Αυτοεκπλήρωση – Πώς να δημιουργήσεις το Όραμα σου - Purpose Συμβουλευτική

Αυτοεκπλήρωση – Πώς να δημιουργήσεις το Όραμα σου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και οι γονείς μου με περνούσαν πασαρέλα από συγγενείς και φίλους, καμαρώνοντας για εμένα, όλοι με ρωτούσαν το ίδιο πράγμα:

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Η απάντηση μου ήταν κλασσική και ταυτόχρονα γνήσια. Ήθελα να γίνω αστροναύτης.

Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω τότε, και που χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια για να το εμπεδώσω, είναι το πόσο προφητική είναι αυτή η ερώτηση (και όχι γιατί δεν έγινα αστροναύτης). Φυσικά για ένα εξάχρονο δεν έχει καμία σημασία και για όλους τους συγγενείς η ερώτηση ήταν ρητορική. Στην καλύτερη περίπτωση ήθελαν να απολαύσουν την απάντηση του «μικρού» και να διαπιστώσουν αν το παιδί μπορεί να δώσει μία έξυπνη απάντηση.

Στο μυαλό μου όμως, υπήρχε η εικόνα. Όταν μου έκαναν αυτή την ερώτηση, το μυαλό μου δημιουργούσε τον κόσμο του αστροναύτη για να τραβήξει πληροφορίες από εκεί. Με τα μάτια του μυαλού μου έβλεπα την τεράστια άσπρη στολή, με φόντο το αχανές διάστημα. Άκουγα την ανάσα μου μέσα στο κράνος και τον μεταλλικό ήχο από τις μπότες μου επάνω στο σκάφος. Ταυτόχρονα ένοιωθα το σφίξιμο στο στομάχι μου, το άγχος και το φόβο για την αποτυχία και τα συντριπτικά της αποτελέσματα.

Κάθε φορά που με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, ζούσα σαν αστροναύτης έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, για να μπορέσω να απαντήσω.

Αυτό, λοιπόν, είναι το όραμα. Είναι η δύναμη του μυαλού να δημιουργεί πραγματικότητα από το τίποτα. Να μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι θες να πετύχεις.

Αυτοεκπλήρωση – Πώς να δημιουργήσεις το Όραμα σου

Όμως πως λειτουργεί αυτό;

Μπορούμε να πάρουμε την απάντηση από μία απροσδόκητη πηγή. Ο Arnold Schwarzenegger, διατύπωσε πολύ απλά τη συγκεκριμένη θεωρία. Από απλός bodybuilder, σε Mr Olympia, από εκεί σε πρωτοκλασάτο όνομα του Hollywood και δύο φορές κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Όταν τον ρώτησαν το 1976, τι ήθελε να κάνει μετά το bodybuilding, δήλωσε ότι το όραμα του είναι να γίνει το Νο 1 όνομα στο Hollywood. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πως σκοπεύει να το κάνει αυτό και εκείνος απάντησε πολύ απλά, όπως και στο bodybuilding θα δημιουργήσω ένα όραμα του ποιος θέλω να είμαι και θα ζήσω μέσα σε αυτό σαν να είναι αλήθεια.

 

«Και επειδή το σκέφτηκα, θα γίνει;»

Στην πραγματικότητα, σε κάθε διαδικασία αλλαγής, το πρώτο πράγμα που μας αντιτάσσεται είναι το ίδιο μας το μυαλό.  Ο ασυνείδητος νους, στην προσπάθεια του να μας προστατέψει, αντιδρά στην αλλαγή. Για να σπάσεις το status quo χρειάζεται προσπάθεια και η προσπάθεια σημαίνει κατανάλωση ενέργειας, σωματικής και πνευματικής. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία της αλλαγής, το ασυνείδητο παλεύει να σε κρατήσει πίσω για να μην κουραστείς και να μην καταναλώσεις ενέργεια. Γιατί να πας γυμναστήριο όταν ο καναπές και η τηλεόραση είναι τόσο πιο άνετα; Γιατί να φας μαρούλια και μπρόκολα, όταν το fast food  είναι τόσο πιο γευστικό; Γιατί να προσπαθήσεις όταν η στασιμότητα είναι τόσο ξεκούραστη;

Μπαίνοντας στη διαδικασία να οραματιστείς αυτό που θες να πετύχεις και πιστεύοντας ότι το έχει πριν καν ξεκινήσεις, ουσιαστικά ξεγελάς το ασυνείδητό σου.

Υπάρχει μία φράση στα αγγλικά, Fake it until you make it”. Το πρώτο στάδιο, λοιπόν, είναι να πιστεύει ότι έχει ήδη πετύχει το σκοπό σου. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσεις τη διαδικασία αλλαγής. Αυτό που έχει ήδη πετύχει είναι να κάνεις το ασυνείδητο σου να θεωρήσει ότι αυτή η διαδικασία αλλαγής είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο αφού το αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

 

Πες στον εαυτό σου ένα μεγάλο ψέμα

Η προσωπική δυναμική του καθενός, η δυνητική του ικανότητα, είναι απεριόριστη. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορείς να πετύχεις. Το όριο είναι το τι μπορείς να σκεφτείς, να φαντασιωθείς και να οραματιστείς. Γι΄αυτό πες στον εαυτό σου ένα μεγάλο ψέμα. Όταν δεν μπορείς να αντιληφθείς την δυναμική σου, πλάσε μία ιστορία. Σκέψου τον εαυτό σου να πρωταγωνιστεί σε ένα παραμύθι όπως όταν ήμασταν μικροί. Φαντάσου μερικές ιστορίες του ποιος θα ήθελες να είσαι. Φαντάσου τες και ζήσε τες. Καθώς το ασυνείδητο σου δεν ξέρει ότι απλά φαντάζεσαι κάτι, σιγά σιγά θα δημιουργήσει το πλάνο για να πετύχεις το σκοπό σου. Μόνο αν έχεις μία εικόνα του καλύτερου εαυτού σου θα καταφέρεις να ζήσεις σαν αυτόν.

Οπτικοποίησε και ζήσε.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Όπως κάθε διαδικασία αλλαγής, θέλει χρόνο και υπομονή και οπωσδήποτε να κρατάς τα μάτια σου στο στόχο. Οι περισσότεροι χανόμαστε σε μία χαοτική πραγματικότητα γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να εστιάσουμε.

Γιατί να μην εστιάσεις στο όραμα σου λοιπόν; Γίνε πρωταγωνιστής στην ιστορία σου…

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!