Το να ψάχνεις για δουλειά είναι πάντα αποθαρρυντικό, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης ή το επίπεδο της εμπειρίας σου
Εκτός από μερικές σπάνιες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο και τρομακτικό να μιλούν για τον εαυτό τους και να κάνουν τον άλλον να θέλει να τους προσλάβει.
Παρόλα αυτά, το να βρεις τον ιδανικό τρόπο για να «πουλήσεις» τον εαυτό σου είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να προσληφθείς πιο εύκολα. Παρακάτω υπάρχουν έξι βήματα που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις αν ψάχνεις για δουλειά αυτό το διάστημα.
Βρες κάτι που πραγματικά απολαμβάνεις να κάνεις, μια δουλειά που σου αρέσει. Ίσως είναι η πρώτη κουβέντα που ακούς, όταν επικοινωνείς σε κάποιον άλλον ότι ψάχνεις για δουλειά. Αλλά σίγουρα ακούγεται πιο εύκολο από ότι είναι.
Τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις; Είναι μια αρκετά δύσκολη ερώτηση και ακόμα πιο δύσκολο είναι να την απαντήσεις. Ωστόσο, προκειμένου να είσαι προετοιμασμένος σωστά για την αναζήτηση εργασίας, αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να συλλέξεις όλες τις θέσεις εργασίας που σου αρέσουν.
Σε αυτό το σημείο, δεν χρειάζεται να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Σύλλεξε όλες τις αγγελίες εργασίας που αναφέρουν κάτι που σου αρέσει, ανεξάρτητα από τα απαιτούμενα προσόντα, τα απαιτούμενα χρόνια εμπειρίας ή τις ζητούμενες δεξιότητες.
Μόλις ολοκληρώσεις αυτή την διαδικασία, ταξινόμησε τες και βρες τι σου ταιριάζει. Αυτό πιθανότατα να σου δώσει μια ένδειξη για το τι εκτιμάς σε ένα εργασιακό περιβάλλον.
Το πιο σημαντικό για ένα βιογραφικό σημείωμα είναι να πετύχεις την σωστή ισορροπία. Πρόσεξε να μην κάνεις υπερβολές στην προσπάθεια σου να αναδείξεις τον εαυτό σου, μην μιλάς για τον εαυτό σου στο τρίτο ενικό πρόσωπο και μην προσθέτεις δεξιότητες που ακούγονται δελεαστικές, αλλά δεν έχεις αποδείξεις για αυτές.
Παρόλα αυτά, μην φτάσεις και στο άλλο άκρο να υποτιμήσεις τις δυνατότητες σου και να μην «πουλήσεις» σωστά τον εαυτό σου. Επίσης, θα ήταν καλό όταν ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου σημείωμα να το δώσεις σε κάποιον τρίτο που εμπιστεύεσαι να το δει και να κάνει τυχόν διορθώσεις αν χρειάζονται.
Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου σημείωμα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ανάλογα με την εταιρεία και την θέση εργασίας που θες να το στείλεις.
Το να αποστείλεις για παράδειγμα 40 πανομοιότυπα βιογραφικά, είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Μια αίτηση για δουλειά και η συνοδευτική επιστολή απαιτούν έρευνα και την αμέριστη προσοχή σου.
Η συνοδευτική επιστολή (cover letter) προηγείται του βιογραφικού σημειώματος και δίνει μία πρώτη εικόνα για εσένα σαφώς πιο ευανάγνωστη από τα bullets του βιογραφικού, καθώς έχει ειρμό και συνέπεια στο λόγο. Επιπλέον, έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα από ότι το βιογραφικό σημείωμα, καθώς απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί μία αίσθηση προσωπικής επαφής, καθώς αναφέρονται μέσα σε αυτή, σε πρώτο πρόσωπο, οι επαγγελματικοί σου στόχοι και βέβαια οι λόγοι που πιστεύεις ότι είσαι κατάλληλος για μία συγκεκριμένη θέση ή οι λόγοι που θέλεις να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μην παραλείπεις την συνοδευτική επιστολή όταν θες να στείλεις το βιογραφικό σου σημείωμα. Έτσι, δείχνεις μία πιο επαγγελματική στάση στην αναζήτηση εργασίας και εκφράζεις με σοβαρότητα το ενδιαφέρον σου για απασχόληση σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.
Η πρώτη εντύπωση πάντα παίζει ρόλο, για αυτό και κάθε φορά που έρχεται η ώρα να περάσεις από την διαδικασία της συνέντευξης αναρωτιέσαι ποια είναι η ιδανική ενδυματολογική επιλογή. Είτε πρόκειται για συνέντευξη δια ζώσης, είτε πρόκειται για διαδικτυακή συνέντευξη, η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο.
Ανάλογα με το είδος της θέσης εργασίας για την οποία πραγματοποιείται η συνέντευξη εργασίας, ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες γι’ αυτό που είναι κατάλληλο να φορέσεις. Επομένως, μια καλή ιδέα θα ήταν να κάνεις αρχικά μια έρευνα για το ποιος είναι ο εργοδότης σου και σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται.
Η εμφάνιση σου στη συνέντευξη εργασίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το είδος της θέσης εργασίας για την οποία έχεις κάνει αίτηση. Όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο και αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές. Προσπάθησε τα ρούχα σου να είναι καθαρά και προσεγμένα και σίγουρα με αυτό τον τρόπο θα εκπέμψεις επαγγελματισμό.
Η διαδικασία της συνέντευξης είναι το πιο κομβικό σημείο όταν ψάχνεις για δουλειά. Αν έχεις καταφέρει να φτάσεις σε αυτό το σημείο, να θυμάσαι ότι κάνεις δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ακόμα ότι θα πάρεις και την δουλειά.
Ακόμα και σε αυτό το στάδιο η προετοιμασία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Θα πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για την επιχείρηση, ποιες είναι οι απαιτήσεις για το ρόλο και να μπορείς να αποδείξεις ότι ταιριάζεις στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Μην απογοητευτείς εντελώς αν δεν πήγε κάτι όπως το είχες σχεδιάσεις ή αν δεν απάντησες όπως θα ήθελες σε μια ερώτηση. Προσπάθησε να αναδείξεις τις ικανότητες και τις δεξιότητες σου μέσα από παραδείγματα.
Βρες μια δουλειά που θα σου άρεσε να κάνεις. Αν περνάς από συνέντευξη για μια δουλειά που θα ήθελες να κάνεις πραγματικά, τότε σίγουρα θα εκπέμπεις ενθουσιασμό.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις