να πεις πως η ιδέα που έχει είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πως δουλεύεις και εσύ πάνω σε μια παρόμοια και αν θέλει, μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις σας ώστε να βγει άψογο το πρότζεκτ.
Μπορεί να μη θέλει, μπορεί όμως και να συμφωνήσει. Ίσως πάλι χρειαστεί να χάσεις κάποια από τα μπράβο που θα έπαιρνες αν το έκανες μόνος σου.
Θα είμαι ειλικρινής. Το να κάνεις «φίλο» τον ανταγωνιστικό συνάδελφο δεν είναι πολύ εύκολο. Θέλει πολύ προσπάθεια να βρεις κοινό έδαφος και να χτίσεις μια γέφυρα μεταξύ σας. Αν όμως είσαι πρόθυμος να το κάνεις, θα το καταφέρεις. Ίσως καταφέρεις να του δείξεις πως να είναι να δουλεύεις σαν ομάδα.
Είναι δεν είναι μέρος του προβλήματος ο manager σου, καλό είναι να ξέρει τι συμβαίνει στη δουλειά και πως νιώθεις. Αν ο ανταγωνισμός του συναδέλφου σου σε επηρεάζει αρνητικά και σε αγχώνει, δεν είναι κακό να μιλήσεις σε κάποιον ανώτερο.
Πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα του και ποιος δημιουργεί πρόβλημα, γιατί αργά η γρήγορα αυτή η συμπεριφορά θα επηρεάσει και την επιχείρηση.
Όλοι έχουμε εργαστεί με έναν ανταγωνιστικό συνάδελφο σε κάποια φάση της καριέρας μας. Είναι ψυχοφθόρο και εξουθενωτικό. Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές προκειμένου να τον διαχειριστείς και μην τον αφήνεις να σε επηρεάζει αρνητικά.
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Πως το Άγχος μπορεί να γίνει Ωφέλιμο
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές
Μήπως Βρίσκεις διαρκώς Δικαιολογίες: Τρόποι να τις Διαχειριστείς